חיזוק למצוק אפולוניה: הוקם הקיר התומך
כבר שנים שהמצוק המתפורר בהרצליה מסכן את באי החוף ומאיים למוטט את המבצר הצלבני שבראשו. עיריית הרצליה החליטה לתמוך במצוק ולבלום את הגלים הנוגסים בתחתיתו בעזרת קיר סלעים. בשלב השני תוקם מערכת ניקוז שתמנע מהסחף להמשיך ולפגוע במצוק
בניית הקיר להצלת המצוק באפולוניה (חוף הרצליה), שעמדה במרכזה של מחלוקת סביבתית חריפה, הושלמה בימים אלה. בתום עבודות שנמשכו כחודשיים וחצי השלימה עיריית הרצליה הקמת קיר סלעים בגובה ארבעה וחצי מטרים, שמטרתו לתמוך במצוק הכורכר המתפורר, ולמנוע מהגלים לשחוק ולמוטט אותו.
המצוק המתפורר נחשב לסכנה עבור באי החוף, אך גם העמיד בסכנה את המבצר הצלבני העתיק שניצב על ראשו. כבר בשנת 2003 הוכרז המקום כאתר הנמצא בסכנת קריסה, ומומחים העריכו כי ללא פיתרון מיידי למצב עלול המבצר לקרוס לתוך המים. בעירייה החליטו שהקמת קיר המגן בתחתית המצוק היא הפתרון הטוב ביותר למצב המסוכן, וההחלטה זכתה לתמיכה מצד המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים.
הקיר התומך הושלם. מצוק אפולוניה היום (צילום: עיריית הרצליה)
מנגד, אנשי מפלגת "הירוקים" טענו כי הקמת קיר המגן דווקא תגרום נזק לרצועת החוף הצרה ממילא במקום. לפני מספר חודשים הכריע בית המשפט המחוזי בתל אביב לטובת העירייה, ואישר להקים את הקיר.
הקיר נבנה מסלעים, ובעירייה אמרו שבעת תיכנונו ננקטו מספר פעולות שיבטיחו את שימור האתר הארכיאולוגי במקום, שנחשב לאתר בעל חשיבות עולמית. "שרידי המבצר שהתפוררו ונפלו למטה לאורך קיר המצוק, שולבו במסלעה, כך שניתן לראות בין הסלעים, באופן מובלט, את שרידי המבצר", נמסר מהעירייה.
את העבודות ביצעה "החברה לפיתוח התיירות - הרצליה" במימון מלא של העירייה, והן מהוות פרויקט ראשון מסוגו להצלת מצוק כורכר בישראל במימון מלא של רשות מקומית. לדברי העירייה, עלות הפרויקט עמדה על כשלושה מיליון שקלים.
לא רק הגלים מאיימים על המצוק
יוסי בן שפרוט, חבר מועצת העיר ויושב ראש הוועדה להגנת הסביבה העירונית - שהוביל את המהלך - שבע רצון מכך שבעיה שנמשכת כבר עשרות שנים באה על פתרונה. "כבר למעלה מ-30 שנה שחלקים מהחומה למעלה מתמוטטים ונופלים, ושהמצוק מתפורר בשל גלי הים", אמר בן שפרוט ל-ynet. "הפעולה שעשינו עכשיו היא כמו 'פלסטר', מעין פעולת עזרה ראשונה דחופה שהיינו חייבים לבצע".
| ||||||
|
בן שפרוט, שמכהן גם כדירקטוריון בחברה שביצעה את העבודות, הדגיש כי למרות הקמת המסלעה והחשיבות של הצלת המצוק, הרי שיש עוד דרך ארוכה עד להשמת המשימה. "המצוק באפולוניה סובל ממספר בעיות: הראשונה היא הגלים שחורצים חריצים ומפוררים את בוהן המצוק. השניה היא הנגר העילי (מי הגשמים בעיקר) שחורצים גם הם חריצים בראשו, ומאיצים את התהליך; השלישית היא טיפול בפני המצוק שגם הוא סובל מהתפוררות". בן שפרוט אמר כי הטיפול בבוהן המצוק בוצע בשלב הזה, וכי השלב השני בטיפול יחל בזמן הקרוב.
כדי לבצע את השלב השני השיגה לאחרונה רשות הטבע והגנים מימון להקמת מערכת ניקוז מים. "את השלב השלישי, של הטיפול בפני המצוק, לא נצליח לבצע בשנים הקרובות. זה מאוד יקר ואני לא רואה כיצד אנו משיגים לכך מימון", סיכם בן שפרוט.