יוזמה: תמריץ לעידוד "שיפוץ ירוק" בבניינים קיימים
אפשר לבנות בית חסכוני באנרגיה וידידותי לסביבה ואפשר לקנות דירה בשכונה "ירוקה". אך מה יעשה מי שגר בבית או דירה ישנים? כיצד יממן את האיטום, הצללת החלונות, החלפת הציוד החשמלי והצנרת? התאחדות הקבלנים יוזמת מתן תמריצים שיעודדו דיירים להעביר את הבית "שיפוץ ירוק"
מי שמתעניין כיום בקניית דירה או בנייה של בית חדש ייתקל עד מהרה בצונמי של הצעות ל"בנייה ירוקה". חברות בנייה רבות מציעות שכונות ובתים תחת הטיות שונות של המילה "ירוק", וגם יצרנים שונים של מוצרי בנייה וציוד לבית מנסים לרכב על גלי המודעות הגוברת לשמירה על הסביבה. אך מה יעשה מי שכבר גר בבית או דירה ובכל זאת רוצה להתידד עם כדור הארץ?
יוזמה חדשה של התאחדות הקבלנים מציעה פתרון: תמריצים שיעודדו את הציבור לשדרג, לשפץ, לתקן ולשפר את מעונם הקיים, כדי להפוך אותו לירוק יותר, ובעיקר חסכוני באנרגיה. היוזמה נחשפה אתמול (ד') בוועידה השנתית ה-2 לבנייה ירוקה ברמת גן.
על פי הנתונים שהוצגו בוועידה, דו"ח על כמות גזי החממה הנפלטים בישראל (דו"ח מקינזי) מצא ש-60 אחוז מפוטנציאל צימצום פליטות גזי החממה בישראל מצוי בבניינים קיימים והדיירים המשתמשים בהם. לכן, לצד עידוד בניית מבנים ירוקים יש לפעול ל"יירוּק" של מבנים קיימים.
על פי היוזמה של התאחדות הקבלנים, בניינים קיימים שדייריהם יתארגנו לצורך שיפוץ הבניין והפיכתו לבניין ירוק וחסכוני באנרגיה, יקבלו תמריצים מהמדינה. התמריצים יכולים להיות מתן זכויות בניה נוספות למתחמים שיבנו בהתאם לתקנות סביבתיות, הקלות במס רכישה, הקלות במס שבח למוכרי דירות יד-שנייה, הקלת במע"מ והקלות למשכירי דירות בבניינים ירוקים.
הפעולות שיש לעשות על מנת להפוך בניין ישן לבניין חסכוני באנרגיה הן איטום קירות חיצוניים, איטום חלונות ופתחים ,החלפת חלונות והתאמתן לתקנים קיימים, יצירת הצללות ו"ירוּק" גגות. אך לדברי מאיר ברקן, יו"ר ועדת תכנון ובנייה בהתאחדות הקבלנים, דיירים מעטים יקחו על עצמם עול כספי שכזה ללא תמריץ ממשלתי וללא קמפיין שיגדיל את המודעות אודות החיסכון הצפוי כתוצאה משיפוץ המבנה. לכן נחוצה לדעתו יוזמה ממשלתית וציבורית שתסייע בעידוד הנושא.
עם זאת ברקן ציין אמר כי החזר ההשקעה הממוצעת לדירה הינו קצר, ויכול להוביל לחיסכון בצריכת החשמל לקירור, חימום ותאורה בהיקף של כ-25 אחוז לשנה ויותר.
בוועידה הוצגו נתונים לפיהם בעשור הקרוב, בנייה ירוקה תצמצם את צריכת החשמל במשקי הבית בהיקף של 330 מיליון שקלים. לדברי ד"ר רינה דגני, מנכ"ל חברת גיאוקרטוגרפיה, משקי הבית בישראל יוצרים כיום על ידי צריכת חשמל כ-30 אחוז מפליטת גזי החממה בעיר. ניתן להפחית את צריכת החשמל של משקי בית בכ-10 עד 15 אחוז, שהם כ-5 אחוזים מפליטת גזי החממה בישראל. עם זאת, רק כ-16 אחוז מהציבור מכירים או שמעו על בנייה ירוקה.
| ||||||
|
על פי נתוני התאחדות הקבלנים, בניית בניין ירוק מייקרת את עלויות הבנייה בין 6 ל-8 אחוזים בממוצע. הקמתו של בניין ירוק מתחילה משלב התכנון, וכוללת את מיקום המבנה על הקרקע, בנייה בחומרים מבודדים ומשמרי אנרגיה, מיקום חלונות בהתאם לחשיפת השמש, יצירת הצללות על המבנה ועוד. ההטבה העיקרית הגלומה במבנים ירוקים מתבטאת בטווח הארוך בעיקר בחיסכון באנרגיה וצריכת החשמל, ושיפור באיכות החיים. זאת הסיבה שהמשתמש הסופי בבית הירוק הוא הנהנה העיקרי מהמהלך.