מחלוקת במזרח י-ם: העירייה תיקח יועץ חיצוני
ראש העיר ירושלים אינו מעוניין ליישם את הצו המורה על אטימת ופינוי הבית שבו מתגוררים יהודים בלב שכונת סילוואן. היועץ המשפטי של העירייה מתעקש כי יש ליישם את הצו - אז העירייה גייסה יועץ חיצוני
מחריף הקרב על "בית יהונתן": היועץ המשפטי לעיריית ירושלים, עורך הדין יוסי חביליו, טוען כי ראש העיר, ניר ברקת, ומנכ"ל העירייה, יאיר מעיין, ביקשו לאשר להם העסקת עורך דין חיצוני בפרשה. בחוות דעת שהוציא כתב חביליו כי ברקת והמנכ"ל פנו בשבוע שעבר לוועדה למינוי עורכי דין חיצוניים, בניסיון לעקוף את הצו השיפוטי המורה על אטימתו ופינויו של "בית יהונתן" בשכונת סילוואן שבמזרח העיר. "כל התערבות שלהם בעניין אינה כדין", כתב.
בעירייה אישרו כי התהליך אכן מתקיים, אך ייחסו את הבקשה לסגן ראש העיר: "יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, קובי כחלון, הגיש בקשה לוועדה למינוי יועץ משפטי חיצוני, במטרה לקבל סיוע משפטי בתחום מדיניות התכנון החדשה של העירייה לסילוואן", אמרו שם.
"בית יהונתן" הוא מבנה בן שבע קומות בלב שכונת סילוואן, שבו מתגוררים מתיישבים יהודים הקשורים לעמותת "עטרת כהנים". הוא נבנה ללא היתר בשנת 2004, ומאז הקמתו נדונה שאלת חוקיותו בשלל ערכאות משפטיות. זה שלוש שנים שקיים צו שיפוטי המורה על אטימת המבנה ופינויו.
ברקת מצדו אינו מעוניין באיטום הבניין. במכתב ששלח לפרקליט המדינה, משה לדור, הוא כתב כי "צו האטימה עלול לייצר בעיות קשות ביום שלאחר האטימה", וכי משיחות שניהל עם גורמים במשטרה ובעירייה הובהר לו כי "קיים חשש ממשי שיום אחרי האיטום עלולות להתבצע פלישות של יהודים ו/או ערבים למבנה, דבר שיכול להפוך אותו לנקודת חיכוך מיותרת".
ראש העיר הציע לחילופין תוכנית שתכלול סדר חדש בסילוואן, ושבמסגרתה תאושר בנייה עד לגובה של ארבע קומות, תוך הלבנת חלק ניכר מהבנייה הבלתי חוקית הכוללת, ובכלל זאת "בית יהונתן".
"כסף על חשבון הקופה הציבורית"
עו"ד חביליו, שזוכה לתמיכה מהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ומפרקליט המדינה, משה לדור, רמז בשבוע שעבר על פנייה "בלתי חוקית", לדבריו, של ראש העיר ברקת למפקד משטרת מחוז ירושלים, בבקשה למנוע את יישום צו בית המשפט שמורה על איטום המבנה ופינויו. כעת, בחוות הדעת החריפה שהוציא, ממשיך היועץ לטעון לאי-סדרים בהתנהלות ראש העיר בסוגייה.
"אני סבור שאין לקבל את בקשתו של ראש העיר", כתב חביליו. "המצב הנכון והראוי הוא שראש העיר יפעל לפי חוות דעתו של היועץ המשפטי לעירייה, קל וחומר כשחוות הדעת הזו נתמכה על-ידי מנהל המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין, פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה. פנייה לעו"ד חיצוני כדי שיסייע לראש העיר נגד חוות דעת אלו אינה נכונה ואינה ראויה", ציין. עם זאת, חביליו הדגיש כי אין מניעה משפטית לאישור הבקשה.
חביליו מחה על התערבותו הישירה של ראש העיר, לדבריו, בתהליך. "קיים צו שיפוטי לאיטום 'בית יהונתן' ופינויו, וקיימות חוות דעת של היועץ המשפטי לעירייה ושל המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין במשרד המשפטים, לפיהן יש לבצע את הצו לאלתר. לפי חוות הדעת, ראש העיר, המנכ"ל או כל גורם אחר אינם יכולים להורות או להנחות שלא לקיים או לדחות את יישומו".
סגן ראש העיר ירושלים, פפה אללו (מרצ), הביע גם הוא את מחאתו. "הדבר אינו תקין, בעיקר כשמדובר בכסף על חשבון הקופה הציבורית, ויפגע בנורמות של שלטון תקין", אמר ל-ynet. "בקצב הזה, לכל חבר מועצה יהיה יועץ משפטי צמוד. העקיפה של יועץ המשפטי לעירייה על-ידי קניית שירות של יועץ משפטי חיצוני היא בגדר זלזול בשלטון החוק. מתברר ש'בית יהונתן' הוא לא רק פגיעה בחוק, אלא נותן תעסוקה מתמדת לעירייה ופרנסה ליועצים משפטיים", טען אללו.
העירייה: הייעוץ החיצוני נדרש
מנגד, 17 מחברי מועצת העיר חתמו בחודש נובמבר אשתקד על מכתב שיועד לראש העיר, ושבו הם דרשו לבחון את הצורך בייעוץ משפטי חיצוני בסוגייה. "יש לפעול להפסקת ההתנהלות הקיימת, שבה היועץ המשפטי לעירייה מציג את
עמדתה, כביכול, של הוועדה המקומית, מבלי לשאול את פיה ומבלי לתת אפשרות לוועדה המקומית לגבש עמדתה", נכתב.
מעיריית ירושלים נמסר: "הרפורמה שאישרה מועצת העיר תאפשר תכנון מחודש לסילוואן וגן המלך, הכולל עלייה משתיים לארבע קומות, הכשרת הבנייה הקיימת ככל הניתן, הוספת שטחים למוסדות ציבור ולצורכי הציבור, קידום שלד ציבורי הולם לצורכי השכונה והשלמת תשתיות כמו ביוב, כבישים ועוד".
בנוסף אמרו בעירייה כי "הייעוץ המשפטי החיצוני נדרש לאחר שמועצת העיר אימצה כחוק חוות דעת משפטית מפורטת ומנומקת הסותרת את חוות דעתו של היועץ המשפטי לעירייה. מימון עורכי דין חיצוניים, אם יש צורך בכך, נעשה מתקציב הלשכה המשפטית בעירייה כדין וכחוק. המינוי, לכשיאושר, יהיה נקודתי. יש לציין שעל פי בקשת ראש העיר, מבקרת העירייה מלווה את התהליך כולו".