רק בכנסת: הציבור ישלם פקדון, המיחזור יישאר נמוך
ועדת הכלכלה אישרה מתן פטור מתשלום פקדון על בקבוקים גדולים, אך בתנאי ששיעור המיחזור ישתפר פלאים ויעמוד על לפחות 47% מסך המכלים. ומי אחראי על המיחזור? היצרניות, המשלשלות הפקדון לכיסן וממחזרות כיום רק כ-17% מהמכלים
התיקון שאושר מגביל את הפטור מהיטל הפיקדון רק אם כמות המכלים השנתית שתיאסף ב"כלובים" תהיה לפחות בין 47% ל-50% מהמכלים ששווקו באותה שנה. משמעות התנאי שהצרכנים יידרשו לשלם את הפיקדון באופן מוחלט אם שיעור האיסוף יהיה נמוך מ-47%. אבל אם שיעור האיסוף ינוע בין 47% ל-50% יאפשר התיקון בחוק לשר להגנת הסביבה להפעיל שיקול דעת ולקבוע בצו אם הפיקדון יוטל או לא.
"מרווח החסד" של 3% ניתן על סמך טענת נחמה רונן, יו"ר תאגיד המחזור הקיים המשותף ליצרנים וליבואנים, כי "באחוזים השוליים קשה לדייק על הצ'ופצ'יק". הסדר זה יופעל בין השנים 2010-14. עד 2016 יעד האיסוף יעלה ל-70% וכעבור שנתיים עד 77%.
הציבור ישלם פקדון, המחזור ימשיך לדשדש (צילום: עופר עמרם)
רוני קוברובסקי מהתאחדות התעשיינים אמר כי התעשיינים מתכננים להשקיע בארבע השנים הבאות מיליוני שקלים בהרחבת תשתית ה"הכלובים" כך שיהיו נגישים לכל בית, וכן בחינוך הציבור למחזור ולאיכות הסביבה.
היועץ הסביבתי דני מורגנשטרן אמר כי הטבה זו "עושה צחוק מהחוק". לדבריו כיום נאספים ב"כלובים" בקושי כ-17% מהמכלים ובמאמצים המוצעים אולי יגיעו ל-20%. לדבריו, "רק אם הפיקדון יורחב על המכלים הגדולים ניתן לאסוף 90% אבל היצרנים לא מעונינים בזה כי הרווחים שלהם ירדו". עמותת אדם טבע ודין הזכירה כי היעד בחוק הקיים עומד על 85%, כך שאין הצדקה להפחתה המוצעת.
בישיבות קודמות של הוועדה הוחלט להעלות את דמי הפיקדון מ-25 ל-30 אגורות. הקנס הצפוי למי שלא יעמוד ביעד האיסוף הוא כפל הפיקדון (60 אגורות) לכל מכל.