סופית: בר-אילן תקים את ביה"ס לרפואה בצפת
המועצה להשכלה גבוהה קיבלה ללא מתנגדים את המלצת הוועדה המקצועית, שקבעה כי הצעת אוניברסיטת בר-אילן עדיפה על ההצעה המשותפת של אוניברסיטת חיפה והטכניון, "בהיבטים של מנהיגות וצוות אקדמי, חדשנות ואופן ניהול"
אפשר לצאת לדרך: אוניברסיטת בר-אילן היא שתקים את בית-הספר החדש לרפואה בעיר צפת - כך החליטה הערב (יום ג') מליאת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), שקיבלה ברוב של עשרה תומכים, נמנע אחד וללא מתנגדים, את המלצת הוועדה המקצועית בנושא. בכך בעצם הוסר המכשול האחרון בפני צאתו לדרך של בית הספר הראשון לרפואה בגליל. "זו בשורה לגליל, בשורה לצעירים בישראל ובשורה בהקשר של התמודדות עם המחסור הצפוי ברופאים בישראל", אמר בעקבות ההחלטה שר החינוך גדעון סער, המשמש כיו"ר המל"ג.
ההחלטה להקים בית ספר לרפואה בגליל התקבלה לפני קרוב לשנה על ידי הממשלה, ומאז התנהלה מערכה לבחירת המוסד האקדמי שיופקד על כך. במהלך הדיון היום הציגה הוועדה המקצועית את נימוקיה השונים להמלצתה להעדיף אץ הצעת בר-אילן על פני ההצעה השנייה שהגישו במשותף אוניברסיטת חיפה והטכניון. יו"ר הוועדה המקצועית, אהרון בית-הלחמי, הסביר כי הוועדה מצאה מספר יתרונות להצעת בר-אילן, ובין היתר קבעה כי הצעתה טובה יותר "בהיבטים של מנהיגות וצוות אקדמי, חדשנות ואופן ניהול בית-הספר".
עוד המליצה הוועדה המקצועית למליאת המועצה, כי תוכנית הלימודים בבית-הספר החדש תהיה על בסיס ארבע שנות לימוד. מדובר בשיטת לימוד רפואה הדומה לזו שנלמדת באוניברסיטאות המובילות בארה"ב. במהלך השנתיים האחרונות מופעלת בהצלחה תוכנית לימודים דומה גם בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב.
הוועדה המקצועית קבעה מספר התניות להקמה וניהול בית-הספר. בין היתר, הובהר כי הסטודנטים שילמדו בבית הספר חדש יקבלו את הכשרתם מיום לימודיהם הראשון ועד להשלמתם באזור הגליל והצפון; כי לפחות שני שלישים מהסגל האקדמי הבכיר יתגוררו בצפון הארץ; כי לצורך קיום המחקר בבית-הספר יסתייע המוסד במכון המחקר מיג"ל שבקריית-שמונה; כי תוכנית הלימודים הקלינית תקצה "משקל נאות" לשילוב של לימודים בקהילה בגליל; וכי בית הספר ייפתח לאחר שתופעל תוכנית שדרוג מתאימה לבתי החולים ולמרפאות באזור הגליל והצפון.
היעד: פתיחה באוקטובר 2010
היוזמה עלתה לראשונה בתקופה בה שימש הנשיא שמעון פרס כשר לפיתוח הגליל והנגב. ממשיכיו, ח"כ יעקב אדרי וכיום השר סילבן שלום, השלימו את ההליכים הבירוקרטיים, וכעת ינסו כל הגורמים לעמוד ביעדים שהוצבו בוועידת הגליל באוקטובר האחרון, לפתוח מחזור ראשון של לימודים באוקטובר 2010 במבנים זמניים שיוקצו על ידי עיריית צפת, כפי שהטיח ראש העירייה אילן שוחט. בשנת הלימודים שלאחר מכן צפויה השלמת בנייתם של מבני הקבע ודרכי הגישה לבית הספר, שיוקם למרגלות העיר צפת.
השר שלום בירך הערב על החלטת המל"ג: "אני שמח שהמהלך והלחץ שהפעלנו לצורך קבלת החלטה בהקדם צלחה. מדובר במשוכה נוספת שצלחנו בדרך להקמת בית ספר חמישי לרפואה בישראל, שיוקם בלב הגליל, דבר שיסייע לפיתוח האזור בצורה משמעותית".
השר שלום צפוי להיפגש בשבוע הבא עם השר סער ועם נציגי בר-אילן וגורמים נוספים על מנת לגבש את המשך ההליכים לפתיחתו של בית הספר.
אתמול עוד ניסו החיפאים לשנות את ההחלטה בזמן פציעות. רקטור אוניברסיטת חיפה, פרופ' יוסי בן-ארצי, שיגר מכתב חריף למועצה להשכלה גבוהה, ובו טען שפסילת ההצעה של חיפה היתה "תמוהה". "עליכם למנוע מצב שבו בסופו של יום יהיה בית ספר לרפואה חמישי בישראל - אך לא בגליל", כתב בן-ארצי לוועדה. ובכל זאת, הצעת בר-אילן היא שנבחרה לבסוף, ללא מתנגדים.