שתף קטע נבחר

 

המוות בגיבוש טיס: נזיפה לבכירים בחיל הרפואה

איתי שרון התמוטט ומת לפני שלוש שנים וחצי, ועכשיו גובשו סופית חוות הדעת של הפרקליט הצבאי הראשי. ל-ynet נודע כי שורת קצינים בכירים, בהם שני סא"לים, נמצאו קשורים למחדלים - ותירשם להם הערה פיקודית. הם שקבעו את הגבולות בגיבושים

שלוש שנים וחצי לאחר האסון בגיבוש לקורס טיס - מסקנות קשות נגד חיל הרפואה. ל-ynet נודע כי בימים אלה סיים הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אבי מנדלבליט, לכתוב את חוות הדעת בנוגע לאחריות סגל מקצועי בפרשת מותו של הצעיר איתי שרון ז"ל, שנפטר במהלך הגיבוש היוקרתי בקיץ 2006. נגד שישה קצינים יינקטו הליכים של נזיפה והערה פיקודית. "בעקבות המקרה, עבר תחום הגיבושים מהפכה, היום הכל נמצא תחת בקרה קפדנית. בשנת 2009 לא נרשם מקרה אחד של מכת חום", אמר גורם צבאי בכיר.

 

שרון חש ברע ביום הרביעי של גיבוש הטיס מספר 159, שנערך בחום כבד בחודש אוגוסט. 62 דקות לאחר מכן - התמוטט. הוא קיבל טיפול רפואי ראשוני בבסיס חצרים ופונה לבית החולים סורוקה בבאר שבע. על אף הניסיונות להצילו, נפטר כעבור זמן מה ממכת חום.

 

בדצמבר 2006, נחשף ב-ynet דו"ח ועדת החקירה הפנימי של חיל האוויר ובו עלו ליקויים רבים: מסגל רפואי בלתי כשיר, בעיות באמצעי הקשר, זיהוי מאוחר של הבעיה הרפואית ועד טיפול לקוי בצעיר שמערכות גופו קרסו. הוועדה הפנימית בחיל האוויר קבעה כי ניתן היה להציל את חייו של איתי שלוש פעמים באותו יום, ולצד הנחיות על מהפכה מערכתית בגיבוש, המליצה גם לנקוט בצעדים אישיים נגד חלק מהמפקדים, לרבות מפקד בית הספר לטיסה. כשנה לאחר מכן קבע הפצ"ר כי ניתן להסתפק בהערות פיקודיות נגד הסגל הפיקודי ובעיכוב קידומם. הוא לא הורה להעמיד איש לדין פלילי.

 

רק כעת, כמעט שלוש שנים וחצי אחרי האירוע, סיימה הפרקליטות הצבאית לדון בשאלת אחריותם של הסגל המקצועי בצה"ל, במרכזם - גורמי הרפואה. שמותיהם של שישה קצינים, שניים מהם בדרגת סגן-אלוף, מבכירי חיל הרפואה והעומדים בראש ענפים, נמצאים בדו"ח המסכם של הפצ"ר. חקירת מצ"ח ובדיקת הפרקליטות הצבאית מצאה שהמדיניות שהתוו קצינים אלה בכל הקשור לגיבוש זה וליתר הגיבושים בצה"ל - תרמה לתוצאה הקשה.

 

מדובר בקצינים שקבעו את הגבולות, הן הפיזיים והן הפיזיולוגיים, בגיבושים: מסעות, ריצות, נשיאת משקלים, כמות מזון, שינה, מים, מנוחה. הפצ"ר מצא ליקויים שונים של הקצינים, בין היתר בהערכות למניעת פגעי אקלים. אמנם אין החלטה להעמיד לדין איש מתוך השישה, אך עצם העובדה כי ננקטים צעדים נגד קצינים, יש בה משום אמירה משמעותית לגבי אחריותם.

 

לפחות במקרה של קצין אחד, עשוי היה הפצ"ר לנקוט בצעדים חמורים יותר, אולם על רקע פרישתו מצה"ל - הסתפק בצעד מינורי יחסית.

 

"תחום הגיבושים עבר לאחריות אחרים"

גורם צבאי בכיר הסביר בשיחה עם ynet, כי מסקנות הפצ"ר התקבלו רק כעת בעקבות דיונים ממושכים בעניין ובצורך בהתייעצות בגורמי מקצוע ומשפט רבים. "צריך להסתכל מה צה"ל עשה מאז בנושא", הוא הדגיש. "תחום הגיבושים עבר לאחריות קצין חי"ר וצנחנים ראשי שמאשר את התכנים, יש קורס עבור מפקדי גיבושים ובקרה מלאה על תהליך הגיבוש, מהיקף ואופי האימון ועד כמויות מזון ומים".

 

הגורם ציין כי בשנת 2009 השתתפו כעשרת אלפים צעירים בגיבושים ולא נרשם אף אירוע של מכת חום. "כמו בנושאים אחרים בצה"ל, לצערנו, גם בתחום זה הפקודות החדשות נכתבו בדם. למדנו רבות מהליקויים שהיו בגיבוש הזה, וערכנו שינויים מפליגים כדי לתת מענה ראוי לכל אותם צעירים מלאי מוטיבציה שמגעים לגיבושים אלה".

 

מדובר צה"ל נמסר: "עם סיום החקירה, ניתנה לאחרונה חוות הדעת של הפצ"ר, שנמסרה גם למשפחת המנוח, איתי שרון ז"ל, אשר מצביעה על ליקויים בהיערכות למניעת פגעי אקלים.

 בעקבות כך, הפצ"ר המליץ על קיום הליך של הערה פיקודית בראשות קרפ"ר לשני קצינים בכירים בדרגת סא"ל בחיל הרפואה וכן לארבעה קצינים נוספים זוטרים יותר. כמו כן המליץ הפצ"ר לנקוט בצעדים נוספים לתיקון ליקויים שנתגלו במהלך החקירה וזאת בנוסף לצעדים הרבים שננקטו בצה"ל בעקבות האסון, בדגש על אימונים וגיבושים טרם לגיוס לצה"ל. צה"ל מצר מאוד על האירוע הטראגי ועושה כל שניתן כדי שאירועים כאלה לא יישנו, כמשתקף מעומקו, רצינותו ותוצאותיו של התחקיר. אנו משתתפים בצער המשפחה ונעמוד לצידה ככל שניתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
איתי שרון ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
מומלצים