מצרים: לא נתיר למשלחות סיוע לעבור בשטחנו
שר החוץ המצרי הבהיר כי בעקבות המהומה שעוררה משלחת הסיוע שנכנסה לעזה, לא יורשו משלחות "מכל סוג" לעבור במדינה. הפעילים התעמתו עם אנשי ביטחון בשדה התעופה בקהיר - ובסופו של דבר גם החשודים הורשו לעזוב
שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, הודיע היום (שבת) כי מצרים תאסור מעתה על כניסת משלחות סיוע לשטחה. זאת, בעקבות המהומות שפרצו באל-עריש על רקע עיכוב משלחת הסיוע לעזה. במקביל, התעמתו הפעילים הזרים עם אנשי כוחות הביטחון בשדה התעופה בקהיר לאחר שנדרשו לעזוב את המדינה.
"מצרים תאסור על משלחות סיוע מכל סוג לעבור בשטחה", הבהיר אל-רייט. לדבריו, ההחלטה התקבלה בעקבות התנהלות אנשי משלחת "ויוה פלסטינה" שחלק מחבריה עוכבו בכניסה לרצועה, והתפרעו באל-עריש. "אנשי המשלחת ביצעו פעולות עוינות ואף עברו על החוק בשטח מצרים", טען.
אבו אל-רייט, אמש בוושינגטון עם הילרי קלינטון (צילום: AP)
הבוקר התעמתו כוחות הביטחון בשדה התעופה בבירה המצרית עם פעילי זכויות אדם זרים שהגיעו כחלק מהמשלחת.
רבים מ-500 הפעילים טענו כי אינם יכולים לעזוב משום שאין להם די כסף לרכישת כרטיס טיסה. בתגובה, פנה משרד החוץ המצרי לשגרירויות הזרות בקהיר, ודרש כי ישאו בעלויות הטסת הפעילים מחוץ למצרים.
עוד נמסר כי מטוס מיוחד שנשלח מטורקיה כדי להשיב את הפעילים הטורקים שהגיעו למצרים עוכב על מסלול ההמראה. בסופו של דבר הושג פתרון, ואנשי המשלחת עלו על כמה טיסות - לעמאן, לטורקיה ולאמסטרדם. גם שישה מביניהם שנדרשו לחקירה בשל חלקם במהומות באל עריש - שני בריטים, שני טורקים, מלזי וכווייתי - הורשו לעזוב עם חבריהם.
הפוליטיקאי האנגלי - פרסונה נון-גראטה
אתמול הכריזה קהיר על חבר הפרלמנט הבריטי ג'ורג' גאלווי כעל אישיות בלתי רצויה, והוא לא יוכל לשוב עוד למדינה. מצרים האשימה את גאלוויי כי הסית ועורר יחד עם משתתפים בשיירה את המהומות בשטחה, ואף איים יחד עם משתתפים בשיירה להצית מכוניות במתחם של נמל אל-עריש.
ביום שלישי פרצו חבר הפרלמנט הבריטי ומאות חברי המשלחת שהיו איתו, שער בנמל אל-עריש
וחסמו שתי כניסות אליו באמצעות מכוניותיהם. המשטרה השתמשה בזרנוקי מים כדי להדוף אותם, אולם המפגינים יידו אבנים על השוטרים, ואלה היכו אותם בתגובה באלות וירו גז מדמיע. באירוע נפצעו 55 בני אדם.
המפגינים זעמו על החלטת הרשויות במצרים לאפשר להם להעביר דרך מעבר רפיח, שבגבול בין מצרים לרצועה, רק 139 מבין 198 רכבי הסיוע שלהם, ועליהם מזון וציוד רפואי. את 59 כלי הרכב הנותרים הודיעה מצרים כי תאפשר להעביר דרך מעבר אל-עוג'ה, שנשלט על-ידי ישראל.