שתף קטע נבחר

 

נרקומן על דו"ח הילדים: "המצב ברחוב מזעזע"

הנתונים הקשים שנחשפו בשבוע האחרון על השימוש ההולך ותוכף של בני נוער בסמים ואלכוהול הצליחו להדהים את רן, מכור לסמים לשעבר שמדריך היום נרקומנים במסגרת טיפולית: "אלכוהול וסמים מדרדרים מהר מאוד לעבריינות ובית סוהר"

17 אחוז מכלל הילדים במדינת ישראל, 414,267 במספרם, היו מוכרים למחלקות לשירותים חברתיים בינואר 2009. מאז ינואר 2001 ועד השנה, חלה עלייה של כ-43% במספרם. מתוך ילדים אלו, יותר מ-74 אלף הם ילדי עולים - כמעט פי שתיים בהשוואה לחלקם באוכלוסיה.

 

מדובר באחד הנתונים הקשים ביותר שפורסמו אתמול (ד') בדו"ח המועצה לשלום הילד. הדו"ח מצטרף לסקר של הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול, שתוצאותיו פורסמו השבוע ב-ynet, אשר גילה כי חמישית מבני הנוער יודעים איפה אפשר להשיג חשיש.

 

גם בתחום האלכוהול הנתונים לא מעודדים. מאז 2005 חלה עלייה של 18.5% במספר בני הנוער ששתו משקאות חריפים. 213,869 בני נוער בני 12 עד 18, שמהווים 37.6% מסך בני הנוער, שתו אלכוהול בשנה האחרונה - לעומת 180,476 בשנת 2005. 

 

כמו כן, יותר מ-60 אלף תלמידים דיווחו כי השתמשו בסם בלתי-חוקי כלשהו; כ-3% מבני הנוער צרכו ריטלין או רגיעון ללא מרשם רופא; 21,270 תלמידים דיווחו על שימוש בחשיש או מריחואנה; 8.3% השתמשו בחגיגת בשנה האחרונה וכל נער חמישי עישן סיגריה או נרגילה.

 

מכורים לאלכוהול - משכילים יותר 

רן (שם בדוי), גבר בשנות הארבעים לחייו, משמש היום כמדריך במסגרת טיפולית לנרקומנים. הוא עצמו החל לעשן חשיש כבר בגיל 13 וכעבור שנה עבר לסמים קשים. "בתקופה שלי נחשבנו חריגים. היום אני מזועזע ממה שאני רואה ברחוב. ילדים בני 11 שותים אלכוהול ומעשנים בלי בושה. הם יוצאים לטיול בית ספר וקונים וודקה. אני גם רואה הרבה סמים חדשים שבני נוער משתמשים בהם והם מאוד מסוכנים, הכימיקלים החדשים האלה הורסים בני אדם ואלכוהול זו מכה חדשה".

 

ממחקר חדש שערך ד"ר אמנון מיכאל, מנכ"ל עמותת "הדרך" לטיפול בנפגעי סמים ואלכוהול, בשיתוף העובדות הסוציאליות דנית רז ומיה בן שושן, עולה כי 78 אחוז מהמכורים לסמים היו מעורבים בעבריינות נוער לסוגיה, עוד בטרם החלו להשתמש בסמים מכל סוג שהוא.

 

במחקר נמצא עוד כי מכורים לאלכוהול הם משכילים ומבוגרים יותר ממכורים לסמים. הגיל בו הפכו משתמשי הסמים למכורים הינו צעיר יותר מאשר גיל ההתמכרות לאלכוהול - בעוד גיל ההתמכרות הממוצע לסמים הוא 21.1, גיל ההתמכרות לאלכוהול הוא בממוצע 27.5. לדברי ד"ר מיכאל, ההבדלים נובעים מכך שתהליך ההתמכרות לאלכוהול ממושך יותר והשימוש בו נתפס כנורמטיבי יותר מאשר בסמים.

 

לדברי יו"ר עמותת "הדרך", ד"ר יוסי פלד, ממצאי המחקר מצביעים על כך שיש להרחיב את קמפיין המניעה וההסברה מנזקי השימוש בסמים ואלכוהול, בקרב בני הנוער בכלל, והנוער הנמצא בסיכון. "מהשאלונים שממלאים בני הנוער, המשתתפים בסדנאות, עולה בבירור כי תוכנית מניעה והסברה זו ממחישה בצורה טובה ביותר את ההשלכות שיש בשימוש לרעה בסמים ובאלכוהול".

 

"בגיל 15 ידעתי מה זה קריז"

רן הוא הוכחה חיה לנקודה האחרונה. "אבא שלי עבד בחו"ל ואמא כל הזמן לא היתה בבית. בגיל 13 יצאתי לרחוב והתחלתי לחפש ריגושים, וגם רציתי חום ותשומת לב שלא קיבלתי בבית. הכרתי חבר'ה שנתנו לי חשיש, כולם היו קצת יותר גדולים ממני ואיתם הרגשתי בטוח. אחרי הבר מצווה ניסיתי סמים קשים ובגיל 15 כבר ידעתי מה זה קריז".

 

הוא מספר שכאשר דמי הכיס לא הספיקו, הוא וחבריו החלו לגנוב. כתוצאה מכך, בגיל 15 הוא מצא את עצמו בפעם הראשונה במעצר. "לעולם לא אשכח את הדלת ברזל שנסגרה", הוא מספר. לאחר מכן, בכל כמה חודשים הוא מצא את עצמו שוב מאחורי סורג ובריח והצליח להשלים 10 שנות לימוד רק בבית הכלא.

 

מצה"ל הוא שוחרר אחרי שמונה חודשים, הגניבות המשיכו - והסם הפך למרכז חייו. "החיים שלי היו

סביב סמים והדרך להשיגם. הייתי במיץ של הזבל, גנבתי אפילו מהמשפחה ורובם התנתקו ממני, לא עניין אותי שום דבר חוץ מהסם, לא יכולתי להסתכל על עצמי בראי, פגעתי בכל מי שסובב אותי. בגיל 25 חשתי כמו בן 50, גם נפשית וגם פיזית".

 

כשהיה בן 26, פגש חבר ותיק שנגמל מסמים והוא הכיר לו את המסגרת הטיפולית, בה נגמל גם רן. היום הוא נקי כבר יותר מ-17 שנים. "אלכוהול וסמים מדרדרים מהר מאוד לעבריינות ובית סוהר", הוא מזהיר, "היום, כאבא לילדים, אני מאוד חושש מהמצב של הנוער".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמישית מבני הנוער יודעים איפה להשיג חשיש
צילום: AFP
37.6% מבני הנוער שתו אלכוהול השנה
צילום: רויטרס
מומלצים