2009 בבורסה: השנה של המניות הקטנות
שבוע המסחר האחרון בבורסה בתל אביב לשנה הנוכחית התנהל במגמה מעורבת. בסיכום שנתי, עלה המעו"ף בשיעור של מעל 74% ות"א 100 עלה ב-88%, מדד הנדל"ן 15 עלה ביותר מ-120% ומדד היתר 50 עלה בשיעור של כ-150%
יום המסחר האחרון של השנה האזרחית התנהל היום (ה') במגמה חיובית, לאחר עליות בשעות הבוקר בבורסות אסיה. עם זאת, שבוע המסחר האחרון בבורסה בתל אביב לשנת 2009 התנהל במגמה מעורבת.
בסיכום שבועי נותר מדד המעו"ף כמעט ללא שינוי ונסגר ברמה של כ-1,145 נקודות. בסיכום שנתי עלה המעו"ף בשיעור של מעל 74%. מדד תל אביב 100 ירד השבוע בשיעור של שלוש עשיריות האחוז לרמה של 1,064 נקודות ובסיכום שנתי עלה המדד בשיעור של כ-88%.
השנה הייתה השנה של המניות הקטנות. מדד היתר 50, שירד השבוע בשיעור משמעותי של יותר מ-8%, סוגר שנה שבמהלכה עלה בשיעור של כ-150%. מניות הנדל"ן, שחטפו ב-2008 את הירידה המשמעותית ביותר עקב חולשת סקטור הנדל"ן בעולם, גם כן זינקו השנה, כאשר מדד הנדל"ן 15 עלה ביותר מ-120%.
נזכיר גם את מניות הבנקים, שעלו השנה בשיעור של 114%. מניית בנק דיסקונט בלטה בעלייה של מעל 160%, לאחר שבשנה שעברה ירדה בשיעור חד של 63%. אגרות החוב הקונצרניות גם הן ביצעו השנה תיקון חד, לאחר שקרסו בסוף שנת 2008. השנה ראינו את מדד אגרות החוב הקונצרניות צמודות המדד זינק בכ-40%.
זירת המאקרו
ביום שני האחרון הודיע נגיד בנק ישראל על העלאת הריבית מרמה של 1% לרמה של 1.25%. זהו החודש השני ברציפות בו הריבית עולה. באופן כללי הריבית צפויה להמשיך ולעלות במהלך השנה, אך קיים חוסר תמימות דעים בנוגע לעיתוי ההעלאה ולעוצמתה.
טרם להעלאת הריבית, פרצה מחלוקת בקרב הכלכלנים, מאחר שבעולם עוד לא החלו בהעלאת הריביות והעלאת ריבית מקומית, שאינה נתמכת בהעלאות בעולם, מחזקת את השקל, דבר שעלול לפגוע ביצוא.
לאחר העלאת הריבית הגיב השוק הסולידי בירידות שערים בשיעור מתון, זאת משום שחלק מהחזאים בשוק העריכו כי אכן תהיה עליה, כך שחלק מירידת המחיר של אגרות החוב הממשלתיות כבר גולם בשוק. אגרות החוב בריבית משתנה, הן הממשלתיות (גילונים) והן הקונצרניות, הגיבו בעליות שערים להעלאת הריבית.
באופן כללי אגרות החוב הממשלתיות בשוק מגלמות כיום המשך העלאת ריבית בשנת 2010 לכיוון של כ-3% עד סוף השנה.
הורדת המע"מ
השבוע התבשרנו על כך שהמע"מ ירד באופן מיידי (החל מיום שישי הקרוב) בחצי אחוז, לרמה של 16%. המהלך אמור להקל על השכבות החלשות, שנתח גבוה יותר משכרם משמש לצריכה ולא לחיסכון.
למרות זאת, בשוק קיימות הערכות רבות לפיהן הירידה במחירים בפועל לא תתגלגל לצרכן וכי הנהנים העיקריים יהיו בעלי עסקים וחברות. ההתאוששות הכלכלית במשק תמכה במהלך זה, שכן הנחת הממשלה היא שהכנסות המדינה ממיסים לא יקטנו בשל גידול בצריכה.
זירת הסדרי החוב
אפריקה ישראל הודיעה השבוע על מימוש של כמה מהחזקותיה, מהלך שיתרום להגדלת המזומנים בקופתה. ראשית דווח על מכירת אחזקותיה ברשת תיווך הנדל"ן אנגלו-סכסון תמורת 23.3 מיליון שקל.
שנית, פורסם כי אפריקה נכסים מכרה את אחזקותיה בחברה הפיליפינית Cyberzone Properties Inc, המחזיקה בפרויקט נדל"ן בפיליפינים בתמורה לכ-63.5 מיליון שקל, וכן כי אפריקה סיכמה עקרונית על מכירת מפעל תדיראן טלקום - בו מחזיקה החברה 50%.
כמו כן דווח כי אפריקה הגיעה להסכם עם הבנקים בנוגע לחובותיה, על פיו הבנקים יוותרו על פירעון מיידי של החובות כלפיהם על מנת לא לסכן את הסדר החובות של החברה עם בעלי איגרות החוב. לאפריקה ישראל חובות בסכום של 680 מיליון שקל לבנקים. לאור מצוקת המזומנים של החברה, דרישה לפירעון מיידי של החובות לבנקים הייתה עלולה למוטט את הסדר החובות עם בעלי אגרות החוב.
חברת אזורים דיווחה כי היא עומדת להעביר את החזקותיה בחברת לגנא הולדינגס, אנגל אירופה ואנגל משאבים לבעלי אגרות החוב של לגנא, זאת כחלק מהסכם אליו הגיעה החברה עם נציגי מחזיקי אגרות החוב (מדובר באג"ח למוסדיים).
אזורים מחזיקה כ-74% ממניות לגנא בשווי של 19 מיליון שקל. החברה רכשה את החזקותיה בקבוצת לגנא תמורת 430 מיליון שקל במזומן, אולם מאז הרכישה, הסבה לאזורים הפסדים כבדים. בתגובה עלתה מניית אזורים בכ-4%.
עוד נודע, כי במטרה להגדיל את קופת המזומנים של החברה, אזורים האריכה השבוע את המועד לחתימת עסקה עם מגדל למכירת 9% משתי חברות בנות שלה תמורת 100 מיליון שקל עד ל-21 בינואר 2010.
מניות בכותרות
שותפות גבעות - בהמשך לזינוק של המניה בשבוע שעבר, התנודתיות הגבוהה במחיר המניה נמשכה גם השבוע, כך שבתחילת השבוע ירדה המניה בשיעור חד של כ- 20% ביום א'. היום, המניה ריכזה מחזורי מסחר אדירים, לאחר הודעה נוספת בנושא. המניה עלתה בשיא המסחר המהלך היום בכמעט 50%, אך סגרה את יום המסחר בעליה של 6.25%.
השותפות בקידוח תמר - השבוע נודע כי חברת החשמל חתמה על מסמך כוונות לרכישת גז טבעי מהשותפות בהיקף מוערך של כ- 9 מיליארד דולר. מדובר באבן דרך מהותית, שכן הסכם זה יוכל לסייע לחברה בביצוע סגירה פיננסית להמשך ביצוע הפרויקט. בתגובה להודעה מניות השותפות בקידוח נסחרו במגמה חיובית.
יסמין אורנשטיין היא אנליסטית בבית ההשקעות כלל פיננסים. טל חודארה היא מנהלת השקעות בכלל פיננסים.