שתף קטע נבחר
 

8% משבירת שיא השיאים בבורסה: מה הלאה?

מדד ת"א 25 מתקרב לשיא כל הזמנים שרשם בדצמבר 2007, ורבים מוטרדים בשאלה עד מתי תימשך העלייה. בכלל פיננסים מעריכים: המשך העלייה הצפויה במדדי המניות צפוי להיות תנודתי ומתון משמעותית מזה שידענו בשנה האחרונה

שנת 2009 מתקרבת לסיומה, ונראה שישנה תחושה שעימה מסתיים גם המשבר הכלכלי. השיאים ששובר מדד המעו"ף מעידים על תחושה זו, שכן המדד רחוק רק בכ-8% מהשיא שרשם לקראת סוף דצמבר 2007. אנו היום ברמה הגבוהה ביותר אליה הגיעו המדדים בשנה וחצי האחרונות.

 

האם באמת הגיוני שזהו זה? המשבר הכלכלי הגדול ביותר מאז שנות ה-30 נגמר כל כך מהר? האם ייתכן שלאחר שבנקים כמו ליהמן ברדרס קרסו, המשכנו הלאה? מדינות פשטו רגל ושוק האשראי שהיה חסום חוזר לתפקד כרגיל? האם הגיוני שמחירי המניות ושווי החברות פשוט חוזר למצב טרם המשבר?

 

לו היינו מסתכלים על גרף המעו"ף ועל צורת ה-V שנוצרה בו בשנתיים האחרונות טרם המשבר, לא היינו מאמינים שיכול להיות מצב שכזה, שתוך שנה הפסדי ענק מחזירים את עצמם. הסיבה שאנו מאמינים, היא כי ראינו זאת קורה יום יום במסכים. את זה אף אחד לא צפה.

 

רבים עוסקים בתחזיות ל-2010 בשווקים, ובתחום המניות בפרט. השאלה המטרידה הינה האם אנו בשיא של מחירי המניות? האם אנו הולכים לשבור את שיא המדד שבו היינו ב-2007?

 

אין ספק שהפאניקה שהייתה בשווקים גרמה ליציאת כספים מאסיבית מהשוק, ולפעמים הוראות מכירה בוצעו ללא הסתכלות קדימה והתחשבות בתרחיש של ההתאוששות.

 

לדעתנו, בהנחה של המשך המגמה אותה אנו רואים היום בכלכלה הריאלית, סביר להניח כי רווחי החברות ימשיכו לגדול ב- 2010. מבדיקה של הערכות שווי לחברות בשוק, אנו סבורים שאכן אנליסטים למדו דבר או שניים, ונוהגים היום בשמרנות בהערכות השווי שלהם, כך שככל הנראה מחירי המניות עדיין לא הגיעו לשיאן. כלומר הם עדיין מגלמים בהערכותיהם תרחיש של יציאה הדרגתית ממשבר ולא של צמיחה מהירה.

 

בנוסף, אסור לשכוח שהיו כמה אירועים ייחודיים שקרו השנה ודחפו את שוק המניות בישראל, כמו גילוי מאגר הגז הטבעי תמר. מניות חברות הגז היו שוליות במשקלן במדדי השוק, וכעת חברות כמו אבנר ודלק קידוחים נכנסות למדד המעו"ף, דבר שבהחלט לא היה צפוי לפני מעט יותר משנה.

 

סביבה אמפטית לשוק המניות

כמו כן, יש לציין כי המגמה החיובית בשווקי המניות הושפעה מאוד מרמת הריבית הנמוכה ששררה לאורך המשבר ועד היום במשק. רמת ריבית זו הושגה בעזרתם האדיבה של נגידי בנקים מרכזיים בעולם, אשר קיבלו החלטה נחרצת לא לתת לכלכלות ליפול. הדבר בלט בעיקר בארה"ב, ובא לידי ביטוי ברמת הריבית הנמוכה שהונהגה ע"י הבנק הפדרלי המרכזי, והן בתוכניות הסיוע הגדולות שאופיינו בהזרמות סכומי עתק להצלתם של מוסדות פיננסים ותמיכה בנוטלי משכנתאות וכו'.

 

הריבית הנמוכה משפיעה בשלוש דרכים. ראשית, חוסר באלטרנטיבות השקעה חסרות סיכון אשר הניבו תשואה, ולכן נכסים המאופיינים ברמת סיכון מסוימת כגון מניות, סחורות ואג"ח קונצרני, נהנו מזרימת כספים שהעלו את מחיריהן. שנית, הריבית הנמוכה על לקיחת הלוואות דחפה את המשק (ראינו זאת לדוגמא בענף הנדל"ן למגורים בישראל), וכן הריבית הנמוכה הורידה את שיעורי ההיוון והובילה לעליית ערך שווי הנכסים.

 

לסיכום, אנו אמנם בשיא מקומי, קרובים מאוד לשיא האבסולוטי של מדדי המניות. המשך יציאה מהמשבר ברמת המאקרו, במקביל לעליה הדרגתית ומבוקרת של הריבית בארץ, עשויה אף להמשיך ולתמוך בסביבה אמפטית לשוק המניות. נסייג ונציין כי ברמות המחירים כיום המשך העלייה הצפויה במדדי המניות צפוי להיות בסבירות גבוהה מאד בשיפוע מתון משמעותית מזה שידענו בשנה האחרונה, ומלווה בתנודתיות רבה.

 

 

הכותב שמוליק קשת, הוא ראש תחום מניות בכלל פיננסים והכותבת יסמין אורנשטיין היא אנליסטית בכלל פיננסים 


פורסם לראשונה 23/12/2009 18:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשכנו הלאה?
צילום: דנה קופל
מומלצים