ט"ו בשבט בצלחת: כמה קלוריות בפירות היבשים?
מה קורה בזמן תהליך הייבוש של הפרי, למה ראוי לצרוך מהם במתינות ולא רק בגלל ערכם הקלורי, ועד כמה משמינים הפירות היבשים הפופולריים ביותר? הדיאטנית הקלינית רותם ארבל מסבירה הכל על הפינוק האולטימטיבי של ט"ו בשבט
אחד מסימני ההיכר המובהקים של ט"ו בשבט הוא הפירות היבשים. יתרונם הגדול של הפירות היבשים הוא בסיבים התזונתיים שבהם, אך מעטים מודעים לסכנות של הקלוריות, הסוכר ורכיבים נוספים שהם מכילים.
פירות יבשים זמינים לאורך השנה כולה והם מדורגים בחמש קבוצות: מפוארים במיוחד, מפוארים, נבחרים במיוחד, נבחרים וסטנדרטיים, כאשר החלוקה לקבוצות אלה נעשית לפי גודל, צבע, מצב הפרי ומידת המים שבו. רוב הפירות היבשים יכולים להישמר לתקופה של כשנה, כשהם ארוזים היטב ובטמפרטורת חדר. רותם ארבל, דיאטנית קלינית ויועצת לבנפייבר, אבקת סיבים תזונתיים, מסבירה את כל מה שצריך לדעת.
איך מייבשים פרי?
ניתן לייבש פירות באופן טבעי, על ידי חשיפה ארוכה מאוד לשמש, או באופן תעשייתי, במכונות ייעודיות למטרה זו. ייבוש תעשייתי אורך כ-24 שעות, בעוד ייבוש בשמש יכול לארוך שלושה או ארבעה ימים.
לאחר תהליך הייבוש, כמות המים הסופית נמצאת בדרך כלל בטווח של 15%-25%, תהליך שמדגיש את טעמו של הפרי
ואת מתיקותו, ובהבדל גדול לטעמו של הפרי הטרי. בטרם הייבוש התעשייתי, פירות מרוססים לרוב בגופרית דו-חמצנית שעוזרת לשמר את צבע הפרי, תוך הפסד ערכים אחרים כדוגמת ויטמינים A ו-C. ויטמינים אלה רגישים ביותר ומצטמצמים ברובם בתהליך הייבוש. ייבוש תעשייתי, המכיל גופרית דו-חמצנית, עלול לעורר אסתמה בקרב אנשים רגישים.
ובכל זאת, עשירים בבריאות
פירות יבשים הם בחירה בריאה בשל הסיבים התזונתיים שבהם, אך בבחינת בריאותם, המתינות היא המפתח. צימוקים, שזיפים ותמרים, לדוגמה, הם פירות פופולריים במיוחד לייבוש, אך גם פירות אחרים זוכים בשנים האחרונות לעדנה וביניהם תפוחים, משמשים, בננות, חמוציות, תאנים, קיווי, מנגו, פפאיה, אפרסקים, אגסים, אפרסמונים, אננס, תותים ועגבניות.
פירות יבשים עשירים בויטמינים (A, B1, B2, B3, B6 וחומצה פנטוטנית) ובמינרלים (סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, נתרן, נחושת ועוד). הם מכילים כ- 250 קלוריות בממוצע ובין 1 ל-5 גרם חלבון ל- 100 גרם, בהתאם לפרי. כאמור,
מרבית הוויטמין C שבפירות נעלם בתהליך הייבוש.
אליה וסוכר בה - הקלוריות שבפירות היבשים
למרות מרכיביהם הבריאים, פירות יבשים מכילים יותר קלוריות מפירות טריים בהתייחס לכמות הפרי, כאשר לסוכר משקל כבד בהכרעה זו. בכוס אחת של ענבים טריים יש 60 קלוריות, בעוד שבכוס אחת של צימוקים ישנם כ-495 קלוריות. בכמות נתונה, למשל כוס אחת, יש כמות מסוימת של פרי; לצורך העניין, עשרה ענבים בשרניים. באותה כוס בדיוק, ניתן להכניס כ-30 צימוקים. אך אל לנו לשכוח ש-30 צימוקים מכילים פי שלוש סוכר ופי שלוש קלוריות, מאשר אותם עשרה צימוקים טריים, כאשר הסיבה לכך נעוצה בתכולת המים הנמוכה.
בשל ערכם הקלורי הגבוה וכמות הסוכר הגבוהה שהפירות היבשים מכילים, מומלץ לצרוך מהם בכמות מתונה מאד. אנשים עם סוכרת או עם טריגליצרידים גבוהים, או אנשים המבקשים לרדת במשקל רצוי שייוועצו עם דיאטנית קלינית לגבי הכמויות של הפירות היבשים שכדאי להם לצרוך.
גרם/100 גרם פרי | משמשים מיובשים | משמשים טריים | צימוקים טריים | ענבים
טריים |
מים | 30.89 | 86.35 | 15.43 | 80.54 |
קלוריות | 241 | 48 | 299 | 69 |
אפר | 2.57 | 0.75 | 1.85 | 0.48 |
פחמימות | 62.64 | 11.12 | 79.18 | 18.1 |
סיבים | 7.3 | 2 | 3.7 | 0.9 |
סוכר | 53.44 | 9.24 | 59.19 | 15.48 |
פירות יבשים וסיבים תזונתיים
השימוש הנפוץ בפירות יבשים הוא לטיפול בעצירות, וזאת בזכות תכולתם הגבוהה של הסיבים תזונתיים. תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ובייחוד אלה המסיסים, תורמת להפחתת רמת הכולסטרול והסוכר בדם, חיזוק המערכת החיסונית, שמירה
על בריאות הלב, איזון סוכרת, תחושת שובע ממושכת ולהרזיה.
הסיבים מזרזים סילוקם של חומרים מזיקים ממערכת העיכול ומשפרים את תהליכי העיכול על-ידי הגדלת נפח הצואה וריכוכה ובנוסף, מסייעים במניעת צריכה קלורית עודפת ומגבירים את תחושת השובע.
סיבים תזונתיים חיוניים במיוחד לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולטיפול במצבי עצירות ושלשול ומנגד, תזונה לא נכונה עלולה לגרום לאי סדרים במערכת העיכול, ל"מעיים עצלים" ולתחושת כבדות. ארגוני הבריאות ממליצים על צריכה יומית של 25-30 גרם סיבים תזונתיים ביום, מתוכם 5-10 גרם סיבים פרה-ביוטיים. התזונה המערבית דלה בסיבים פרה-ביוטיים, ומחקרים מראים כי מרבית האוכלוסייה צורכת פחות ממחצית מכמות הסיבים המומלצת.