שתף קטע נבחר
 

אפגניסטן: ציפור נדירה התגלתה לאחר 142 שנה

מאז שנת 1867 נצפתה קנית ארוכת מקור, אחת מציפורי השיר המסתוריות והנדירות בעולם, שלוש פעמים בלבד. בקיץ שעבר, גילו לראשונה חוקרי איגוד שימור חיות הבר (WCS) אוכלוסיה מתרבה של קניות בעמק נידח בצפון אפגניסטן

בצל המלחמה ופיגועי הטרור הקשים באפגניסטן, מגיעה בשורה אופטימית זהירה דווקא מתחום בעלי הכנף. חוקרים של איגוד שימור חיות הבר (WCS) מדווחים כי לאחר מחקר בן שנתיים באזור נידח וקשה לגישה בהרי פאמיר בצפון מזרח המדינה, לראשונה לאחר 142 שנה, התגלתה אוכלוסיה מתרבה של כ-20 ציפורי שיר ממין קנית ארוכת מקור.

 
הקנית הנדירה הוגדרה בשנת 2007 על ידי הארגון הבינלאומי למען ציפורי העולם, "Birdlife International", כאחד המינים המסתוריים ביותר בעולם. על פי הנתונים שנאספו, הפעם הראשונה שנצפתה הקנית היתה בהודו בשנת 1867 ורק לאחר 139 שנה, היא נצפתה וזוהתה בוודאות בתאילנד בשנת 2006.
 

הדרך לתגלית ולזיהוי הוודאי של הציפור (large-billed reed warbler) החלה לפני כשנתיים. כשאחד החוקרים באיגוד, רוברט טימניס, שהה בעמק באזור הרי פאמיר במהלך סקר על ציפורים מקומיות בסמוך לנהרות, כששמע לפתע קולות שירה ייחודים. הוא הבחין בקנית בגווני חום-זית, בעלת מקור ארוך, הספיק להקליט את שירתה ואף הצליח לתעד ולשמוע ציפורים נוספות מאותו המין.

 


נלכדה, סומנה ושוחררה בשלום בחזרה לטבע (צילום: WCS Afghanistan) 

 

לראשונה: 20 קניות נלכדו על ידי החוקרים ושוחררו לטבע

בתחילה הוא שיער כי מדובר בקנית פינית, אך ההפתעה הגדולה ציפתה לו מספר שבועות מאוחר יותר, כשהגיע לביקור עבודה במוזיאון הטבע בבריטניה. לאחר שהשווה בין שני מיני הציפורים, הוא גילה כי מדובר במין אחר לגמרי. לעזרתו נחלץ גם לארס סוונסון, אחד מחוקרי הציפורים המפורסמים בעולם ומומחה לזיהוי קניות, שהאזין להקלטה וקבע כי זהו התיעוד הקולי הראשון בעולם של הציפור. בדיקות די.אן.איי נוספות הוכיחו לחוקרים כי הציפור הנדירה באפגניסטן חיה וקיימת.

 

ביוני בשנה שעברה, שבו החוקרים לאזור בו התגלתה הקנית באפגניסטן. לאחר שהקימו בשטח רשתות ערפל כדי לנסות וללכוד פרטים נוספים מהמין, הם השמיעו שוב ושוב את שירת הציפור מהדגימה המוקלטת. לאחר זמן קצר כ-20 קניות סקרניות שהגיעו למקום, נלכדו ברשת.  

 

החוקרים חילצו אותן בביטחה מן הרשתות, מדדו והצמידו לכל אחת מהן טבעת זיהוי, ושיחררו אותן בחזרה לטבע. לדברי החוקרים זהו המספר הגדול ביותר של ציפורים שנצפו עד כה.

 

חוקר ציפורים: "קשה מאוד לראותן, לעקוב וללמוד אותן"

יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, שתיעד לראשונה יחד עם הצפר עמית גפן, לפני כארבע שנים מין נדיר נוסף של קנית בצרה, שנוטה לדגור מחוץ לביצות בדרום עיראק, מציין כי מדובר בתגלית מרגשת, במיוחד נוכח האופי הנחבא של הציפור.

 

"הקניות הן ציפורים שמבלות את רוב חייהן בחישות קנים. קשה מאוד לראותן, לעקוב אחריהן וללמוד אותן", הוא אומר. "אם המין הצליח להחזיק מעמד יותר מ-130 שנה, סביר להניח שיש אוכלוסיות נוספות המסתתרות באזור מרכז אסיה".

 

האוכלוסיה הקטנה שהתגלתה מסמלת מבחינת פרלמן אפשרויות לתגליות נוספות בעתיד. "אלו אזורים קשים מבחינה בטחונית ולכן חוקרים ממדינות מערביות כמעט ולא מגיעים אליהם", מסביר פרלמן. "הקניות הן למעשה אינדיקטור מצוין למצבם של בתי גידול לחים שהולכים ונעלמים ברחבי העולם, והן זקוקות לאזורי ביצות גדולים ורחבים עם חישות קנים מפותחות. השלב הבא הוא להגן על אזור המחייה של הציפורים הנדירות, כדי ללמוד עליהן ועל מסלול הנדידה שלהן. האזורים הנידחים הם בעלי פוטנציאל  לתגליות מרגשות בעתיד".

 

קולין פול, מנהל שלוחת אסיה באגודה, סיפר בהודעת הארגון כי "למעשה, לא ידוע דבר על מין הציפור, כך שהתגלית של אזור בו האוכלוסיה מתרבה מציגה 'שיטפון' של מידע חדש על הציפור". לדבריו, המידע החדש על הציפור, מצביע על כי המסדרון הטבעי עדיין טומן בחיקו סודות ביולוגיים והוא בעל חשיבות קריטית למאמצי השימור העתידיים במדינה שסועת הקרבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקנית הנדירה, רגע לפני ששוחררה בחזרה לטבע
צילום: WCS Afghanistan
תגלית נדירה במדינה השרויה במלחמה קשה
צילום: AFP
מומלצים