שתף קטע נבחר
 

קבלנים: הורדת המע"מ לא תשפיע משמעותית

בענף הבנייה טוענים, כי מחירה של דירה במיליון שקל יופחת בכ-5,000 שקל בלבד. בבתי ההשקעות ספקנים: בשל עלות עדכון המחיר על המדף, הפחתה מתונה כמעט ולא תתגלגל לצרכן. ובכנסת מאשימים: הממשלה מזגזגת ודואגת לחזקים

החלטת האוצר להוריד את המע"מ ב-0.5% לרמה של 16% כבר השבוע, עוררה תגובות סוערות במשק ובמערכת הפוליטית, והעלתה את השאלה מהן השלכות המהלך.

 

קבלנים: השפעה מצומצמת

בענף הבנייה העריכו קבלנים, כי דירה שערכה מיליון שקל תוזל בכ-5,000 שקל בלבד וכי רוכשי דירות שכבר חתמו על חוזה מכר יקבלו זיכוי של 0.5% על יתרת התשלום.

 

 

רן בן אברהם, סמנכ"ל ייזום ושיווק של חברת צמח המרמן הסביר: "רוכשי הדירות שחתמו על חוזה מכר לפי מע"מ של 16.5% ירוויחו למעשה את ירידת המע"מ על יתרת התשלומים. מבחינת הקבלנים, הם ישפרו את שווי המלאי שלהם, ב-0.5%, או שירשו לעצמם מרווח הנחה של חצי אחוז נוסף, על הדירות שבמלאי החברה".

 

משה צרפתי, מנכ"ל משותף בחברת צבי צרפתי ובניו, אמר: "אינני סבור שהורדת המע"מ תשפיע כלל על מחירי הדירות. יש מיסים אחרים שהיזמים נדרשים לשלם ואלה מתייקרים כל הזמן, כך למשל המס על העסקת פועלים זרים. לכן איני צופה שההפחתה הזאת תשפיע על המחירים או העסקות בשוק הנדל"ן, בכל מקרה מדובר בסך הכל ב-0.5%, שגם אם מדובר בסכום של מיליון שקל - תעמוד על הפחתה של 5,000 שקל, סכום זניח, שאינו יכול להשפיע על מחירי הדירות באזורי הביקוש כיום"

 

אבי זיתוני, מנכ"ל ובעלים של חברת א. זיתוני, הסביר כי "להפחתת הריבית לא תהיה משמעות רבה על מחירי הדירות שבמלאי, אולם לקוחות שרכשו דירות לפי המע"מ הגבוה, ירוויחו ויקבלו זיכוי של 0.5% על יתרת התשלום. בנוסף מדובר במהלך כלכלי חיובי שיגדיל את הצמיחה במשק ויתרום גם לצמיחת שוק הנדל"ן".

 

מנכ"ל התאחדות הקבלנים , יוסי גורדון, אמר כי הפחתת המע"מ היא מהלך נכון בכיוון הנכון. לדבריו, "כל הפחתת מסים מאיצה את המשק ומשפיעה לחיוב על הכלכלה. בשוק הנדל"ן המהלך יביא להוזלה קלה במחיר הדירות החדשות וגם קבלנים שכבר רכשו דירה ולא סיימו לשלם יהנו מהוזלה על התשלומים העתידיים".

 

התעשיינים מברכים

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בירך על החלטה ומסר כי הוא "מברך על כל הפחתה של נטל המס בכלל". לדברי ברוש, "מדובר בצעד ראשון, ועל הממשלה להמשיך ולפעול בצורה משמעותית יותר לחיזוק כושר התחרות של המגזר העסקי בשנה החדשה, שצפויה להיות שנת מבחן למשק העולמי. זאת, באמצעות הפחתת עלויות של המגזר העסקי כמו ארנונה ונמלים, צעדים לחיזוק הדולר והאצת הפחתת המיסים הישירים".

 

גם באיגוד לשכות המסחר קידמו בברכה את ההחלטה. "מדובר במהלך נכון לקראת השנה החדשה. הפחתת המע"מ תעודד את הצריכה הפרטית, המהווה מנוע צמיחה מרכזי של המשק הישראלי, ותצמצם את ההוצאות של ציבור הצרכנים"אמר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר. "במקביל תהווה צעד חשוב ביצירת שוויוניות במערכת המסים, שכן, כידוע, המע"מ פועל תמיד לרעת השכבות החלשות".

 

לדברי לין, "המהלך לא יפגע בהכנסות המדינה ממסים, שכן ההכנסות ממסים מושפעות יותר מהמחזור העסקי מאשר מגובה המע"מ".

 

הכלכלנים: קשיחות מחירים כלפי מטה

בבתי ההשקעות נשמעו קולות קצת יותר ספקניים. איילת ניר, הכלכלנית הראשית ב-IBI אמרה בתגובה, כי "עדיף היה להפחית את המע"מ באמצע השנה בשיעור של 1% לעומת הפחתה של 0.5% בתחילת השנה". לדבריה, "עקב עלות עדכון המחיר על המדף, הפחתה מתונה כמעט שלא תתגלגל לצרכן"

 

אמיר כהנוביץ' מכלל פיננסים אמר בתגובה: "אנו מברכים על הצעד ומקווים שלצידו נראה גם קיצוץ בהוצאות הממשלה. לאחרונה התחלנו לפתח ספקולציות שהאוצר מנסה ליצור אינפלציה מכוונת, אולי כדי לשחוק את החוב הממשלתי, לאחר שהעלה בחדות את מחיר המים, את מחירי הביטוח, את מחירי הגז. אבל ההודעה על המע"מ הרגיעה אותנו וביטלה חשש זה".

 

כהנוביץ' הוסיף:, "להפחתת המע"מ כמה השלכות, נתחיל מהחשובה ביותר, שהיא ההשפעה על מדד המחירים. מע"מ נגבה כיום על כ-75% מהמוצרים במדד (דיור מהווה כ-20% והשאר זה בעיקר פירות וירקות). לכן על פניו הפחתה של 0.5% צריכה תיאורטית להביא לירידת המדד ב-0.375%, אלא שקיימת תופעה כלכלית שמכונה "קשיחות מחירים כלפי מטה", שבה לא ממהרים סוחרים להוריד מחירים.

 

"לכן אנו מעריכים שההפחתה תבוא לידי ביטוי לאורך תקופה של מספר חודשים ובסופו של דבר גם לא תבוא כולה לידי ביטוי אצל הצרכנים, ותסתכם בסופו של דבר בירידה שנתית של 0.3% בלבד. כלומר, אנו מעדכנים את תחזית האינפלציה שלנו ל-2010 מ-3.1% ל-2.8%".

 

בכנסת טוענים: סיוע מינורי לחלשים, עזרה דרמטית לחזקים

ובאופוזיציה נשמעו ברכות מהולות בביקורת. חבר ועדת הכספים, ח"כ חיים אורון (מרצ) ברך על ההחלטה אבל תקף את המשך המגמה להפחית את שיעורי מס הכנסה ומס החברות. אורון הוא בראש המבקרים שתוקפים את הנפח הגבוה של המיסוי העקיף לעומת המיסוי הישיר הנמוך יחסית. "מדיניות המיסוי של הממשלה מתאפיינת בסיוע מינורי לחלשים, בעזרה דרמטית לחזקים ובהפקרת הקופה הציבורית והצרכים ארוכי הטווח".

 

ח"כ מאיר שטרית (קדימה), לשעבר שר באוצר, לא הגיב בברכה אלא אמר כי "הפחתת המע"מ ב-0.5% עליה הודיע שר האוצר, זמן קצר אחרי שהעלה את המע"מ ב-1%, מוכיחה שממשלת נתניהו פועלת גם בתחום זה בזיגזג אופייני ללא שום מדיניות תקציבית - תוך פגיעה בחלשים ומתן הטבות לחזקים".

 

ח"כ שטרית הוסיף ואמר כי, "על הממשלה להוריד את המע"מ בשיעור דרסטי ובאחוזים גדולים הרבה יותר, כך שייטיבו עם שכבות הביניים והשכבות החלשות, ובמקביל לבטל את ההפחתה המתוכננת במס ההכנסה, שיסייע רק לחזקים ולעשירים ויגדיל את הפערים החברתיים".

 

שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, בירך על ההחלטה: "אני מצפה כי הורדת המס תטיב עם הצרכנים ועם בעלי העסקים. ההפחתה תוזיל את מחירי המוצרים והשירותים, תעלה את הביקושים ובכך תיתן דחיפה לפעילות המשק. במקביל היא תסייע בהגדלת הרווחיות של המגזר העסקי ותתרום ליציבות המשק. הורדת המע"מ שהינו מס רגרסיבי תסייע בעיקר לאוכלוסיות החלשות במדינת ישראל. וחשוב לא פחות - הורדת המס מהווה איתות לחוזקו של המשק ומגמת התאוששותו מהמשבר". 

 

בהכנת הידיעה השתתפו צבי לביא ואמנון מרנדה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרגא ברוש
צילום: גיל יוחנן
איילת ניר
מאיר שטרית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים