שתף קטע נבחר

 

חקלאי הדרום מתחילים לעכל: "נזקים במיליונים"

בנגב ובערבה מלקקים את פצעי השטפונות: חממות מוצפות, מטעים שלמים עדיין מנותקים, וגם במקומות שלא נפגעו, היבול עלול ליהרס כי מערכות ההשקייה והחשמל טרם תוקנו. הצבא פתח לתנועה את כביש 10, כדי לאפשר גישה ליישובי ניצנה

בדרום מלקקים את הפצעים. ביום שאחרי שטפונות הענק, עדיין מוקדם מדי לאמוד את הנזקים - אך ברור כבר שהנפגעת העיקרית היא החקלאות, ולצדה תשתיות החשמל, המים והתחבורה. הגישה לאזורים חקלאיים נרחבים עדיין חסומה עקב מי הגשמים ששטפו את הקרקע המדברית, ולכן רבים מהחקלאים עדיין אינם יודעים מה היקף הפגיעה ביבולים ובתשתיות.

 

הדרום נשטף בגשם - כל העדכונים ב-ynet:

 

במועצות האזוריות שנפגעו מהשטפונות החלו הבוקר (יום ג') בהערכות מצב. "כרגע אנו עוסקים בעיקר באומדן נזקים להמשך", הסביר ל-ynet ערן דורון, מנהל מטה החירום של המועצה האזורית רמת נגב. "יש הרבה נזקים חקלאיים ונזקים לתשתיות. מדובר במיליונים". לדבריו, צוותים של חברת החשמל וחברת מקורות נערכים לטפל בתשתיות הרוסות, יחד עם מע"צ.

 

צפו בזרם המים המתחזק בנחל בשור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בינתיים, נמצא הבוקר פתרון ל-500 תושבי יישובי פחת ניצנה, שנותקו מהעלום עקב קריסת גשר ניצנה אתמול. לדברי דורון, הצבא פתח לתנועה אזרחית את כביש 10, העובר לאורך הגבול עם מצרים, שבימים כתיקונם משמש רק לתנועת כלי רכב צבאיים. "התושבים יוכלו בעצם להיכנס לאוטו להגיע לכל מקום בארץ", הסביר. "מבחינה זו, יש פיתרון טוב". 

 

הנזק העתידי: מחלות עלים

צביקה, חקלאי במועצה האזורית תמר, מגדל פלפלים, אבטיחים ומלונים. בשיחה עם ynet, סיפר כי בשטפונות נהרסו כמה מהחממות שלו. "אני מגדל פלפלים אורגניים, וכל דונם שווה עשרות אלפי שקלים", אמר. "חלק מהמנהרות הוצפו בעקבות השטפונות, והגידולים נהרסו. אצל השכן שלי, החממות הוצפו".

 

אולם גם במקומות שניצלו מההצפה, נגרמו נזקים קשים בשל הפגיעה בתשתית. "אנחנו לא יכולים לארוז את היבול. בתי האריזה לא עובדים בגלל שאין חשמל", הסביר עמית ורד, מגדל עגבניות לייצוא במושב קדש ברנע. "גם ההשקיה היא על ידי חשמל ומקורות. אין את אף אחד מהם. הסחורה שלי עומדת כבר כמה ימים ולא יכולתי לשלוח אותה לאוניה, שיצאה אתמול בלילה. זה היום האחרון שאנחנו יכולים להרשות שלא להשקות את הגידולים בחממות. יש לי 60 דונם גידולים, שכל אחד מהם שווה כ-80 אלף שקל. תעשו את החשבון לבד".

 

צילום: יוחאי כהן

 

גם בערבה התיכונה והדרומית נגרמו נזקים למטעים ולתשתיות. לדברי ראש המועצה האזורית ערבה תיכונה, עזרא רבינס, "יש מבנים שקרסו או ניזוקו. כתוצאה מהשילוב של רוח חזקה ורטיבות, היסודות פשוט נשלפו מהאדמה". עוד הוסיף, כי עדיין לא ניתן לעבור לצד המזרחי של נחל הערבה, שם נמצא שטח חקלאי גדול. לדבריו, נזקים עתידיים יהיו תוצאה של מחלות עלים, עקס עודף הגשם: "זה יקרה בעיקר בבתי הרשת, בהם המים נכנסים פנימה. קשה לאמוד את הנזקים בכסף בשלב הזה". לדבריו, במספר מקומות בערבה ניזוקו גם כבישים ותשתיות, אך בניגוד לנגב המערבי, מדובר בנזק קטן יחסית.

 

באילת משלמים את מחיר השאננות

העיר אילת, בירת השמש הנצחית, ספגה ביממה האחרונה 20 מ"מ גשם, ומפרץ אילת התמלא באדמת סחף. הגשמים העזים והסחף גרמו בין היתר להצפת שדה התעופה ולסגירתו למשך יותר משעתיים, להצפת בסיס חיל הים באילת, לסגירת גני ילדים ומתקני ספורט, לנזק לכבישים, לנפילת עצים ועמודי חשמל ולסגירת מעבר הגבול לירדן בעקבה. זאת ועוד - למשך שעות ארוכות נותקה העיר למעשה משאר חלקי הארץ.

 

אמנם כבר יומיים לפני השטפונות התפרסמו אזהרות לעתיד לבוא, שחלקן אף צפו 55 מ"מ גשם. אולם רבים מהתושבים לא האמינו ונשארו שאננים - ואז נפתחו ארובות השמים, ביום ראשון בערב. מפרץ אילת הואר באור הברקים והגשם החל לרדת, תחילה בטפטוף קל ואז בעוצמה שלא נראתה בעיר שנים ארוכות. ב-6:00 בבוקר התעוררו רבים מתושבי העיר לקול הגשם. רבים מהם, שלא נערכו מבעוד מועד, נאלצו להתחיל לגרוף את המים שחדרו לדירותיהם. גם בתי עסק רבים התמלאו במים, וברחבי העיר החלו להתרוצץ חשמלאים ובעלי מלאכה שוכנים שעסקו בתיקון הנזקים, שכללו בין היתר עמודי חשמל ודודי שמש שקרסו.

 

שדה התעופה בעיר נסגר למשך שעתיים לאחר שהוצף במי גשם כתוצאה מניקוז לקוי. ב-6:30 עוד המריאו שתי טיסות לתל-אביב, אולם המטוס שהמריא משדה דב לאילת ב-7:30 נאלץ לשוב על עקבותיו, והטיסות הופסקו. גם הכבישים באזור ספגו נזקים: כביש הערבה, כביש 12 וכביש 40 הוצפו במקומות שונים, והמשטרה סגרה אותם לתנועה לכמה שעות.

 

בעיריית אילת נערכו מבעוד מועד, ובסוף השבוע פתחו והעמיקו את תעלת הניקוז מהנחלים הצפוניים לעיר. אך זה לא הספיק - כמות הגשם הרבה שירדה גרמה תוך זמן קצר לתעלה להתמלא במי סחף. לאורך גזרת חוף "מפרץ השמש" עד לעומק של מאות מטרים, החלו המים לשנות את צבעם מכחול צלול לחום כהה וסמיך.

 

צוותי כיבוי אש אילת עבדו קשה לאורך כל שעות הלילה והיום. בין היתר, הוזעקו לכבות שריפה שפרצה בשלט של חנות ושריפת עמוד מתח גבוה במתקן ק.צ.א.א. באירוע אחר, נפל עמוד חשמל על אופנוע. הרוכב פונה לבית החולים יוספטל במצב קל מאוד, כשהוא סובל מחבלות קלות ומכות יבשות. 

 

והיה גם מי שמצא את הצד החיובי בכל העניין. מוקד בולט לעלייה לרגל , של סקרנים וצלמים חובבים, היה נחל שלמה, שהוצף כולו. גם נחל שחורת הסמוך למעבר ערבה הוצף, ורבים מהעובדים באזור ניצלו את ההזדמנות להצטלם למזכרת על רקע המים הגועשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיטפון בנגב, אתמול
צילום: אפרת רונן
שטחים מוצפים ליד אילת
צילום: אסף רבי
מומלצים