האמת העצובה מאחורי הירידה באבטלה בארה"ב
עבור מערכות המידע הממשלתיות, עבודה היא עבודה. יותר משרות מצביעות על צמיחה כלכלית. אבל אלו שנפלטו ממעגל העבודה חוזרים אליו במשכורת נמוכה יותר ונאלצים לעתים לעזוב את ביתם. על אבטלה שרודפת אל תוך העבודה החדשה
לדיוויד בקר, שהיה מובטל כבר כמעט שנה, הוקל מאוד כשנחת בעבודה חדשה בתחום טכנולוגיות מידע. אבל למשרה החדשה היה גם מחיר, העבודה היתה פחות טובה מזו שהיתה לו לפני שפוטר והוא נאלץ לעקור עם משפחתו מוויסקונסין לנוואדה. כמו מובטלים רבים אחרים שמצאו מחדש עבודה, הוא גם נאלץ להסתפק במשכורת שנתית נמוכה בהרבה מהמשכורת לה זכה קודם לכן, נמוכה ב-25 אלף דולר.
העובדה הזו הופכת להיות אחת מהתוצאות העגומות של ההתאוששות הכלכלית הנוכחית בארה"ב: גם כאשר יותר מעסיקים מתחילים לשכור עובדים מחדש, רוב הסיכויים שהמשכורת החדשה תהיה נמוכה יותר מהמשכורות ששולמו קודם למשבר.
עבור מערכות המידע הממשלתיות, עבודה היא עבודה. יותר משרות מצביעות על צמיחה כלכלית. אבל עבור אנשים שהיו רגילים להרוויח 60 אלף דולר בשנה, הכוונה בעבודה חדשה בה משתכרים 40 אלף דולר בלבד, היא שהם יוציאו פחות - ויתרמו פחות להתאוששות הכלכלית.
האבטלה ממשיכה לרדוף
הדבר הגרוע ביותר עבור אלה שאיבדו את עבודתם וחזרו לעבוד בשכר נמוך יותר במשרה דומה, היא שרמת השכר שלהם נוטה להשתרך מאחור במשך שנים, לפעמים במשך עשורים - בהשוואה לרמת השכר של עמיתיהם שלא פוטרו.
מחקר שנעשה באוניברסיטת קולומביה מצא כי עובדים שפוטרו בזמן המיתון של 1981-1982 בארה"ב וחזרו לעבוד, השתכרו ב-20% פחות מהעובדים המקבילים להם שלא פוטרו, אפילו לאחר 20 שנה של עבודה. המחקר בדק את שכרם של עובדי צווארון לבן וכחול, מנהלים ועובדים שעתיים.
התוצאה היא, שאפילו כמה חודשים של אבטלה, יכולים לרדוף עובדים כמו ג'סיקה מור בת ה-34, במשך שנים. מור עבדה מאז סיימה את לימודיה באוניברסיטת פנסילבניה, לפני 12 שנה. אבל בחודש מרס פוטרה מעבודתה כעורכת בפועל בחברת המדיה הדיגיטלית שמפיקה את "רחוב סומסום" בניו-יורק.
באפריל קיימה מור ראיון עבודה עבור משרת עורך ומו"ל בארגון שמפיק מגזין לנוער בבוסטון. השכר עבור המשרה היה נמוך ב-25% מהשכר לו זכתה במשרתה הקודמת והארגון היה קטן בהרבה מהחברה שבה עבדה, אבל היא זינקה על ההצעה. "רציתי ביטחון מיידי", היא אומרת.
הירידה ברמות השכר לא מפתיעה, כשהמעסיקים נלחצים בעצמם מהמיתון ותלויים בהוצאות הצרכנים, שנותרות נמוכות. לרוב, המשרות הראשונות שצצות לאחר משבר כלכלי, לא מציעות שכר גבוה, אומר טיל ואן וואכטר, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קולומביה. חברות מעכבות קליטת עובדים למשרות עם רמות שכר גבוהות, עד שהן בטוחות כי ההתאוששות אכן תימשך, הוא מסביר.
נוסף על כך, מאחר והמובטלים מתחרים על כל הצעת עבודה חדשה בשוק, המעסיקים לא נמצאים בלחץ להעלות את השכר. על פי מידע של משרד העבודה האמריקני, יותר מ-6 אנשים מתחרים כעת, בממוצע, על כל הצעת עבודה. זאת בהשוואה ל-1.7 עובדים שהתחרו על כל משרה בתחילתו של המשבר הכלכלי הנוכחי, בדצמבר 2007.
לכן בקר מחשיב את עצמו בר מזל, שזכה בהצעת העבודה כמנהל IT, אחרי חודשים של חיפושים, ולמרות שנאלץ לעבור עם משפחתו ממילווקי לרינו, נוואדה, עבור שכר נמוך ממה שהשתכר בעבר. "אני חושב שלהרבה מאוד אנשים לא יהיו יותר את החיים שהיו להם בעבר", הוא אומר.
בקר, בן ה-48, אחראי כעת על קצת פחות מתריסר עובדים, בהשוואה ל-60 העובדים שניהל לפני שפוטר. הוא גם בזבז 100 אלף דולר מחסכונותיו כדי לתמוך במשפחתו במשך החודשים שבהם היה מובטל. הוא המשיך לשלם את המשכנתא, ביטוחי הבריאות ושכר הלימוד בקולג' של שני ילדיו. למרות שהעבודה הנוכחית היא ירידה בדרגה עבורו, הוא לא היה מוכן להמתין למשרה מכניסה יותר. הוא חשב שיותר מדי מועמדים מתחרים על כל משרה.
מפחידים את העובדים
ג'ון איירונס, מנהל המחקר במכון למדיניות כלכלית בוושינגטון, אומר שככל שמיליוני מחפשי העבודה יקבלו שכר נמוך יותר עבור עבודתם, כך הקיצוצים הקולקטיביים במשכורותיהם יפגעו בגידול בהכנסות במשך שנים.
רמות השכר הנוכחיות של המיתון הן תוצאה של "הפחדה" של העובדים, אומר איירונס. לדוגמא, על פי משרד העבודה בארה"ב, רמות השכר, מותאמות-אינפלציה, קפאו במשך ארבע שנים אחרי המשבר הכלכלי שנרשם ב-1991. והן נותרו ללא שינוי בין השנים 2002 ל-2005 לאחר המיתון המתון שנרשם בשנת 2001.
הצרכנים כבר חוסכים יותר ומוציאים פחות משהיו מוציאים בזמנים רגילים, בגלל חובות גבוהים ואשראי נמוך. כעת, כשמוצאי העבודה החדשים שומרים על ההוצאות שלהם, ההוצאה הצרכנית עלולה להישאר נמוכה גם עם ההתאוששות הנוכחית ולפגוע בצמיחה.
על פי סקר שנערך באוניברסיטת פרינסטון, השכר נוטה לרדת בחדות במהלך "התאוששות" של שוק העבודה, כששכירת עובדים ממשיכה להיות נמוכה הרבה לאחר שהכלכלה מתחילה שוב לצמוח.
על פי המחקר, עובדים שנשכרו מחדש בין 2001 ל-2003 ספגו קיצוצי משכורת ממוצעים של 13.6%, כששוק העבודה היה במשבר לאורך כמעט שנתיים של התאוששות. זאת בניגוד לעובדים שנשכרו מחדש לאחר שפוטרו בצמיחה הכלכלית של שנות ה-90 המאוחרות, שספגו קיצוץ ממוצע של 0.2% במשכורות.
מור, העורכת לשעבר מניו-יורק, אומרת שהמעבר לבוסטון דווקא התברר כמהנה הרבה יותר מחייה היקרים בניו-יורק. כמו כן, היא מצהירה, שהיא מתכוונת לעבוד קשה יותר בשנים הקרובות, כדי לנסות ולפצות על חלק מהשכר שאיבדה.