מדינת המרכז שוב קובעת את גורל הצפון
איך אפשר להסביר את הבחירה ההזויה דווקא באוניברסיטת בר אילן למקימת בית הספר לרפואה בגליל?
המועצה להשכלה גבוהה עומדת כנראה לאמץ את המלצתה של "ועדת מומחים", להטיל על אוניברסיטת בר אילן להקים את בית הספר החמישי לרפואה בישראל. למכרז ניגשו אוניברסיטת בר אילן מרמת-גן, ואוניברסיטת חיפה בשיתוף בית הספר לרפואה מהטכניון בחיפה. מסיבות מעוררות תמיהה בלשון המעטה, המליצה הוועדה, שהרכבה ואופן פעולתה עוד ייחקרו בעתיד, לבחור בבר אילן כמי שתקים - ממרחק של 200 ק''מ - את בית הספר.
כל אדם סביר שהיה נשאל מי צריך לקבל את משימת פיתוח הגליל ואת שידרוג הרפואה במרחב זה, היה מצביע באופן טבעי למדי על המיזם המשותף של שתי אוניברסיטאות הצפון, אלה הנושאות על גבן זה שנות דור את הכשרת תושבי הצפון מבחינה אקדמית, אלה הקרובות למרחב הגליל, אלה היושבות בחיפה, המטרופולין של הצפון.
אז מה קרה? מדוע הצליחה בר אילן לשכנע את הוועדה שהיא מתאימה יותר למשימה זו? לוועדה יהיו מן הסתם נימוקים שונים, אך אף אחד מהם לא יוכל לסתור את מה שבאמת עמד מאחורי ההמלצה - קולוניאליזם אקדמי של "מדינת המרכז" שהכריעה פעם נוספת את גורלו של המרחב הצפוני בישראל.
ראשי בר אילן פיזרו ודאי הבטחות לרוב, טענו למחויבות אדירה ל"משימה הלאומית", נפנפו ב"תורם" גדול וטענו ל"צדק חלוקתי", שהרי לטכניון כבר יש פקולטה לרפואה. עכשיו מגיע לנו, אמרו. אנחנו הרי מכינים את עצמנו כבר 20 שנה לפקולטה לרפואה. רק המילה "גליל" ששורבבה בעקבות המלחמה ב-2006 הניחה מוקש נעל בדרכנו. שטויות. נפרק גם את המוקש הזה, אמרו וביקשו מחברי הוועדה לעזור להם בכך.
בר אילן הרי "מעורבת" גם היא בגליל: 15 שנה חלפו מאז החליטה המועצה להשכלה גבוהה - כן, אותה מל''ג - שאסור לאוניברסיטאות לקיים שלוחות, אבל שלוש מכללות בגליל לא מצליחות להשתחרר מאחיזת התמנון הרמת-גני ה"מתעלק" על גבן. במציאות שכזו, מי יעצור מבר אילן מלהמשיך ולנצל את הצפון, מצוות קולוניאליסט ידועה?
עצובה גם אדישותם של ראשי היישובים בצפון ומנהלי בתי החולים, ששיחקו לידיה של הוועדה. הם יודעים היטב מה עשתה בר אילן בגליל, וכי אי אפשר ללמוד רפואה באזור במצב הקיים. אבל להם שיקולים קצרי טווח של "הישג" פוליטי עוד בקדנציה שלהם, ולעזאזל המהות האקדמית והאחריות של חינוך רפואי.
גם השר לפיתוח בגליל והנגב - יש דבר כזה - ואולי גם שר החינוך המשמש כראש המל''ג, רואים לטווח קצר: כבר באוקטובר השנה, כך ביקשו, יתחילו ללמוד רפואה בגליל, ייקוב הדין את הר כנען! כמו בימי חומה ומגדל, יתחילו ללמד בקרוואנים בחצר בית החולים זיו בצפת. מה, לא ככה בנו את הגליל?
המעט שנותר לקוות הוא שחברי מליאת המל''ג יתעשתו, יעצרו את ההליך המחפיר הזה, ויבחנו את הדברים בגישה אקדמית מעמיקה מתוך אחריות לאומית לגורלו של מרחב הצפון ורמת הבריאות הציבורית בו.
פרופ' יוסי בן-ארצי, רקטור אוניברסיטת חיפה