שתף קטע נבחר

 

סיעודי יכול לרדת בשבת במעלית לבית הכנסת?

שאלה:

 

אבי יושב על כסא גלגלים ואינו שולט על סוגריו. יש לו קטטר עם שקית ריקון חיצונית. האם במצבו מותר לו להיות בבית הכנסת והאם מותר לגוי לקחתו במעלית בשבת לצורך התפילה? (יחיאל)

 

תשובה:

 

יחיאל שלום,

 

מצבו של אדם סיעודי ומוגבל מעורר הרבה צער, רחמים ושאלות מעשיות והלכתיות. אני מקווה שתצליחו לסעוד בהצלחה את אביך.

 

מכאן לשתי שאלותיך.

 

א. בבית הכנסת, כמו גם בתפילה אסור שיהיו דברים מלוכלכים כיוון שהדבר פוגם בקדושת המקום והתפילה. כך גם נפסק בהלכה בימים בהם לא היו שירותים מסודרים, אלא השתמשו בעביט לצורך עשיית הצרכים: "אסור לקרות כנגד מי רגלים, עד שיטיל לתוכן רביעית מים ואז מותר. ... ובלבד שלא יהא עביט המיוחד להם", (שולחן ערוך אורח חיים סימן עז , א), כלומר, במקום שיש עביט ("סיר לילה") המיוחד לעשיית צרכים אסור להתפלל.

 

לכאורה, הקטטר ושקית הריקון, נחשבים כמו עביט, ויהיה אסור להביא את המשתמש בהם לבית הכנסת, וגם לחולה יהיה אסור להתפלל.

 

אולם באמת אין הדבר כן. עיקר הבעיה בהפרשות ובעביט היא הלכלוך והריח שאינם מכבוד התפילה, אולם כאשר ההפרשות מכוסות ונמצאות בתוך שקית סגורה, כך שאין ריח וגם אינן נראות – אין עיכוב להתפלל וללמוד. הפוסקים האחרונים דנו במציאות כזו שלא הייתה בעבר, והתירו לחולה המשתמש בהם, כל דבר שבקדושה (ללמוד תורה, להתפלל) ואפילו לכהן לעלות לדוכן לברך ברכת כהנים. (ציץ אליעזר, ובספר לב אברהם ח"ב פרק יב, ו)

 

ב. שאלתך השניה, האם מותר לעובד זר להעלות את אביך במעלית בשבת. האיסור לומר לנכרי לעשות מלאכה האסורה בשבת – היא איסור חכמים ואינו מן התורה. (תלמוד בבלי שבת דף קנ ). לצורך חולה, התירו לפעמים פעולות שמקור האיסור הוא בדברי חכמים, גם אם החולה אינו מסוכן. כך למשל פוסק הרמב"ם בעניין פעולות על ידי נכרי: "חולה שאין בו סכנה, עושין לו כל צרכיו על ידי גוי, כיצד? אומרין לגוי לעשות לו והוא עושה; לבשל לו, ולאפות ולהביא רפואה מרשות לרשות וכיוצא באלו". (רמב"ם הלכות שבת פרק ב ,י)

 

הליכה לבית כנסת בשבת,

גם אם אינה צורך של פיקוח נפש, אבל היא צורך בסיסי לאדם שרגיל כל חייו להתפלל בבית כנסת. מניעה מחולה להגיע לבית כנסת עלולה לגרום לו לצער רב ועגמת נפש. לכן, צורך זה כלול בהחלט בצרכיו של חולה הדוחים איסורי חכמים, ולכן מותר לעובד הזר לקחתו במעלית.

 

מטעמים דומים, התירו פוסקים רבים לאנשים מוגבלים וחולים להתנייע בשבת באמצעות קלנועית, הפועלת באמצעות מנוע חשמלי, ואשר יש בה התקן טכני מיוחד, המאפשר את הפעלת הקלנועית ללא איסור תורה, אף שיש בו איסור מדברי חכמים.

 

לסיכום: אדם חולה שהפרשותיו מתנקזות באמצעות קטטר לתוך שקית אטומה, יכול להתפלל, ללמוד תורה ואפילו לעלות לברכת כהנים. כמו כן, מותר לנכרי להעלות חולה מוגבל במעלית בשבת. כל טוב ובשורות טובות (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים