החוף חוזר לציבור? המיזם בפלמחים יבחן מחדש
בדיון סוער בכנסת הודיע מנהל מקרקעי ישראל כי לא יאריך את חוזה היזמים בחוף, עד להחלטת היועץ המשפטי לממשלה - שתתקבל תוך כשלושה חודשים. מוסדות התכנון ישעו גם הם את הדיון בתוכנית עד אז. התנגדות נשמעה גם מצד השר להגנת הסביבה ואף התבררה עובדה נוספת: התוכנית כלל אינה רווחית
חוף פלמחים ממתין ליועץ המשפטי לממשלה: מנהל מקרקעי ישראל הודה היום (ג') כי נעשו טעויות בהתנהלות המנהל סביב התוכנית לבניית כפר נופש בחוף, והודיע כי החוזה ליזמים לא יוארך עד להחלטת היועץ המשפטי לממשלה בנושא.
בדיון שהתקיים בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, אמר מנכ"ל המנהל, ירון ביבי: "לא ניתן ארכה ליזמים עד להחלטת היועץ המשפטי לממשלה בנושא. יכול להיות ששגינו בנוגע לפרסום בכל מה שקשור למכרז".
בדיון, שעסק בדו"ח מבקר המדינה בנושא, הודיעו מוסדות התכנון כי ימתינו גם כן להחלטת היועץ המשפטי ולא יקיימו את הדיונים המתוכננים בנושא. לפני כחודש אמורה היתה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה להתכנס ולדון בתוכניות הבינוי של המיזם, אך אז, בשל דו"ח מיוחד שהוציא מבקר המדינה בעניין, הוחלט לדחות את הדיון. כעת כאמור הוחלט לדחות אותו שוב.
הדו"ח המיוחד של מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, הועבר כבר ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ובמהלך הדיון ביקש יו"ר הוועדה, יואל חסון, כי חוות הדעת המשפטית בנושא תינתן תוך שלושה חודשים. חסון קרא עוד לאמץ את מסקנות המבקר ו"לבחון מחדש את התוכנית".
הדיון בכנסת היווה במה לביקורת נרחבת, מקיר לקיר, כנגד התוכנית. המשרד להגנת הסביבה, הודיע לראשונה כי השר מתנגד לתוכנית וחברי כנסת נוספים הטיחו ביקורת במנהל מקרקעי ישראל על אופן התנהלות המכרז. בין הבודדים שהביע תמיכה בתוכנית היה מנכ"ל משרד התיירות, שאמר כי "כפר הנופש משרת את האינטרס הציבורי, יש מקום לעוד ארבעה כפרי נופש בישראל, זה תחליף לנסיעה לחו"ל".
מכפר נופש לשכונת מגורים
אולם מעבר לביקורת על האופן שבו קודמה התוכנית ומעבר למחירים הסביבתיים והציבוריים שצפויים להיות לה, הוזכרה בדיון בעייה נוספת - כפר הנופש אינו רווחי. פרופ' יקיר פלסנר, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, מצא כי התכנית אינה רווחית וסופה להפוך לפרויקט מגורים - בניגוד גמור לכוונת המדינה.
בדו"ח שחיבר פלסנר הוא מציין אמנם כי בתוכנית מוגדר המיזם כפרויקט תיירותי בלבד, אך מעלה את החשש כי גורלו יהיה דומה לזה של פרויקטים אחרים - דוגמת פרויקט המרינה בהרצליה - שלבסוף הוסב למגורי יוקרה. לפי פלסנר, הפרויקט אינו אטרקטיבי לתיירות חוץ כיוון שתיירים אלה מגיעים בכמויות גדולות למקומות כמו אילת, ולא לאתר כפלמחים. גם את תיירות הפנים מצא פלסנר כבעייתית, לנוכח המחירים הגבוהים שייאלצו היזמים לגבות כדי להיות רווחיים.
כמו כן, בשל מגוון סיבות - כמו חוסר אפשרות לרחוץ בחוף והעובדה כי המיזם נושק לבסיס צבאי - מבהיר פלסנר כי מדובר בפרויקט לא אטרקטיבי עבור היזמים. "המשמעות היא שלא יכולה להיות תוכנית עסקית, המצביעה על רווחיות סבירה של הפרויקט. לפיכך, אין בסיס להנחה שהפרויקט על חוף פלמחים, כפי שהוא מתוכנן, יוכל להיות רווחי. המשמעות היא שמדובר בפרויקט מגורים".
המנהל תחת מתקפה
מעבר למחיר הסביבתי והכלכלי עמדו כאמור רשויות המדינה שסייעו לקדם את התוכנית תחת מתקפה. בראש ובראשונה היו אלה מנהל מקרקעי ישראל והמועצה האזורית גן רווה. חברי הכנסת דב חנין (חד"ש), אופיר פינס (עבודה) וניצן הורביץ (מרץ) אשר כבר תקופה ארוכה מותחים ביקורת על המיזם, טענו בדיון כי התוכנית תפגע בסביבה ובאינטרס הציבורי וכי יש לבטלה.
ביקורת נמתחה גם ממובילי המאבק בשטח למען רצועת החוף ולמען ביטול התוכנית - בהם ועד הפעולה למען פלמחים, החברה להגנת הטבע ועמותת אדם טבע ודין. ארגוני הסביבה טוענים כי מדובר ברצועת חוף טבעית וייחודית, המוקפת בשטחים פתוחים שרובם מוגדרים כגן לאומי, ופיתוח השטח יביא להרס המקום.
בסיום הדיון אמר משה פרלמוטר, רכז החופים של החברה להגנת הטבע, כי "נוכח המחאה הציבורית והפרלמנטרית ונוכח הממצאים החמורים של מבקר המדינה, אנו קוראים למנהל מקרקעי ישראל לבטל את המכרז ולהשאיר את החוף במצבו הטבעי. את הטעות שנעשתה יש וניתן לעצור, בטרם יגרם נזק בלתי הפיך".
היזמים: התכנית נועדה להציל את החוף
אחד מהיזמים בפרויקט, פיני מלכה: "מספיק לזרות חול בעיני הציבור. בשנה האחרונה פעל נגד הפרוייקט קמפיין מגמתי שסילף את האמת וגרם לאנשים לחשוב לכאורה כי הפרוייקט אינו חיוני לקידום התיירות בישראל. הפרויקט יהווה חלופה עבור ישראלים רבים היוצאים לנופש לחו"ל מדי שנה וימשוך תיירים מכל העולם.
כיום החוף אינו נגיש לרווחת הציבור. לצערנו, אזרחים רבים ובהם נכים ורוכבי אופניים, אינם יכולים להגיע לחוף. מדינת ישראל ביקשה להסדיר את דרכי הגישה אל החוף, לפתח חניון רחב ידיים, לשקם את אזור נחל שורק המזוהם במי שפכים, וכן להגן על העתיקות הנרמסות שם על ידי רכבי שטח. תוכנית כפר הנופש נולדה במטרה להציל את חוף הים".
"אין שום שחר לטענה שאנחנו סוגרים את החוף בפני הציבור. כפר הנופש מקביל בסך הכל לקטע של 192 מטר, מתוך רצועת חוף שאורכה 9 ק"מ. הבנייה של כפר הנופש לא תיעשה בתחום של 100 מטר מקו המים ולכן לא ברור על מה המהומה". יזם נוסף, אופיר אשר, הוסיף: "חבל שדופקים בתופים ואף אחד לא בדק אם זו מסיבה או הלוויה. היזמים אינם מבוקרים בדו"ח".