שתף קטע נבחר

 

מחקר: חיילות דתיות דווקא "מתחזקות" בצה"ל

המחקר, שבדק כ-100 חיילות ובנות שירות לאומי, קובע כי רמתן הדתית של הרוב לא השתנתה במהלך השירות. ומי העידו על עצמן כי הפכו יותר דתיות בצה"ל?

הרבנות הראשית לישראל קבעה כי "גיוס נשים, אפילו פנויות, במסגרת צבאית באיזו צורה שהיא - אסור בהחלט" - עמדה שאומצה על ידי רוב מובהק של פוסקי ההלכה מכל הזרמים. בנוסף, רבנים טוענים כי לנשים קשה מאוד עד בלתי אפשרי לקיים אורח חיים דתי במסגרת צבאית. אלא שמחקר חדש מגלה כי חיילות דתיות בצה"ל דווקא מתחזקות בקיום מצוות במהלך שירותן יותר מצעירות שבחרו בשירות הלאומי. 

 

98 צעירות דתיות ששירתו כמורות חיילות בצה"ל או בתפקידי הוראה שונים בשירות הלאומי השתתפו בסקר שערכו ד"ר יחיאל פריש וד"ר משה סטופל ממכללת שאנן. בשתי הקבוצות אמרו רוב המרואיינות כי רמתן הדתית לא השתנתה בתקופה האמורה, אך 33% - שליש מהמתגייסות - העידו על עצמן כי דווקא התחזקו בכך, לעומת 25% - רבע מבנות השירות. בנוסף, 95% מהמורות החיילות סיפרו כי השתתפו בפעילות תורנית תומכת שהתקיימה בתקופה זו מטעם הגופים המפעילים, ובקבוצה השנייה - 72%.

  

הנתונים, המתפרסים בספר "הכיפה והכומתה" של המכללה האקדמית לחינוך "אורות ישראל" באלקנה, מלמדים גם על הסיבות המביאות את הצעירות הדתיות לבחור באחד משני המסלולים. 74% מבנות השירות הלאומי פנו לדרך זו בין היתר בזכות "עידוד ותמיכת ההורים" ו-62% ציינו בהקשר זה גם את האיסור ההלכתי לשרת בצבא. מנגד, בקרב המורות החיילות יש רבות – 43% - שקיבלו היתר להתגייס – בדרך כלל מסמכות רבנית בבית הספר.

  

רוב בנות השירות – 70% - הן בוגרות אולפנה, ורוב המורות החיילות - 52% - הן בוגרות בתי ספר שאינן אולפנות. עוד נמצא כי ב-90% מבתי הספר הדתיים מונע הצוות החינוכי הסברה על שירות בצה"ל. ואיך מגיבים ההורים? 71% מהמתגייסות קיבלו את ברכת הדרך מאבא ואמא ורק 17% בחרו בדרך זו למרות התנגדות של שניהם.  

 

השורה התחתונה – מידת שביעות הרצון – מלמדת כי החיילות הדתיות מרוצות יותר מחברותיהן שבשירות הלאומי. 74% מבנות הקבוצה הראשונה הגדירו אותה "טובה" או "טובה מאוד" ורק 6% אמרו כי היא "מאכזבת" או "לא מספקת" - לעומת 64% ו-14% (בהתאמה) בקבוצה השנייה. עם זאת, 78% מבוגרות מסלול המורות החיילות ימליצו עליו בפני מועמדות בעתיד וישתמשו בהיגדים כמו "לתת למדינה מכל הלב", "אני גאה ללכת במדי צבא הגנה לישראל" או "שירות בצה"ל זה כבוד ולא בושה", וגם בקרב בנות השירות הלאומי ימליצו 81% על המסגרת בה בחרו בעצמן.

  

ד"ר משה רחימי, דיקן מכללת "אורות ישראל" ועורך הספר "הכיפה והכומתה" בו מתפרסם המחקר, אמר: "המאמרים מטפלים לראשונה בנושא שהוא בנפשנו. הקונפליקט היה עד היום בשוליים, אך הוא הולך ומתגבר עם האירועים - החל מההתנתקות וכלה בתקלת ישיבות ההסדר בשבועות האחרונים. אנו כמכללה אקדמית, רואים חשיבות עליונה בבדיקת הנושאים הללו מהבחינה המחקרית, ואין ספק שמחקרים אלו, כמו נוספים שיבואו בהמשך, ישמשו כלי ראשון במעלה לטיפול בקונפליקט ולבחינת משמעותו והיקפו, ואולי אף להביא לפתרונו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
אילוסטרציה
צילום: אפי שריר
מומלצים