מי האשה שתופיע על שטרות הכסף החדשים?
בעקבות הצעת החוק של ח"כ דליה איציק שדרשה ייצוג לנשים על שטרות הכסף החדשים, תתכנס ועדת איתור שתמליץ לשר האוצר על נשים שראויות להופיע על שטר. מי אתם האשה שהייתם רוצים לראות על השטרות? הצביעו ואולי תשפיעו
בעקבות הצעת החוק שהגישה יו"ר סיעת קדימה, ח"כ דליה איציק, שתקבע ייצוג ראוי לנשים וגברים על שטרות הכסף בישראל, ביקש שר האוצר יובל שטייניץ מבנק ישראל לקבוע דמות של אישה שתופיע על אחד מהשטרות. השר מציע שהאישה תהיה מתחום הספרות והרוח דוגמת המשוררות רחל, לאה גולדברג או נעמי שמר. לקראת ההחלטה ביקשנו מהמעצב אלישיב לוין לעצב עבורנו שטרות כסף שעליהם הוא הטביע את פניהן של נשים ידועות שם מתחומים שונים. הצביעו והשפיעו: את מי אתם רוצים לראות על שטרות הכסף החדשים שלכם?
קצת על הנשים שאנחנו מציעים שיופיעו על השטרות:
- רחל בלובשטיין - מוכרת בשם העט שלהּ, "רחל" (ולעתים רחל המשוררת), מן המשוררות הבולטות בשירה העברית המודרנית. רבים משיריה שזכו ללחן, כמו "זמר נוגה" (התשמע קולי), "גן נעול", "פגישה, חצי פגישה", ו"עקרה" (אורי), נחשבים לנכס צאן ברזל של התרבות העברית ולחלק בלתי-נפרד מן הקלאסיקה של הזמר העברי.
כך עשוי להיראות השטר עם דמותה של רחל
- לאה גולדברג - מגדולות המשוררות העבריות בעת החדשה, סופרת מבוגרים וילדים, מתרגמת (למשל את "מלחמה ושלום" של טולסטוי), מבקרת וחוקרת ספרות. בין ספריה הידועים: "ידידי מרחוב ארנון", "מה עושות האיילות", "דירה להשכיר" ו"המפוזר מכפר אז"ר". כלת פרס ישראל לספרות לשנת 1970.
- אביבה אורי - ציירת ישראלית, זוכת פרס דיזנגוף לשנת 1957, אשר חקרה ועסקה בתחום הרישום המופשט.
- נחמה ליבוביץ' - פרשנית מקרא (בין השאר של קול ישראל), מרצה לתנ"ך, זוכת פרס ישראל לחינוך לשנת 1956 ובפרסים רבים נוספים כמו פרס כ"ץ, פרס ביאליק ופרס השר לענייני דתות.כתבה ספרים רבים והשלימה תואר פרופסור, אם כי התעקשה שעל קברה ייכתב "מורה".
- שושנה דמארי - זמרת שהתפרסמה עוד לפני קום המדינה, ובעיקר בתקופת מלחמת העצמאות ושנות המדינה הראשונות, שיריה ("כלניות", "צריך לצלצל פעמיים", "אור") הפכו לנכסי צאן ברזל של הזמר העברי. כלת פרס ישראל לשנת 1988.
-
נעמי שמר - כלת פרס ישראל לזמר עברי לשנת 1983, מלחינה וזמרת אשר נחשבת לאחת מן החשובות שבפזמונאי ישראל. קשה לבחור מבין אינספור הלהיטים שכתבה וביניהם: "לו יהי", "חורשת האקליפטוס", "אהבת פועלי הבניין", "על הדבש ועל העוקץ", "איילת אהבים", "שנינו מאותו הכפר", "בהיאחזות הנחל בסיני", ""עוד לא אהבתי די","אומרים ישנה ארץ", ו"ירושלים של זהב". פרסמה גם להיטי ילדים רבים ובהם "אלף בית" ו"שלומית בונה סוכה".
-
שושנה פרסיץ - הייתה פעילה בארגון להפצת החינוך העברי בגולה וייסדה במוסקבה את הוצאת אמנות, צירה בוועידה הציונית שנערכה בלונדון, חברה במועצת עיריית תל אביב וראש מחלקת החינוך. כיהנה כחברת כנסת מטעם סיעת "הציונים הכלליים" וכיושבת ראש ועדת החינוך בכנסת הראשונה, השנייה והשלישית ובנוסף כיהנה כיו"ר ארגון נשים ציוניות-כלליות. ב-1968 קיבלה את פרס ישראל בחינוך.
-
חנה רובינא - שחקנית ישראלית, כונתה "הגברת הראשונה של התיאטרון העברי" והייתה לסמל של התיאטרון העברי בכלל והתיאטרון הלאומי "הבימה" בפרט.