שתף קטע נבחר

מסתורין באיראן: מי חיסל את מדען הגרעין?

אחרי ההאשמות שהשמיעו שלטונות איראן כלפי מעורבותן של ישראל וארה"ב בחיסולו של מסעוד מוחמדי, הופכים כעת ארגוני האופוזיציה האיראנית את התמונה וטוענים כי המדען חוסל דווקא על-ידי השלטונות. הסיבה - התכוון לבקש מקלט מדיני בשבדיה. החל משפטם של שבעה בהאים הנאשמים בריגול לטובת ישראל

הערפל סביב ההתנקשות המסתורית בחייו של מדען הגרעין האיראני מסעוד מוחמדי, רק הולך ונעשה סמיך יותר: שלטונות איראן מיהרו להאשים הבוקר את ישראל וארה"ב בחיסולו של מוחמדי, אולם כעת טוענים גורמים באופוזיציה האיראנית כי דווקא השלטונות היו אלה שרצו בחיסולו של מוחמדי, לאחר שנודע להם כי הוא מתכנן לבקש מקלט מדיני בשבדיה ומחשש שיחשוף פרטים על תוכנית הגרעין האיראנית.

 

חשוב להדגיש בהקשר זה כי בשנים האחרונות ברחו מאיראן כמה מדעים הקשורים לתוכנית הגרעין. אחד מהם, שהראם אמירי, ערק לארה"ב לאחר שעלה לרגל למכה שבסעודיה. בחודש שעבר דיווח עיתון בריטי כי אמירי סיפק מידע חשוב על התוכנית האיראנית.

 

בשבועיים האחרונים ביקשו גם חמישה דיפלומטים איראנים מקלט מדיני במדינות אירופה, כשבועיים לאחר סיום כהונתם. מדובר בשני דיפלומטים בגרמניה, אחד בצרפת, אחד בבריטניה, וכן הקונסול האיראני באוסלו, מוחמד רזה חידרי. גולה איראני השוהה בדנמרק, והיה בעבר שגריר איראן בהודו, פקיסטן ואפגניסטן סיפר כי מאז הבחירות לנשיאות לפני כחצי שנה נותרו 27 דיפלומטים איראנים בארצות השירות לאחר סיום תפקידם.

 

לגיטימציה להידוק הדיכוי?

על-פי הדיווחים, שמגיעים במקביל מהאופוזיציה הרפורמיסטית ומאופוזיציה האיראנית שבגלות, חבריו של מוחמדי סיפרו כי הוא התכתב באחרונה עם אוניברסיטת שטוקהולם כדי לקבל מלגה לשנת מחקר. מוחמדי, מרצה בכיר לפיזיקה גרעינית באוניברסיטת טהרן, סיים את שיתוף הפעולה שלו עם הוועדה לאנרגיה אטומית באיראן לפני כארבעה חודשים, ולטענת האופוזיציה ייתכן שחוסל כדי למנוע ממנו את יציאתו.

  

השלטונות האיראנים טענו מיד לאחר ההתנקשות כי מוחמדי היה מהפכן ונאמן לרפובליקה האיסלאמית. אך בלוגרים המזדהים עם האופוזיציה האיראנית טוענים כי המהירות שבה הגיבה טהרן מעידה כי התכוננה לכך מראש. לטענתם, פרופסור מוחמדי תמך בבחירות האחרונות במנהיג הרפורמיסטים, מיר חוסיין מוסווי, אך הוא אינו דמות פוליטית.

 

על-פי הערכות שונות, אם אכן ההתנקשות במוחמדי תוכננה על ידי השלטונות, הרי שהיא נועדה כדי לגייס לגיטימציה פנימית לכך שטהרן נמצאת תחת מתקפה מבחוץ. בדרך זאת תוכל טהרן להצדיק מעשי תגובה ודיכוי חריפים יותר של גורמי אופוזיציה בתוכה. כך, למשל, יוכלו השלטונות להוציא להורג שעירים לעזאזל שיוצגו כמעורבים בהתנקשות, אך נעצרו מסיבה אחרת - קרי התנגדות למשטר.

 

בתוך כך, החל בצהריים בטהרן משפטם של שבעה בהאים המואשמים בריגול לטובת ישראל ובניסיון לפגוע בביטחון הלאומי האיראני. שבעת הבהאים נעצרו במאי 2008 לאחר שלטענת משמרות המהפכה, קיבלו הוראות מישראל לפעול לערעור השלטון האיסלאמי.

 

הקהילה הבהאית ברחבי העולם הכחישה את טענות איראן ואילו ארה"ב פרסמה הודעת גינוי וציינה כי שבעת הבהאים "הועמדו לדין מבלי שפורסמו עדויות נגדם ומבלי שניתנה להם גישה להגנה משפטית". בהקשר להאשמות האיראניות בנוגע לחיסול מוחמדי, מסרו בוושינגטון כי מדובר ב"טענה אבסורדית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת ההתנקשות, הבוקר
צילום: AFP
מוחמדי. לא דמות פוליטית
מומלצים