ישראל שולחת להאיטי 121 אנשי רפואה
נמשכים המאמצים לסייע לתושבי האיטי שהוכו ברעש האדמה. פיקוד העורף יקים שם בית חולים שדה, שיוכל לטפל ב-500 נפגעים ובו יחידת טיפול נמרץ. 40 רופאים ו-24 אחיות יטוסו להאיטי הערב. חמישה ישראלים יצרו קשר עם משרד החוץ ורק בתו של אייבי נתן עדיין נעדרת
כמו ברחבי העולם, גם בישראל מתכוונים לשלוח סיוע להאיטי שנפגעה ברעש האדמה העז. הבוקר (יום ה') התקבלה החלטה סופית לשלוח להאיטי בית חולים שדה, צוותי רפואה וגם צוותי חילוץ. נכון לשעה 11:00, יצר משרד החוץ קשר עם חמשת הישראלים ששהו בהאיטי ורק בתו של אייבי נתן, שרונה אלסייה עדיין נעדרת.
משלחת הסיוע הישראלית תכלול 40 רופאים, 24 אחיות ועוד 20 חובשים ופראמדיקים ועוד 37 חברים. היא תקים בית חולים שדה, המסוגל לטפל ב-500 נפגעים ובו יחידת טיפול נמרץ, שני חדרי ניתוח, בית מרקחת ומעבדת רנטגן. במשלחת הרפואית מומחים למחלות זיהומיות. המשלחת של חיל הרפואה ערוכה לשהות שם שבועיים, ואם צריך - ניתן יהיה להאריך את התקופה. בנוסף ייצאו למדינה כ-100 אנשי פיקוד העורף.
בבית החולים יוקמו מספר מחלקות בהן, מחלקת יולדות, מחלקת פגים כולל אינקובטורים, מחלקת ילדים, כירורגיה, מחלקת פנימית ואורתופדית. אל על תעמיד לרשות חיל הרפואה ופיקוד העורף - אחד למען והשני לנוסעים. בנוסף לאנשי הרפואה תכלול המשלחת גם נציגים של פיקוד העורף, שיסייעו במשימות חילוץ.
רעש האדמה בהאיטי - כל העדכונים ב-ynet:
- חשש לחיי מאות אלפים ברעש האדמה
- ארגוני הסיוע בהאיטי: "המצב פה כאוטי"
- קלינטון וגייטס ביטלו ביקורים בחו"ל
- מטיף אמריקני: האיטי "סגדה לשטן"
קצין רפואה ראשי, תת-אלוף נחמן אש, סיפר: "נפרוס את בית החולים ביום שבת, 24 אחרי הנחיתה. נהיה ערוכים לשהות במקום במשך שבועיים ואף להאריך את התקופה במידת הצורך". לדבריו, בית החולים יוכל לטפל ב-500 איש ואף לאשפז כ-50 בני-אדם שזקוקים לטיפול מקיף יותר. הוא ציין כי טרם נקבע המיקום של בית החולים, אולם הסבירות הגבוהה שהמתקן יוקם באזור עיר הבירה פורט או פרינס.
"יודעים היכן שרונה נראתה לאחרונה"
מפקד המשלחת, תת-אלוף שלום בן אריה, אמר כי עם הגעת אנשיו למקום, במקביל להקמת בית החולים, ינסו אנשי פיקוד העורף להגיע לאזור שבו התגוררה הנעדרת הישראלית, בתו של אייבי נתן - שרונה אלסייה. "אנו יודעים היכן היא נראתה לאחרונה ונעשה מאמץ לאתר אותה", הוא אמר.
עוד ציין מפקד המשלחת, כי על אף הזמן שחלף מאז רעש האדמה החזק, ינסו חמישה צוותים של פיקוד העורף לנסות ולאתר ניצולים מבין ההריסות. לדבריו, "כבר קרו מקרים בעבר שבהם אנשים נשארו בחיים גם לאחר מספר ימים. אנו נעשה כל מאמץ להציל חיים".
בהיבט הרפואי קיבלו הבוקר אנשי המשלחת סידרת חיסונים, על מנת להתמודד עם אפשרות הידבקות במחלות במהלך שהותם באזור האסון. תת-אלוף נחמן אש ציין, כי לאור העובדה שהתשתית הרפואית במדינה אינה במיטבה, יש סבירות גבוהה למחלות ויראליות כמו גם מחלות כגון איידס, והצוות הרפואי נערך להתגונן בהתאם לתנאים.
בצהריים יגיע להאיטי "צוות מעריך", המונה שבעה אנשי משרד החוץ, במטרה לאסוף נתונים. בערב ייצאו צוות חילוץ וצוות רפואי, יחד עם משלחת נוספת של פיקוד העורף, שמתכוון להקים במקום בית חולים שדה.
הבוקר התייחס סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, לסיוע הישראלי: "בחצי השני של כדור הארץ מתרחש ברגעים אלו אירוע קשה ביותר. איתור האנשים הלכודים תחת ההריסות והטיפול בפצועים בהאיטי נמצא כעת בעיצומו ואנו לא יכולים להרשות לעצמנו להישאר אדישים למצב הקשה שלהם כרגע. ישראל שלחה לשם כוח חלוץ וכוחות הצלה נערכים על מנת לספק את הסיוע המירבי בשטח".
בנוסף למאמצי ההצלה פועל המוקד הטלפוני של חדר המצב במשרד החוץ מסביב לשעון, במטרה לאסוף מידע על ישראלים השוהים במקום ושטרם יצרו קשר עם ביתם. הבוקר נמצאה ישראלית נוספת שהוגדרה כנעדרת. רחל וורל, שמתגוררת במדינה, יצרה קשר עם משפחתה. אמש נמצאו שניים מהנעדרים - אם ובנה בן התשע - כשהם בריאים ושלמים. סמנכ"ל אמריקה הלטינית במשרד החוץ, יוסי רגב, מסר ששגריר ישראל ברפובליקה הדומיניקנית, עמוס רדיאן, נמצא באזור האסון ובקרוב יחל בהכנות לקליטתה של משלחת הסיוע של פיקוד העורף שתצא הערב מישראל.
התושבים מנסים לחפור בידיים
מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, הודיעה הלילה על ביטול ביקורה באזור האוקיינוס השקט בעקבות רעש האדמה הקטלני שפקד את הרפובליקה הקריבית. קלינטון, שהייתה אמורה לבקר בפפואה גיניאה החדשה, אוסטרליה וניו זילנד, תשוב מהוואי לוושינגטון על מנת לרכז את מאמץ הסיוע האמריקני להאיטי ולתאם את הסיוע הבינלאומי. גם שר ההגנה, רוברט גייטס, ביטל ביקור מתוכנן באוסטרליה בעקבות רעש האדמה.
תושבי האיטי עוברים כעת את הלילה השני מאז שהיכתה בהם רעידת האדמה. עדי ראייה סיפרו כי המונים ממשיכים להסתובב ברחובות מיואשים מבלי לדעת מה עלה בגורל יקירהם, שכנראה נקברו תחת הריסות. מטוסי הסיוע הראשונים, שהובילו מים, מזון, ציוד רפואי וכלבי גישוש, כבר החלו לסייע להאיטי.
ההרס בבירה פורט-או-פרינס, שבה מתגוררים שני מיליון תושבים, הקיף את בתי חולים, בתי הספר, בית הכלא המרכזי ואת ארמון הנשיאות. הארכיבישוף
הקתולי נהרג בהתמוטטות משרדו, וראש כוח האו"ם באיטי עדיין נעדר. האו"ם הביע היום חשש לחייהם של 150 מאנשיו במדינה וציין כי ייתכן שמדובר במכה הקשה ביותר לארגון מאז הקמתו.
לאור המחסור המשווע בסיוע, אזרחים רבים לקחו את העניינים לידיהם והחלו לפעול לחלץ את יקיריהם בכוחות עצמם. בפטיונוויל הסמוכה לעיר הבירה דווח על תושבים רבים החופרים בין ההריסות באמצעות פטישים, כלי עבודה אחרים ואף בידיהם.