שר החקלאות: להפסיק את הדיג בכנרת לשנתיים
שר החקלאות, שלום שמחון, החליט לאסור הדייג בכנרת למשך שנתיים בגלל הירידה בכמות הדגה. לדבריו, המשך הדיג עשוי להביא לאסון אקולוגי. הוא פנה לשר האוצר בבקשה להקצות 15 מליון ש"ח ליישום התכנית ולפיצוי הדייגים
שר החקלאות, שלום שמחון, קרא היום (ד') להפסיק את הדיג בכנרת בשנתיים הקרובות, בשל ירידה בכמות הדגה. לדברי השר, המשך הדיג עשוי להביא לאסון אקולוגי ולהיעלמות בלתי הפיכה של הדגים באגם.
בכוונת השר להביא הצעת החלטה בנושא לאישור הממשלה בחודש הבא, כדי שתיכנס לתוקף ותיושם. במקביל פנה שמחון לשר האוצר, יובל שטייניץ, בבקשה להקצות 15 מיליון שקלים לפיצוי של דייגי הכנרת, שיאלצו לשבות מעבודה.
האיסור יחול בתחום האגם עצמו, בקטע הירדן הנשפך לכנרת ובכל הנחלים הנשפכים אליה למשך שנתיים, החל ב-1 במרס ועד לסוף פברואר 2012. איסור חלקי על דייג יושם ב-2008, אז נאסר הדייג יממה בימי שלישי למשך שנה, כדי לאפשר לאוכלוסיית הדגים להתאושש.
ההשבתה החלקית לא פתרה את הבעיה. במכתבו לשטייניץ כתב שמחון כי מנתונים שנאספו על ידי אגף הדייג במשרד החקלאות עולה כי כמות הדגה באגם הכנרת ירדה בעשור האחרון - ובייחוד בשנתיים האחרונות - בעשרות אחוזים מדי שנה. שמחון ציין כי כמות הדגה נמצאת כיום ברמה קריטית, וקיים חשש שהמשך הדייג יגרום למצב בלתי הפיך של אבדן הדגים -אסון אקולוגי שיפגע באגם באופן חמור.
מנהל אגף הדיג במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, חיים אנג'וני, אמר ל-ynet כי הדגים הם חלק חשוב במארג האקולוגי של הכנרת, ושהידלדלות כמות הדגים פוגעת באיזון האקולוגי באגם. הוא הביא כדוגמה את הדג הייחודי לכנרת - אמנון הגליל. "בעבר השלל של הדייגים היה כ-350-400 טונות בשנה. ב-2008 השלל היה שמונה טונות בלבד".
לדבריו, צעדים לבלימת הידלדלות הדגים - כמו האיסור לדוג בימי שלישי או הצעה להשבית את הדיג לחצי שנה - לא נתנו מענה לבעיה. "הגענו למסקנה שרק צעד לא שגרתי שכזה יביא לתוצאה המיוחלת, והיא התאוששות של הדגה באגם. כך נוכל בעוד שנתיים לשוב ולספק את כמות הדגים שהיו לפני שש, שבע ושמונה שנים".
הדייגים ישבתו, והקורמורנים יחגגו?
אנג'וני אמר כי ניתן יהיה לאכוף את האיסור בקלות יחסית. "פשוט לא יהיה דיג באגם. הסירות יעלו לחוף, והדייגים ימסרו לנו את הרישיונות. בכל הקשור לדיג בלתי חוקי - בזה נטפל בעזרת הפקחים שלנו, ובסיוע של רשות הטבע והגנים ומנהלת הכנרת.
אנג'וני הוסיף ואמר כי במקביל לאיסור הדיג, יפנה משרד החקלאות לגורמים האחראים כדי לקבל היתרים לירי מבוקר בציפורים, בעיקר קורמורנים, שהתיאבון שלהם לדגיגים פוגע בדור העתיד של דגי הכנרת. לדבריו, הקורמורנים זוללים כ-10 מיליון דגיגי אמנון הגליל מדי שנה (ועוד 10 מיליון סרדיני כנרת - אבל שיהיה להם לבריאות). "נעשה גם שימוש באמצעי הפחדה שונים. לא ייתכן שבשעה שהדייגים שובתים מעבודה, הקורמורנים ממשיכים 'לעבוד'". בנוסף יפעל המשרד לתיגבור האוכלוסיה של אמנוני הגליל באגם על ידי שיחרור דגיגים ממכון הרבייה שבגינוסר.
האם האיסור ישפיע על שוק הדגים בישראל? כנראה שלא. מסעדות טבריה אמנם לא יקבלו את אמנון הגליל, ויאלצו להסתדר בלעדיו, ובמסעדות אחרות יגישו את אמנון הירדן, אבל לדברי אנג'וני, ממילא שוק הדגים בישראל נסמך בעיקר על דגי בריכות כך שלא צפוי שינוי משמעותי בגלל איסור הדייג בכנרת.
הדייגים יפוצו
ההחלטה צפויה לעורר תרעומת בקרב הדייגים, אך במשרד אומרים שלא ניתן לעמוד מנגד לנוכח האפשרות שהאגם יקרוס מבחינה אקולוגית. "האחריות הלאומית מחייבת לנקוט בצעדים משמעותיים שיבטיחו קיום אקולוגי בר קיימא באגם", אמר שמחון.
| ||||||
|
הפיצוי שמבקש משרד החקלאות עבור הדייגים כולל פדיון פרישה של כשליש מצי הדייג, תמיכה חודשית בדייגים שישבתו מעבודה, פעילות אכיפה מוגברת שתוודא שאיסור הדייג מיושם, וכן איכלוס יזום של דגים באגם ומחקר שילווה את התוכנית. במשרד ציינו כי התוכנית עולה בקנה אחד עם המלצות ועדת שטחי הדיג של ה-OECD לניהול שטחי דייג ברי קיימא.