שתף קטע נבחר

למדינות לא עשירות טוב יותר עם כספי ערבויות

שר האוצר הזכיר לשליח האמריקני כי ישראל מצליחה לגייס כספים בעולם גם ללא כספי הערבויות. ובאמת - גיוס ההון הגדול ביותר של ישראל בוצע בשיא המשבר הכלכלי העולמי - ללא שימוש בערבויות, אלא הודות לדירוג האשראי של המדינה

הערבויות שנותנת ארה"ב לישראל מאפשרות לאוצר לגייס אשראי בשווקי ההון בחו"ל בריבית הנמוכה מהנדרש בשוק. זאת הודות לרשת הביטחון שארה"ב נותנת לישראל שהלוואה תוחזר, אלא אם כן האוצר האמריקאי ישלם במקומה.

 

 

מוסד הערבויות החל לפני כ-20 שנה ונדרש בעיקר כדי לגייס את ההון הדרוש להעלאה ולקליטת הגל הענקי של העולים ממדינות ברית המועצות לשעבר, לאחר קריסת המשטר הקומוניסטי. הערבויות היו אז לתקופה של 10 שנים ונוצלו רובן ככולן.

 

במשבר של 2002 ביקשה ישראל וקיבלה ערבויות חדשות בסך 9 מיליארד דולר. תחילה למשך 3 שנים, וב-2005 הוארך התוקף שלהן עד 2011. היום עומדת יתרת הערבויות לזכות ישראל על 3.8 מיליארד שקל.

 

הערבויות לא נוצלו ברובן ב-8 השנים האחרונות עקב השיפור המתמיד של מעמד ישראל בשוקי ההון, שעלה בדירוג האשראי העולמי של החברות המדרגות, למעמד הגבוה ביותר (AAA). דירוג זה מבטא את רמת הסיכון הכי נמוכה להחזר האשראי.

 

הריבית הנדרשת עבור גיוסי ההון בחו"ל יורדת ככל שמעמד המדינה עולה בדירוג האשראי. הסיבה לדירוג הגבוה של ישראל, היא הירידה המתמדת ביחס שבין החוב הלאומי לתוצר, שהיה לפני עשור מעל 100% ועומד לאחרונה על 78%.

 

מעמד זה בשוק האשראי הבינלאומי מאפשר לישראל להסתדר בלי הערבויות. עדות לכך היא העובדה שבמשבר האחרון ישראל כלל לא נעזרה בכספי הערבויות. גיוס ההון האחרון הגדול ביותר שידעה ישראל בסך 1.5 מיליארד דולר נעשה לפני כשנה בשיא המשבר הפיננסי העולמי ללא שימוש בערבויות הודות לשם הטוב של ישראל בדירוג האשראי.

 

עם זאת, הערבויות טובות בעיקר ככרית ביטחון. לכל מדינה לא עשירה - יותר טוב עם ערבויות מאשר בלי - ובעיקר בשעות חירום ומצוקה פתאומיות.

 

שוט מדיני

מוסד הערבויות טוב יותר לארה"ב כשוט מדיני, שאפשר לאיים בו על מי שלא מתקפל מול לחצים אמריקניים בעניינים שחשובים להם. ישראל חשה זאת פעם אחת ב-1991, כשראש הממשלה יצחק שמיר, נאלץ ללכת לשיחות מדריד שיזמו האמריקניים עם הפלסטינים, תחת איום של הפסקת הערבויות, וזאת אם ימשיך בסירובו וידבר עם הפלסטינים. באותה העת הערבויות היו קריטיות למשל הישראלי וביטולן היה גורם למחנק אשראי.

 

היום המצב שונה מן הקצה. ישראל כבר לא מה שהייתה מבחינה כלכלית וגם ארה"ב של הנשיא אובמה היא כבר לא אמריקה התוקפנית של הנשיא בוש האב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: ענת מוסברג
מומלצים