ראש ממשלת טוגו הכריע: הנבחרת חוזרת הביתה
ג'ילברט הונגבו הורה לשחקני הנבחרת לעזוב מיד את אליפות אפריקה בעקבות הטבח, וזאת בניגוד לעמדת השחקנים שרצו להישאר. האם אליפות אפריקה מסוגלת להתקיים כמתוכנן? הנבחרות שרויות בפחד, המורדים בחבל קאבינדה הודיעו ש"הפעולות יימשכו"
האם ניתן לקיים את אליפות אפריקה כמתוכנן אחרי הטבח האכזרי לעבר האוטובוס של שחקני נבחרת טוגו? האם אפריקה בשלה ומסוגלת לארח אירועי ספורט בסדר גודל כזה? והאם משחקי המונדיאל בקיץ בדרום אפריקה יעברו בשלום? השאלות האלה עולות ונשאלות לאחר האירוע הקשה שהתקיים בסוף השבוע. אותן שאלות נשאלו עוד לפני שדרום אפריקה קיבלה את הזכות לארח את המונדיאל הקרוב וימשיכו להישאל גם אחרי שספ בלאטר השמיע דברי אמון בזכות היבשת.
שחקני טוגו רצו להתגבר על הטראומה ולשחק, אולם בסופו של דבר הורה ראש הממשלה הטוגולזי, ג'ילברט הונגבו, להחזיר את השחקנים למולדת. אז הטורניר ייפתח היום ללא טוגו, במשחק בין המארחת אנגולה למאלי בלואנדה, אבל איזה טעם יש בדיוק למשחקים שיתקיימו באווירה עכורה שכזו?
באנגולה, כמו באפריקה כולה, משתדלים להפריד בין הדברים. הביקורת שמופנית כעת יותר מכל לעבר ההתאחדות האפריקנית וממשלת אנגולה היא לגבי עצם ההחלטה לקיים את משחקי בית ב' בחבל קאבינדה, מובלעת שנשלטת על ידי אנגולה, אבל שוכנת בנפרד מהמדינה ועדיין סובלת ממלחמות.
מחוז קאבינדה: ג'ונגלים, נפט ומורדים
מחוז קאבינדה, שגובל ברפובליקה של קונגו ובקונגו-ברזוויל, אשר שוכן לחוף האוקיינוס האטלנטי (מתגוררים בו כ-250 אלף תושבים), מורכב בעיקר מג'ונגלים וסופח לאנגולה ב-1975. בסוף שנות ה-60 התגלה כי הוא עשיר בנפט. פעילים בו ארגוני מורדים וקבוצות פוליטיות שדורשות לקבל עצמאות ולהיפרד מאנגולה. הם מנמקים את דרישתם בסיבות אתניות וכלכליות.
המורדים בחבל טוענים כי ממשלת אנגולה מנצלת את המחוז הנשלט על ידה, כאשר היא נהנית מהכסף הגדול המגיע תמורת הנפט שנמצא בו. ב-2002 הסתיימה מלחמת האזרחים באנגולה, אבל ה"חזית לשחרור קאבינדה" (FLEC) הודיעה כי אינה מכירה בהסכם השלום שנחתם עם הממשלה.
הזוועה שאחרי. שחקני נבחרת טוגו רגע אחרי ההתקפה (AP)
אותו ארגון הוא זה שנטל אחריות על התקפת הטרור על האוטובוס של נבחרת טוגו. לוחמיה השיגו את מטרתם בעצם העובדה שהנושא עלה לכותרות ברחבי העולם, כאשר נהג האוטובוס מאנגולה, יחד עם דובר ועוזר מאמן טוגו, שילמו בחייהם.
"אנחנו לא מורדים, אלא לוחמי התנגדות שפועלים למען עצמאות קאבינדה, שנשלטת בצורה לא חוקית על ידי אנגולה", מסרו אנשי ה-FLEC בהודעה מוכרת. כעת הדרישה הגדולה היא להעביר את משחקי בית ב' לבירה לואנדה, לאחר שמזכ"ל ה-FLEC, רודריגס מינגש, הצהיר: "הפעולות יימשכו, זו היתה רק ההתחלה. קאבינדה במצב מלחמה ומסוכן להגיע אלינו".
חיילי צבא אנגולה. הגיעו מאוחר מדי למקום הטבח (רויטרס)
שר ההסברה של טוגו, פסקל בודג'ונה: "קשה להבין מדוע שלטונות אנגולה בחרו לקיים את המשחקים בקאבינדה, כאשר הם יודעים שהאזור מסוכן". הוא דרש מממשלת אנגולה התנצלות רשמית.
"ההתאחדות האפריקנית ממשיכה בלוח הזמנים המתוכנן ושלטונות אנגולה ינקטו בצעדים המתאימים לביטחון המשלחות", מסר בתגובה קונסטנט אומארי, חבר הנהלת ההתאחדות של אנגולה, שהשקיעה כמיליארד דולר בקיום המשחקים. 98 מיליון דולר הוקצעו לצורך הקמת ארבעה אצטדיונים, אחד מהם בקאבינדה. מההתאחדות האפריקנית (CAF) נמסר: "הדאגה שלנו לשחקנים גדולה, אבל הטורניר יתקיים".
טוגו: קולות בעד ונגד השתתפות השחקנים
האווירה בטוגו כמובן קשה מנשוא, לאחר שעוזר המאמן אבאלו אומלטה וקצין העיתונות סטניסלס אוקולו נרצחו בהתקפה, כשגם השוער השני, קודג'ובי אובילאלה (בן 25), נפצע בצורה קשה והוטס לניתוח בגבו בדרום אפריקה. "הוא בהכרה ומצבו יציב", מסר הרופא ריצ'רד פרידלנד מבית החולים ביוהנסבורג.שחקן נוסף שנפגע הוא הבלם בן ה-22 סרג' אקאקפו, שמשחק בוואסלוי הרומנית. הוא מחלים כעת מניתוח. תומאס דוסבי, שמשחק בנאנט הצרפתית, סיפר שהשחקנים שכבו משך 20 דקות מתחת לכיסאות האוטובוס על מנת להינצל מהטבח: "ירו בנו כמו כלבים. כולנו שבורים וזו לא תהיה יותר מסיבה, אבל אנחנו עדיין רוצים להראות לכולם את הצבעים הלאומיים שלנו, את הערכים שלנו ולהוכיח שאנחנו גברים".
קשר אסטון וילה, מוסטפה סליפו: "יש לי מזל שנשארתי בחיים, כי ישבתי עם עמנואל אדבאיור בסוף האוטובוס. מזל שהצבא הגיע להציל אותנו, כי אחרת המורדים היו גומרים אותנו". כאמור, השחקנים רצו להמשיך לשחק וזאת בניגוד לדעת הממשלה. שר ההסברה, פסקל בודג'ונה, טען בשבת שבמצב הקיים לא ניתן להשתתף בטורניר: "אני לא חושב שאנחנו מקבלים את האבטחה המתאימה. אנשים מתו והשוער אובילאלה שוכב בבית החולים. הכי טוב זה לא להישאר שם".
בשלב מסויים נמסרו ידיעות לפיהן אדבאיור החליט לשמוע להוראת הממשלה ועזב את הנבחרת בדרכו חזרה למנצ'סטר סיטי. לאחר מכן נמסר כי הוא עדיין שוהה עם חבריו לנבחרת. בטוגו עצמה הוכרזו שלושה ימי אבל לאומי החל ממחר, לזכר הרוגי הפיגוע.
ונגר. "המשחקים חייבים להימשך" (AP)
כמובן שהדאגה גדולה מאוד גם בקרב נבחרות אחרות. "מי יודע מה יקרה לנו עכשיו?" אמר עוזר מאמן מוזמביק, אמאדה צ'באבה, כאשר השחקנים עמדו לעזוב את יוהנסבורג בדרכם לאנגולה. מנכ"ל נבחרת חוף השנהב, קאבה קונה: "השחקנים בהלם ועוברים תקופה קשה, אבל הטורניר עדיין יכול להיות חגיגה גדולה". קשר ברצלונה ונבחרת מאלי, סיידו קייטה: "זה טבעי שפוחדים במצב כזה".
דובר הוועדה המארגנת של המונדיאל בדרום אפריקה, ריק מוקונדו: "ברצוננו להבהיר שאין שום קשר בין מה שקרה לבין ההכנות למונדיאל. אי אפשר להשוות את הארגון והביטחון באנגולה עם אלו של דרום אפריקה רק בגלל ששתי המדינות האלה שוכנות באותו אזור של העולם".
מנג'ר ארסנל, ארסן ונגר, התבטא בנושא: "אני לא חושב שאפשר לבטל טורניר בגלל מקרה כלשהו, כי זה נותן פרס לאנשים שביצעו את המעשה וזה יהיה סימן לכך שניתן להפסיק כל תחרות. אולי אפשר לתת לשחקנים להחליט לעשות מה שהם מרגישים וחושבים, אבל המשחקים חייבים להימשך".