יהודי התעמת עם האפיפיור: "פיוס שתק בשואה"
ביקורו של בנדיקטוס ה-16 בבית הכנסת ברומא נפתח בברכות חמות, אך האידיליה לא החזיקה מעמד. ראש הקהילה היהודית בעיר יצא נגד הפיכתו של פיוס ה-12 לקדוש: "היה עליו לעשות משהו", הוא אמר. האפיפיור: "הוותיקן פעל בסתר"
המתיחות סביב ביקור האפיפיור בבית הכנסת הגדול ברומא הגיעה לשיאה עם כניסתו של בנדיקטוס ה-16 למקום, כאשר מנהיג הקהילה היהודית בעיר פנה אליו ישירות ואמר לו כי "האפיפיור פיוס ה-12 היה צריך להביע עמדה נגד הנאצים".
בנדיקטוס ה-16 הגיע היום (א') לראשונה לבית הכנסת ברומא, בביקור שהוא קיווה להפוך לנקודת ציון חיובית ביחסי יהודים-קתולים, למרות הזעם על החלטתו לקרב את קודמו במהלך מלחמת העולם השנייה, פיוס ה-12, לעבר מעמד של קדוש.
אך ראש הקהילה היהודית בעיר, ריקארדו פצ'יפיצ'י, קטע את קבלת הפנים החמה ואת לחיצות הידיים, וגם את הדממה ששררה בבית הכנסת לאחר שהאפיפיור ביקש כמה דקות דומיה לזכר קורבנות השואה ואחרי כן לקורבנות רעש האדמה בהאיטי.
"שתיקתו של פיוס ה-12 לפני השואה עדיין מכאיבה לנו, משום שהיה עליו לעשות משהו", אמר פצ'יפיצ'י בנאומו בפני האפיפיור. "אולי הוא לא היה מצליח לעצור את הרכבות, אך הוא היה שולח מסר של סולידריות אנושית לאחינו שהושלכו לתנורים באושוויץ".
בנדיקטוס, שעלה לנאום אחרי הדברים הקשים שהוטחו בכנסייה שבראשה הוא עומד, הגן על קודמו ואמר כי "הוותיקן פעל בסתר כדי להגן על יהודים במלחמת העולם השנייה". לדבריו, "האפיפיור והוותיקן בימי המלחמה האמינו שהם מסייעים ליהודים, לרוב בדרכים נסתרות וסודיות".
את יישראל ייצג באירוע ההיסטורי המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום, שנפגש עם בנדיטוס ה-16, וביקש ממנו להקדים את פתיחת הארכיון בוותיקן, בהתייחס לתקופת האפיפיור ה-12 פיוס בזמן השואה. זאת מתוך כוונה לסייע ולהקטין את המתיחות בין הוותיקן לקהילה היהודית ברומא.
האידיליה לא החזיקה מעמד. האפיפיור בבית הכנסת (צילום: רויטרס)
כמו כן, פנה השר שלום וביקש מהאפיפיור לסייע בשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט. השר התייחס בביקורו גם לסוגיה האיראנית ואמר: "כאיש של שלום וכמי שמופקד על הבאת שלום לעולם, אנו מצפים שתפעל למנוע מאיראן להתחמש בנשק גרעיני".
צו פיוס ברומא?
המחלוקת לקראת ביקור האפיפיור חצתה את חברי הקהילה ואת ראשיה, שמתקשים למצוא דרך תגובה אחידה להחלטת האפיפיור לקדם את פיוס לעבר מעמד קדוש. רבה הראשי של רומא, ריקרדו די-סני, אמר בשבוע שעבר כי "זהו מפגש של שלום, של חברות ושל כבוד הדדי, אבל מעל הכול זו דוגמה לדרך שאפשר לחיות בדו-קיום למרות חילוקי הדעות".
עם זאת, הרב ג'וזפה לראס, ראש האסיפה הרבנית של איטליה, אמר לעיתון "קוריירה דלה סרה" שהוא אינו מתכוון להיות נוכח בעת ביקורו השלישי של בנדיקטוס בבית כנסת, משום שלדעתו "הצעד שהוא נקט כה קרוב לאירוע הוא מחווה לא ידידותית".
האפיפיור עורר סערה בקרב הקהילות היהודיות בכך שחתם על צו שהכיר "במעלותיו רבות הגבורה של פיוס", מסמך שסולל את הדרך להגדרתו כמבורך, השלב האחרון לפני הכרזתו כקדוש. פיוס ה-12 שהיה ראש הכנסייה הקתולית מ-1939 עד 1958 הואשם בכך שלא ניסה למנוע את הירצחם של ששת מיליוני היהודים בזמן השואה, כולל יותר מ-1,000 מיהודי רומא.