שתף קטע נבחר

 

מרטיניק וגיאנה: "לא" להרחבת האוטונומיה מצרפת

תושבי שתי הפרובינציות של צרפת בדרום אמריקה הצביעו ברוב מוחץ נגד הרחבת האוטונומיה שלהן. משאל העם נערך על-פי הצעתו של הנשיא סרקוזי, עקב גל המהומות והשביתות שפרץ על-רקע משבר המזון

גיאנה הצרפתית ומרטיניק - שתי פרובינציות השייכות לצרפת בדרום אמריקה - הצביעו הלילה (יום ב') נגד הרחבת האוטונומיה שלהן. 79 אחוז מתושבי האי מרטיניק וכמעט 70 אחוז מתושבי גיאנה - טריטוריה הכלואה בין ברזיל וסורינאם - אמרו "לא" ככל הנראה מחשש שהרחבת האוטונומיה תקטין את הסיוע הכלכלי, לו הן זוכות מפריז. אחוז ההצבעה היה 55 אחוז במרטיניק ו-48 אחוז בגיאנה. 

 

משאל העם בשתי הפרובינציות ובאי ראוניון שבאוקיינוס ההודי, הוא פרי יוזמתו של ניקולא סרקוזי. נשיא צרפת העלה את האפשרות למשאל עם לפני כחצי שנה, על-רקע השביתות שפרצו בפרובינציות במחאה על האמרת מחירי המזון. במשאל העם נתבקשו 400 אלף תושבי מרטיניק ו-200 אלף תושבי גיאנה לאשר או לדחות את הרחבת הסמכויות של המועצות המנהלות את הפרובינציות, בדומה לזו שאושרה באי קלדוניה החדשה שבאוקייניה.


סופרים קולות בגיאנה הצרפתית (צילום: AFP)

  

תושבי מרטיניק וגיאנה הם אזרחי צרפת במלוא מובן המילה, ובעלי זכויות אזרחיות ופוליטיות כמו אזרחים המתגוררים בנורמנדי או בפרובאנס. ואולם, אחוז האבטחה וגובה השכר בשתיהן נמוך בהרבה מזה שבצרפת, חרף הסיוע המאסיבי של השלטון המרכזי.

 

ראש העיר קאיין, בירת גיאנה, רודולף אלכסנדר, אמר כי "בסופו של דבר הבעיה של גיאנה הצרפתית אינה בסמכויות או במעמדה המשפטי, אלא במקורות מימון ואסטרטגיה פוליטית.

 זה מה שהניע את האזרחים להצביע כפי שהצביעו. התוצאה היא ניצחון לדמוקרטיה וניצחון לרוב הדומם". 

 

ניקולא סרקוזי בירך על תוצאות המשאל ואמר כי הן מבטאות את הקשר העמוק בין הפרובינציות לצרפת. "התוצאות הן ראייה לקשר בין העם בגיאנה ובמרטיניק לעם בצרפת ומאשרר את הקשרים המחברים בין חלקי הרפובליקה", נמסר בהודעה מארמון האליזה. יש לציין כי האי גואדלופ, שהיה אמור להשתתף במשאל, אולם פרנסי האי החליטו כי המצב הפוליטי בפרובינציה עדיין אינו מתאים לכך. ב-24 בינואר יקיימו גיאנה ומרטיניק משאל עם נוסף בנוגע למידת הצורך בפישוט הביורוקרטיה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הבעיה היא לא בסמכויות"
צילום: AFP
מומלצים