שתף קטע נבחר
 

שעת כושר: תרגילי מתיחות לבז האדום הנכה

בז אדום, דורס המצוי בסכנת הכחדה עולמית, נפצע בעמוד השידרה ומאושפז בבית החולים לחיות בר כעשרה חודשים. טיפולי פיזיותרפיה ממושכים השיבו לו את יכולת העמידה על רגליו, אך הוא לא ישוב לטבע ויצטרף בקרוב לגרעין רבייה בשבי כדי להגדיל את האוכלוסיה המעטה שנותרה בישראל

בז אדום שנפצע לפני מספר חודשים באזור ים המלח הגיע לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

"הבז הובא אלינו לאחר שפקח הרשות מצא אותו ליד קיבוץ קליה, כשהוא שוכב על הקרקע ואינו מסוגל לעמוד", מספר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים. "החשד המרכזי היה פגיעה בעמוד השידרה. כי הבז נשען עם גופו על צידו הימני והתקשה לתפעל את הרגל".

 

לאחר ניתוח ברגלו ומספר ימי אישפוז, הבז הצליח לעמוד על רגליו בעזרת תמיכה, אך סבל מחוסר שיווי משקל. כדי לחזק את שרירי הרגל, החלו בבית החולים להעניק לו טיפולי פיזיותרפיה. 

 

כתב: ארז ארליכמן, צילום: יהונתן צור, עריכה: רונה פפר, פתיח: צח גולדברגר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מיעוט במקומות בטוחים לקינון, שטחים פתוחים שנעלמים במהירות ועימם גם חרקים, פרוקי רגליים ומכרסמים המהווים את עיקר מזונו, הם רק חלק מהגורמים המאיימים על המשך קיומו בטבע. אם לוקחים בחשבון שהוא צריך גם לגדל גוזלים חדשים ולאזור כוחות לקראת הנדידה הארוכה בחזרה לאפריקה מדי קיץ, מדובר במשימה לא פשוטה לדורס כה קטן.

 

בשנות ה-50 היתה אוכלוסיה של אלפי בזים אדומים בישראל, אך מאז נרשמה ירידה חדה במספרה וכיום ישנם רק מאות זוגות מקננים בארץ. הבז האדום, דוגמן צבעוני ומיוחד במינו, מצוי בסכנת הכחדה עולמית ועל פי הערכות אחרונות נותרו פחות מ-70 אלף בזים אדומים בכל העולם.

 

בישראל ישנם מספר גרעיני רבייה של בזים אדומים, ביניהם בגן החיות התנ"כי בירושלים ובפארק הטבע ברמת הנדיב, שם מרבים זוגות של בזים אדומים ומשיבים את הבזים החדשים בחזרה לטבע.

 

ד"ר ליסי שרון, מנהלת המרכז הישראלי לשיקום חיות בקיבוץ עין דור, הגיעה כדי לסייע לצוות הרופאים בבית החולים בתהליך השיקום של הבז האדום. בסדרת אימונים ארוכה, היא מדריכה את צוות הרופאים כיצד להשיב לדורס הפצוע את יכולות השימוש ברגלו.

 

"בשבועות הראשונים הבז נפל מאחר שלא הצליח לשמור על שיווי המשקל. הפציעה גרמה לצד השמאלי שלו להיות חזק יותר מהימני ולכן ככל שהמטפלים יעבדו איתו על הצד החלש, יש לו סיכוי טוב לעמוד בחזרה על הרגליים", אומרת שרון, שהכינה תוכנית תרגילי פיזיותרפיה לדורס הקטן.

 

מאז חלפו מספר חודשים ומצבו של הבז השתפר באופן משמעותי. "הוא אוכל בכוחות עצמו, מצליח לעמוד על הרגליים לבד ואפילו מתעופף, אבל עדיין ישנה מגבלה בתנועת הרגליים", מסבירה ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים. "למרבה הצער, הבז לא יוכל לשוב לטבע, אבל לפחות הוא יוכל לתרום רבות להגדלת אוכלוסיית המין הנדיר בגרעיני רבייה בשבי".

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322
 

פורסם לראשונה 11/01/2010 13:33

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתנדנד עם רופאיו. הבז האדום
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
ד"ר ליסי שרון מטפלת בבז הנכה
צילום: יהונתן צור
מומלצים