חייל משוחרר? אל תשכח את הפיקדון האישי
חיילים משוחררים רבים אינם מודעים לכך שמימוש הפיקדון האישי המגיע להם לאחר שיחרורם, מוגבל בזמן - בתום 7 שנים הכסף עובר לקרן במשרד הביטחון. במשרד טוענים כי הם עושים כל מאמץ להודיע על כך והרוב המוחלט מודע להגבלות. בינתיים האוצר דורש בחזרה עשרות מיליוני שקלים מהקרן עקב "חוסר ניצול הכסף"
חייל משוחרר, האם מימשת כבר את הפיקדון האישי? אם התשובה היא שלילית, רצוי שתוודא כי אתה מודע לכל סעיפי החוק הנוגעים למימוש הפיקדון, אחרת אתה עלול להפסיד עשרות אלפי שקלים ומסתבר שיש לא מעט כאלו.
החוק לקליטת חיילים משוחררים תשנ"ד 1994 קובע כי חייל המסיים את שירותו הצבאי (ושרת לפחות 12 חודשים), זכאי למענק שחרור ולפיקדון אישי. כספים אלו מגיעים מהקרן להכוונת חיילים משוחררים המתוקצבת ישירות מתקציב המדינה והוא אינו נכלל בתקציב הביטחון. סך הכספים המצויים בקרן עומד על כ-1.5 מיליארד שקלים.
עבר זמנו בטל קורבנו
מענק השחרור מתקבל תוך זמן קצר מהשחרור ישירות לחשבון הבנק של החייל. לעומת זאת, הפיקדון האישי, שחלקו בקרן עומד על כ- 800 מיליון שקלים, אינו מגיע ישירות לחשבונות החיילים המשוחררים, אלא "יושב" בקרן של משרד הביטחון, עד שהחייל יממש אותו בהתאם לקריטריונים מגבילים: את הפיקדון ניתן לנצל במהלך ה-5 השנים הראשונות מיום השחרור ללימודים, הכשרה מקצועית, רכישת דירה, הקמת עסק או נישואים.על פי החוק, בתום 5 שנים, מיום השחרור ניתן להשתמש בכספי הפיקדון לכל מטרה. ואולם, נקבע כי לאחר 7 שנים מיום השחרור, אם החייל המשוחרר לא מימש את זכותו בפיקדון, יחזור הכסף לקרן, ולא ניתן יהיה לממש אותו יותר.
האם המשוחררים מודעים לכך שהכספים המיועדים לרווחתם, במסגרת דמי הפיקדון, חוזרים לאחר 7 שנים למשרד הביטחון, לצמיתות? לפחות לפי טענת משרד הביטחון כל המשוחררים יודעים או לפחות אמורים לדעת. אך מתברר שבפועל רבים מהמשוחררים אינם מודעים לכך.
מה עושים עם כל כך הרבה כסף?
הנוהל הוא שאותם כספי פיקדון שלא נוצלו, עוברים ל"קרן לסיוע נוסף". קרן זו היא חלק מהקרן הכללית, והיא משמשת לסיוע ללימודים קדם אקדמיים לבעלי קשיים כלכליים ולמימון לימודי הנדסאי במכללות מסוימות. לאחרונה הקרן מסייעת גם לפרוייקטים נוספים לקידום מקצועי של משוחררים.הקרן הזו מתוקצבת גם היא באופן סדיר מתקציב המדינה בסכום של כ- 90 מיליון שקל בשנה. כך למעשה זוכה הקרן לכמה "מקורות הכנסה".
ואולם, מסתבר שאותה קרן לא יודעת מה לעשות עם כל כך הרבה כסף - גם התקצוב הישיר וגם כספי הפקדונות שלא נדרשו. כבר בנובמבר 2007 נדרשה ועדת הכספים של הכנסת לבקשת האוצר לקצץ 50 מיליון שקל מתקציב הקרן לסיוע נוסף, כשבאוצר טענו ל"חוסר ניצול" של הכספים.
עוד דרשו באוצר, להפסיק להעביר באופן אוטומטי את העודפים שנוצרו בקרן מדי שנה, לשנה שאחריה, אלא לנתב אותם חזרה לקופת המדינה. דרישה דומה הוגשה לוועדת הכספים של הכנסת ביוני 2009.
במסמך שהוכן על ידי המחלקה לפיקוח תקציבי במרכז המידע והמחקר של הכנסת, בסוף 2007, נכתב כי הקרן אינה מנצלת את הכספים שיש וכי ניצול התקציב שניתן לה בין השנים 2004-2008 עומד על 77% בלבד. מדובר בעשרות מיליוני שקלים המצטברים משנה לשנה. ראוי לציין עוד, כי לפחות עד תחילת שנת 2008, לא הייתה הנהלה מסודרת לקרן.
גורמים המקורבים לנושא תמהים על כך שבעוד שכספים חוזרים לקופת המדינה, הואיל ולא נמצא להם שימוש, חיילים ששירתו למען המדינה - נשללת מהם הזכות לקבל את כספי הפיקדון המגיע להם, כספים המונחים באותה קופה, וזאת רק בגלל שלא הגישו בקשה בזמן.
"אני כועס מאד על המערכת הצה"לית"
ט. שהשתחרר מצה"ל לפני 7 שנים בדיוק ולא הספיק לממש את הפיקדון, אומר ל-ynet כי הוא מאוכזב מאד מהתנהלות מערכת הביטחון בעניין הזה: "לפני כמה חודשים מצאתי תחום שאני מעוניין ללמוד ופניתי לסניף הבנק שלי כדי למשוך את הכסף ולשלם את שכר הלימוד, אך נאמר לי שהוא כבר לא קיים.התקשרתי ליחידה המטפלת בתחום במשרד הביטחון ולתדהמתי גיליתי שכסף חזר לצה"ל לאחר שבע שנים. אף אחד לא טרח ליידע אותי, לא קיבלתי מכתב כלשהוא בשנים האחרונות שאומר לי שאפסיד את הזכאות".
ט. מביע כעס גדול ומאמין שהוא לא לבד ויש עוד רבים כמותו: "אני כועס מאוד על המערכת הצה"לית. כל חברי ומשפחתי שירתו בצה"ל ואף אחד מהם לא ידע שהמענק הזה הוא על זמן קצוב. אולי לצה"ל יש אינטרס להסתיר את זה, או לפחות לא לפרסם את זה בצורה ברורה, כדי שהכסף יחזור אליו.
איזה בן אדם לא היה משתמש בכסף אם היה יודע שכסף היה הולך לחזור לצה"ל? זהו סכום שאמור לעזור לאותם אנשים צעירים להתקדם בחיים. אני אוהב את מדינת ישראל ואת צה"ל ואני מרגיש שהמדינה פוגעת בי בצורה גסה".
משרד הביטחון: מדובר ב-2% בלבד מהמשוחררים
כמה משוחררים לא ממשים את הפיקדון בתוך 7 שנים? לטענת משרד הביטחון מדובר בכמות שולית של 2% בלבד לערך מכלל המשוחררים, סכום המוערך בכ- 16 מיליון שקל בשנה, המועבר, כאמור, לטובת "הקרן לסיוע נוסף".ומה גובה סכום הפיקדון? מדובר בסכום לא קטן, במיוחד לאלו שהוגדרו כלוחמים במהלך שירותם הצבאי. מענק השחרור עומד על 251 שקלים עבור כל חודש שירות, למי שהוגדר כלוחם (נכון למדד יוני 2009) , 209 שקלים למי שהוגדר כתומך לחימה ו - 167 שקלים לחודש למי שהוגדר תחת הסטטוס "אחר".
סכום הפיקדון האישי נקבע גם הוא בהתאם לחודשי השירות שבוצעו בפועל: 753 שקלים לחודש למי שהוגדר כלוחם, 627 שקלים לתומך לחימה ומי שמוגדר כ"אחר", יקבל 502 שקלים בעבור כל חודש שירות.
עבור תקופות הכשרה במהלך השירות, כגון טירונות, יוגדר הסטטוס לחודש זה כ"אחר" לצורך התשלום. כך לדוגמא חייל לוחם, שעשה שירות צבאי מלא של 3 שנים, שבמהלך שירותו הצבאי עבר 4 חודשי הכשרה, יקבל 8,706 שקלים כמענק שחרור ועוד 26,120 שקלים עבור פיקדון אישי.
יש להדגיש כי גם מתנדבי השירות הלאומי שהשלימו לפחות 12 חודשי שירות, זכאים להטבות על פי החוק.
תגובת משרד הביטחון:
"חוק קליטת חיילים משוחררים קובע כי החייל זכאי לממש את פקדונו האישי במהלך 7 שנים מיום השחרור. אם החייל לא הגיש בקשה למימוש הפיקדון תועבר היתרה, בתום שבע שנים ממועד סיום שירותו הסדיר, לקרן לסיוע נוסף. החוק קובע כי הקרן תשלח לכל חייל משוחרר דין וחשבון על מצב הפיקדון בתום כל אחת מחמש השנים שלאחר השחרור. למרות האמור בחוק, מגדילה הקרן לעשות ושולחת דין וחשבון על מצב היתרה לכל חייל משוחרר גם בשנה השישית והשביעית מתוך שאיפה למיצוי מלא של כספי הפיקדון האישי. מכתבי ההתראה נשלחים לכתובת אותה אנו מקבלים מצה"ל.
בנוסף, נשלחת לבתי החיילים, טרם שחרורם, חוברת זכויות ובה כמובן מידע על הפיקדון ובתוך כך הצורך לממש אותו בפרק הזמן שהוגדר בחוק. בנוסף לכך, מידע אודות הפיקדון מועבר בכל כנסי המשתחררים והמשוחררים ובסדנאות הכנה לשחרור, וזמין בכל עת גם באתר האינטרנט של הקרן והיחידה.
הקרן יזמה מספר פעילויות והשקיעה משאבים רבים לאיתור חיילים משוחררים שלא מימשו את פיקדונם האישי באמצעים הבאים:
• תשדירים בגלי צה"ל ובגלגל"צ המזמינים את החיילים המשוחררים להגיע לבנקים לממש את פיקדונם האישי.
• קיום מבצע איתור נרחב באמצעות מרכזי ההכוונה העירוניים הפרוסים בכל רחבי הארץ, תוך ניצול היכרותם של הרכזים המקומיים עם החיילים המשוחררים ומשפחתם בכל ישוב.
• באגף הכוונת חיילים משוחררים פועלים מזה מספר חודשים מול משרד הפנים לקבלת קבצים מעודכנים של כתובת החיילים המשוחררים, כדי שלא ייווצר מצב בו האגף תלוי בעדכון החייל המשוחרר אודות מעבר כתובת.
במשרד הביטחון בוחנים את האפשרות להגיע לכל משוחרר באמצעות מסרונים, דואר אלקטרוני וכו' את המידע הנוגע לזכויותיו ובתוך כך גם התראות על יתרת הפיקדון".