משרדי הפנים והתמ"ת: לא להביא תאילנדים
המשרדים מעוניינים לוותר על העובדים מתאילנד בעקבות החלטת ממשלתה להגביל את מספר חברות כוח האדם הישראליות בתחום. החלופה: פועלים וייטנאמים
האם הפועלים התאילנדים ייעלמו מנוף השדות בישראל? גורמי המקצוע במשרדי הפנים והתמ"ת ממליצים להפסיק להביא עובדים מתאילנד, על רקע החלטת ממשלתה לעבוד עם 7 חברות כוח אדם ישראליות בלבד מתוך 42 חברות שקיבלו אישור ממשרד התמ"ת.
בשבוע שעבר נחשף ב"ידיעות אחרונות" כי המשטרה, רשות ההגירה ומשרד התמ"ת פתחו בחקירה בחשד כי חלק מ-7 חברות כוח אדם ישראליות אלו שילמו שוחד לבכירים בממשלת תאילנד כדי לקבל את ההיתר. שר הפנים, אלי ישי, יצטרך להחליט אם לקבל את עמדת גורמי המקצוע, שגורסת כי יש להחליף את התאילנדים בעובדים ממדינות אחרות, דוגמת וייטנאם, אם ממשלת תאילנד לא תחזור בה מהחלטתה ותתיר לכלל החברות הישראליות לפעול במסגרת תחרות חופשית.
משמעות ההמלצה היא החלפה אפשרית של כ-30 אלף עובדים זרים תאילנדים, המהווים יותר מרבע מכוח העבודה הזר החוקי בישראל ואת רובם המוחלט של העובדים בענף החקלאות. החלפה זו אמורה להתבצע בהדרגה.
"שלמו 5 מיליון באט לבכיר"
לפני כמה חודשים נדרשו כל 42 החברות שקיבלו אישור לפעול בתחום ממשרד התמ"ת לבקש היתר נוסף משגרירות תאילנד.כל בקשה הייתה אמורה להיבחן על פי קריטריונים אובייקטיביים, שלא נמסרו לחברות, במטרה להוזיל את העלות שמשלמים אזרחי תאילנד כדי להגיע לעבודה בישראל.
לפי עדויות שהתקבלו ביחידת הסמך לעובדים זרים, הפועלת תחת רשות ההגירה ומשרד התמ"ת, נדרשו חברות ישראליות לשלם שוחד בגובה 5 מיליון באט (כ-570 אלף שקל) כדי "לעמוד בקריטריונים." בשבוע שעבר הודיעה שגרירות תאילנד כי רק 7 חברות נמצאו מתאימות.
בעליה של אחת החברות שלא קיבלה היתר סיפר אז כיצד, לטענתו, עבדה השיטה: "כל חברה נדרשה להגיש רשימה של 3 חברות שילוח של עובדים שאיתן היא עובדת בתאילנד. לאחר מכן התקבלה פנייה מהחברה התאילנדית שמולה אנחנו עובדים, שהבהירה לנו שהיא נדרשת לשלם שוחד בגובה 5 מיליון באט לגורם בכיר ביותר בממשלת תאילנד ושנצטרך להתחלק בתשלום.
"לא הסכמתי לשלם שוחד, אז לא היה לי סיכוי. הכול קומבינה. קבוצה מצומצמת של חברות בישראל רוצה להשתלט על שוק שמגלגל יותר מ-25 מיליון דולר בשנה". שני בעלים של חברות תיווך נוספות השמיעו טענות דומות.
דוברו של השר ישי מסר אתמול שהנושא ייבדק ברגע שתתקבלנה עמדות כל גורמי המקצוע.
מטעם 4 מתוך 7 החברות שקיבלו היתר נמסר: "חבל שהחברות שלא קיבלו אישור מממשלת תאילנד בוחרות בהתלהמות, בהגשת תלונות שווא במשטרה ובהטעיית הכנסת. "ממשלת תאילנד מנסה לצמצם את תופעת העושק של העובדים מתאילנד, שהחמירה עם ריבוי החברות הפועלות בתחום. חברות שפועלות ביושר לא פוחדות מפיקוח. אנחנו מציעים לחברות המשמיצות לשפר את איכותן ולזכות בדרך ישרה ברישיון מממשלת תאילנד".
הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" שב"ידיעות אחרונות".