חזר לים: הנס הגדול של צב הים צ'ומפי
צ'ומפי, צב ים חום שנפגע קשות מהסתבכות בחוטי דיג לפני כשנתיים, זכה להשתלת פלטת מתכת בגפה הפגועה. בסוף השבוע, לאחר תהליך שיקום ממושך, שוחרר הצב יחד עם שני צבי ים משוקמים נוספים בחזרה לטבע בחוף בית ינאי
סוף טוב לצ'ומפי, צב ים חום שנמצא על ידי מטייל באזור קיבוץ שדות ים בפברואר 2008 והובא למרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, כשהוא סובל מפציעות קשות בעקבות הסתבכות בחוטי דיג בגפיו הקדמיות.
הגפה השמאלית של צ'ומפי נכרתה בעקבות הפציעה, אך הרופאים הצליחו להציל את הגפה הימנית, בעזרת החדרת פלטת מתכת כדי לסייע באיחוי השבר. 22 חודשים לאחר שנפצע ועבר בשלום סדרת ניתוחים מסובכת, הושב הצב בחזרה לטבע יחד עם שני צבים משוקמים בסוף השבוע בחוף בית-ינאי.
כשהגיע צ'ומפי לראשונה לניתוח חירום במרפאתו של ד"ר צחי אייזנברג ברחובות לפני כשנתיים, מצבו של הזוחל הימי היה בכי רע. "הגפה השמאלית שלו נכרתה בעקבות הפציעה, אך סביב הגפה הימנית היה כרוך חוט דיג שגרם לשבר במרכז העצם", סיפר אז ל-ynet ד"ר אייזנברג.
"אחרי שניקינו את כל האזור, גילינו שנותר רווח גדול בין שני חלקי העצם, כך שהיינו חייבים להתקין פלטת ברזל שתחזיק את הרווחים ושתל עצם כדי לאחות את הכל. מדובר בפרוצדורות לא שגרתיות".
יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים, העריך כי למרות הפציעה הקשה, צב הים החום הצליח לשרוד מספר חודשים עד שנפלט אל החוף. "ללא הגפיים הקדמיות אין באפשרותו של הצב לשחות ולחתור במים, דבר שימנע את השבתו לטבע", אמר לוי "החלטנו לתקן את עצם הזרוע כדי לשמר את הגפה".
ניתוח חדשני: פלטת מתכת לאיחוי השבר
בניתוח ראשון מסוגו שהתקיים בישראל, הכירורג וטרינר ד"ר רותם יוסף, בסיוע של ד"ר אייזנברג וד"ר אריאלה רוזנצוויג, חיבר את עצם הזרוע שנשברה באמצעות פלטת מתכת והשתיל עצם משריונו הצב כדי למלא את העצם השבורה, דבר שסייע במלאכת האיחוי והציל את הגף מכריתה מוחלטת.
בשנתיים האחרונות צוות של שישה רופאים (צחי אייזנברג, רותם יוסף, אריאלה רוזנצוויג, נילי אנגליסטר, יעל גרונדלנד ורוני קינג), התנדבו כדי לסייע לצ'ומפי בתהליך ההחלמה, בנוסף לטיפול המסור שקיבל הצב מאנשי המרכז להצלת צבי ים.
אחת הבעיות העיקריות של צבים השוהים תקופה ממושכת בתקופת השיקום בשבי, היא השמנת יתר.
"השרירים שלהם לא פועלים בצורה מלאה ואת מקום השרירים, תופסים שומנים. כשהצב חוזר לטבע עם שכבת שומנים גדולה, הוא מפעיל יותר את השרירים וצורך את השומנים, כך שלפחות בשבוע-שבועיים ראשונים שלו בטבע, הוא לא יזדקק לחפש מזון ויוכל ליהנות מהמאגרים שצבר עד כה", מסביר לוי.
הצב, שגילו מוערך בשלוש עד ארבע שנים, בילה את זמנו במיכל מים גדול, מבודד משאר הצבים במרכז, מחשש שיתקוף אותם. "כיאה לצב, קצב ההחלמה שלו איטי, אך משביע רצון", הוא מציין. "הניתוחים הבאים שעבר היו בעיקר לצרכי תחזוקה ופלסטיקה, עד שלפני מספר חודשים, הוצאנו את הפלטה מגופו".
במהלך תקופת ההחלמה, צ'ומפי זכה למזון עשיר ומגוון, תודות לדייגים שסיפקו שלל לוואי שאינו מיועד למאכל אדם: דגים מסוגים שונים, חסילונים, רכיכות וקלמארי.
שלישיית הצבים שבה לטבע
אך צ'ומפי, אינו הצב היחיד שזכה לחיים חדשים. שני צבי ים חומים וירוקים שנפצעו בחודשים האחרונים, שוקמו במרכז להצלת צבי ים. אחד מהם הוא מזולי, צב ים ירוק וקטן, שנסחף לחוף שמורת גדור. למרבה המזל, הוא חולץ על ידי מתרחצים באזור מהסלעים במים הרדודים.
"מוזלי נתפס בסבך של חוטי דיג, סבל מנמק בגפה הקדמית השמאלית, אך למרות המאמצים להצילה, נאלצנו לכרות אותה. מאז הוא התחזק מאוד". מספר לוי. "גם שבר, צב ים חום שנתפס על ידי מכמורתן (ספינת דיג) לפני כחצי שנה, סבל משבר גדול המקביל לעמוד השידרה, שקובע בעזרת דבק מיוחד וחזק".
שמונה מינים של צבי ים מצויים בסכנת הכחדה עולמית; שניים מהם פוקדים את חופי ישראל. צבי ים חומים נחשבים אמנם לנפוצים ביותר מכל הצבים הימיים בעולם, אך באזורנו הם מצויים בסכנת הכחדה חמורה; המין השני הוא צבי הים הירוקים, החיים במימי הים התיכון ובמפרץ אילת. אחת הפגיעות הנפוצות של צבי הים היא כתוצאה מדיג, פגיעות מכלי שיט, הם נלכדים בקרסים ורשתות. בנוסף לכך, הזיהום בים גורם לכך שהצבים ניזונים מפסולת שמאיימת על חייהם.
לאחרונה, צ'ומפי ושבר נשלחו לבדיקת סי.טי שנתרמו על ידי בית החולים האוניברסיטאי בבית דגן כדי להעריך את מידת החלמתם. בתום הבדיקה ולאחר התייעצות רפואית, הם נמצאו כשירים לשוב לטבע. הרגע הגדול הגיע ביום שישי שעבר. שלושת הצבים שוחררו בטקס חגיגי בחוף בית ינאי, בנוכחות עשרות תלמידי כיתה א' מבית הספר "רעות" מהמועצה אזורית רמות מנשה.
"אנחנו עשינו למענם כל מה שאנחנו יכולים כדי להשיב להם את הבריאות. כעת התקווה הגדולה שלנו היא שהם ישרדו בטבע ואולי גם יצליחו לתרום להגדלת אוכלוסיית הצבים הירוקים והחומים באזור", מסכם לוי.