יוחמר היחס לעובדים הזרים: "זו פגיעה אנושה"
שרי הממשלה צפויים לקבל היום שורת החלטות שנועדו לצמצם את מספרם של העובדים הלא-חוקיים. כמה ארגונים פנו לראש הממשלה וקראו לו להתנגד לסעיפים בתוכנית הנוגדים את פסיקות בג"ץ ואת מחויבויותיה הבינלאומיות של ישראל
"התוכנית החדשה תפגע אנושות ובאופן גורף באזרחים ישראלים ובבני משפחותיהם, וכן בחירותם של מהגרי העבודה". כך הזהירו בסוף השבוע בארגוני סיוע לעובדים זרים, לקראת הדיון בממשלה הבוקר (יום א') בשורת צעדים שאמורה לצמצם את מספר העובדים הלא-חוקיים השוהים בישראל.
מי שעומד מאחורי התוכנית שתוצג לשרים הוא שר האוצר יובל שטייניץ, הטוען כי לכמות גדולה של עובדים זרים השפעה שלילית על המשק הישראלי. ארגוני זכויות אדם,
בהם מוקד הסיוע לעובדים זרים, האגודה לזכויות האזרח וקו לעובד, פנו לראש הממשלה וקראו לו להתנגד לסעיפים בתוכנית הנוגדים את פסיקות בג"ץ ואת מחויבויותיה הבינלאומיות של ישראל.
בארגונים טוענים, כי למרות שהתוכנית כוללת צעדים חיוביים רבים, ישנן גם פעולות לא מעטות שיפגעו במהגרי עבודה. כך למשל תישלל הזכות משוהה בלתי חוקי לבקש אשרת עבודה עד לתום תקופת צינון, שבמהלכה ישהה מחוץ לגבולות ישראל. הצעד הזה, מסבירים בארגונים, עשוי לפגוע בבני זוג של אזרחים ישראלים, בילדיהם ובקשישים שבהם הם מטפלים.
ההצעה שתובא בפני השרים כוללת קביעה של תיחום גאוגרפי ספציפי שבו יעבוד הזר וגם תחום עיסוק שהוא מחויב לו. לפי אותה הצעה, מי שיחרוג מתחום עיסוקו לתקופה של יותר מ-90 - יגורש. כמו כן, שר הפנים יקבע "תקרה" למספר המעסיקים שכל עובד זר יוכל להיות מועסק אצלם. עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח הסביר כי סעיפים אלו "יכבלו" עובדים למעסיקיהם - מהלך שבג"ץ הגדיר כעבדות מודרנית.
"הצעות אלה אינן תחליף למדיניות הגירה", אמר עו"ד פלר. "תוכנית זו תפגע אנושות ובאופן גורף באזרחים ישראלים ובבני משפחותיהם, וכן בחירותם של מהגרי העבודה להחליף את מעסיקיהם, והכל בניגוד לפסיקות בג"ץ".
"יוזמה זו, יחד עם עידוד מדיניות 'הדלת המסתובבת' רק מחזקת את התמריץ להבאת מהגרי עבודה נוספים תמורת דמי תיווך מופקעים, לניצולם המחפיר ולפגיעה בכל העובדים בישראל- ישראלים ומהגרים גם יחד", הסביר פלר.
עונשים חמורים למעסיקים, וסמכויות אכיפה מוגברות
על פי התוכנית שתובא לאישור השרים, יוחמרו גם הצעדים נגד המעסיקים של עובדים לא חוקיים. למשל, יוגש כתב אישום פלילי ועונש כספי מינימלי של עשרת אלפים שקלים למעסיק יחיד ו-25 אלף שקל לחברה שמעסיקה עובדים זרים שלא כחוק. בנוסף, יבוטלו היתרי העסקה בגין כל עובד זר לא חוקי שייתפס אצל אותן חברות. בתחום המיסוי מתוכנן שלא לאפשר הכרה בהוצאות ההעסקה של עובד שאינו חוקי.
השרים יתבקשו בנוסף לתת "שיניים" לגורמי האכיפה. אנשי יחידת רשות ההגירה יוכלו לבקש צו מבית המשפט שיתיר להם כניסה לשטח פרטי על מנת לאתר העסקת עובדים תוך הפרת חוקי העבודה.
עוד עוסקת התכנית בצמצום התמריץ להבאת עובדים זרים חדשים שלא
לצורך וכן בהחמרת העונשים על לגביית דמי תווך לא חוקיים על ידי מי שמביאים עובדים זרים.
מנתונים שיוצגו לשרים עולה כי בדצמבר 2009 שהו בישראל כ-255 אלף עובדים זרים, ששיעורם מסך המועסקים הכולל במגזר העסקי עמד על 10.4%. כ-125 אלף מהם שוהים בארץ שלא כדין. כ-77 אלף עובדים זרים חוקיים מועסקים ב-5 ענפים מרכזיים - סיעוד, חקלאות, בניין, מסעדות אתניות אסיאתיות ותעשייה. בנוסף, נכנסים מדי יום לישראל כ- 28,000 עובדים פלסטינים בהיתר כדין, וכ-25,000 עובדים פלסטינים שמועסקים כדין על ידי ישראלים מחוץ לתחומי הקו הירוק. בנוסף קיימים 19 אלף מסתננים מגבול מצרים, שרק מקצתם הוכרו כפליטים.