מי יהיו השורדים האחרונים?
לרגל שנת המגוון הביולוגי, קרן הטבע העולמית (WWF) מציגה עשרה מינים של בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה עולמית. טיגריסים, דובי קוטב, פנדות, קרנפי ג'אווה, פינגווינים וגורילות הרים מככבים ברשימה המדאיגה - האם יצליחו לשרוד?
מקום 1 - הטיגריס
על-פי ההערכות, באי סומטרה חיים פחות מ-400 טורפים בני המין הנדיר לעומת 1,000 פרטים בשנת 1978. דו"ח שפורסם בשנת 2008 על ידי קרן הטבע העולמית (WWF) וארגון TRAFFIC האשים את רשויות החוק באינדונזיה בחוסר אכיפה של ציד וסחר בלתי חוקי בטיגריס הסומטרי, המצוי רק באי סומטרה ונחשב לטורף בסכנת הכחדה חמורה בטבע. כיום פחות מ-180 טיגריסים סומטרים חיים בגני החיות בעולם בהן מתקיימות תוכניות לרבייה שמטרתן להגדיל את אוכלוסיית הטיגריסים בשבי - ובעתיד גם בטבע.
איברי הטיגריסים נחשבים לפופולרים במיוחד בתעשיית התרופות המסורתיות באסיה ועל פי ממצאי הדו"ח, חלקי גוף, טופרים, שיניים, שפם ועצמות טיגריסים נמכרים במאות חנויות ברחבי האי לכל דורש.
מקום 2 - דובי הקוטב
מקום 3 - נבתנים
מקום 4 - פינגווין מגלן
מקום 5 - צב ים גילדי
בדומה לשאר מיני הזוחלים הימיים, כדוגמת צבי הים החומים והירוקים, גם צב הים הגילדי נתון לאיומים רבים בטבע כתוצאה מציד בלתי חוקי, ביזת קינים בחופי הים, מפגשים קטלניים עם סירות ורשתות דייגים וזיהומים ימיים - בעיקר אשפה כמו שקיות פלסטיק שנראות במים כמו מדוזות. השילוב של הגורמים הללו הביאו לפגיעה קשה במין הנדיר והוא נחשב לבעל חיים בסכנת הכחדה קריטית - החמורה ביותר הקיימת.
על פי נתוני הקרן, הזוחלים הגדולים הם בעלי כושר נדידה למרחקים ארוכים וסוד כוחם טמון לא רק בשיריון הקשה אלא ביכולת לצלול לעומק רב. ידוע כי מרבית הצבים הגילדיים מסוגלים לצלול לעומקים של עד כ-500 מטר, אך מדענים תיעדו צבי ים שצללו לעומק של 1,230 מטר.
לאחרונה, ניתחו חוקרים מקנדה ניתחו מאות פגרים של צבי ים ענקיים ממין גילדי, שנאספו מרחבי העולם ב-122 השנים האחרונות וגילו כי בשליש מהם נמצאו שאריות פלסטיק במערכת העיכול. "הצבים ניזונים ממדוזות, אבל מתבלבלים בינן לשקיות הפלסטיק", הם אומרים. "בגלל רשלנות האדם, הזוחלים הנדירים עשויים להיכחד"
מקום 6 - טונה כחולה
הדיג המאסיבי של הטונה הכחולה הביא את המין לסף הכחדה והמשמעות של היעלמותו תהיה בגדר אסון אקולוגי לסביבת הגידול שלו. על פי הערכות, שני שלישים משלל דיג הטונה בעולם מתבצע באמצעות חכות הנפרשות לאורך קילומטרים רבים, ועליהן תלויים פתיונות על קרסים.
קריסה שכזו תהיה לה השפעה הרת אסון על בעלי החיים האחרים בסביבה הימים - מזהירים המומחים. בים התיכון, הטונה הוא הטורף הגדול ביותר בסביבת הגידול שלו. אם הוא יעלם, יתערערו המארג האקולוגי ושרשרת המזון באותה סביבת גידול.
מקום 7 - גורילות הרים
פחות מ-700 גורילות הרים, הנחשבות למין בסכנת הכחדה חמורה, נותרו כיום ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, רואנדה ואוגנדה. מחקריה של הזואולוגית המנוחה דיאן פוסי, שהעלו את המודעות העולמית לייחודן של הגורילות, הפכו את פארק וירונגה למזוהה עימן ואת הסביבה המקיפה אותו למוקד עלייה לרגל לחובבי טבע. בנוסף לגורילות, עם דיירי הפארק נמנים גם פילי סוואנה, שימפנזים, ביזונים, ציפורים אנדמיות והיפופוטמים.הלחימה במזרח קונגו השתוללה במשך כשנה וחצי וגבתה מחיר דמים כבד.
מיד עם תחילת הקרבות גורשו כאלף פקחי הפארק מהאזור שהיה נתון בשליטת המורדים. המורדים סירבו לאפשר לפקחים החמושים להיכנס לשמורה, שהיא אזור המחייה המרכזי של כ-400 גורילות הרים נדירות, והדבר הגביר את החשש לגורלן. כשהחלו דיווחים על גורילות שניצודו ונשחטו, הדאגה התחלפה בחשש אמיתי.
כשפסקה הלחימה באזור הורשו פקחי הפארק לשוב לעבודתם ובהוראת רשות הטבע המקומית הם מיהרו לקיים מפקד אוכלוסין כדי לאתר ולבדוק מה מצבן של הגורילות. תוצאות הספירה התפרסמו בשנה שעברה והתברר שבזמן שהרובים רעמו, הגורילות התרבו ומספרן בפארק הלאומי וירונגה עלה מ-72 באוגוסט 2007 ל-81 בשנת 2009.
מקום 8 - פרפרי מונרך (דנאית מלכותית)
מקום 9 - קרנפי ג'אווה
קרנפי ג'אווה נמצאים על סף הכחדה מהטבע. להערכת הקרן נותרו פחות מ-60 פרטים שעדיין שורדים בטבע. באי ג'אווה באינדונזיה ישנם לכל היותר 28-56 קרנפים ואילו בפארק לאומי "Cat Tien" נותרו לא יותר משמונה קרנפים. בעבר נעשו נסיונות להרבותם בגרעיני רבייה בשבי, אך הדבר נחל כישלון חרוץ.
הקרנפים הנדירים שוקלים בין 900 קילוגרם ל-2.3 טון, אורך גופם הוא 2-4 מטר והם מתנשאים לגובה של כ-1.7 מטר. צבע עורם אפור והם מצויים כיום רק ביערות טרופיים וסאב-טרופיים באינדונזיה וויטנאם. לקרנפים ישנה קרן יחידה באורך של כ-25 ס"מ. למרות שהם דומים מאוד לקרנפים ההודים, הם קטנים מהם. ציד בלתי חוקי, מאבק על מזון עם חיות בר נוספות והתרחבות שטחי חקלאות מאיימים על המשך הישרדותם.
מקום 10: פנדה