הניצחון הרפובליקני: תמרור אזהרה לאובמה
מומחה לארה"ב סבור כי הצלחתו של מועמד רפובליקני לזכות בבחירות לסנאט במדינת מסצ'וסטס הליברלית היא סטירת לחי למורשת קנדי. פרופ' ארנון גוטפלד טוען כי ההפסד הדמוקרטי צריך להדאיג את אובמה, אך "זה רק קרב, לא כל המלחמה"
ניצחונם ההיסטורי של הרפובליקנים בבחירות לסנאט במדינת מסצ'וסטס צפוי להקשות על הנשיא במאמציו לקדם רפורמה במערכת הבריאות. פרופ' ארנון גוטפלד, מומחה להיסטוריה אמריקנית מאוניברסיטת תל אביב, סבור כי מוקדם מדי להספיד את ברק אובמה ואת הרפורמה, אך לדבריו עדיין מדובר ב"תמרור אזהרה" לנשיא.
תושבי מסצ'וסטס בחרו אתמול בסקוט בראון הרפובליקני לסנאט, בעקבות מותו של הסנאטור אדוארד קנדי, שהחזיק במושב זה במשך ארבעה עשורים. ההפסד הנחית מכה כואבת במיוחד לדמוקרטים לאור העובדה כי מדובר ב"מושב קנדי" המסורתי. אדוארד קנדי החזיק במושב זה כארבעה עשורים, והוא החליף את אחיו, ג'ון קנדי, אחרי שזה נבחר לנשיא ארה"ב
המשמעות הקשה עוד יותר עבור הדמוקרטים היא צמצום הרוב שלהם בסנאט ל-59 מתוך 100, דבר שעלול לפגוע באישור הרפורמה במערכת הבריאות. רוב מיוחס של 60 סנאטורים מאפשר למפלגת הרוב לעקוף "פיליבסטר" - הזכות של המיעוט לעכב הצבעות במליאה. מעתה יוכלו הרפובליקנים למרר את חייהם של הדמוקרטים בעזרת תחבולות פרלמנטריות, כמו דיונים מרתוניים.
פרופ' גוטפלד אמר ל-ynet כי ההפסד הדמוקרטי אמור להדאיג מאוד את אובמה. "בחירותו של בראון צריכה להדליק אצלו את כל נורות האזהרה. מסצ'וסטס היא מדינה מאוד ליברלית. אם היא מצביעה למועמד ימני, אז מדובר בציון גרוע לאובמה דווקא מהאנשים שהכי נוטים לתמוך בו", אמר.
לדבריו, אובדן המושב ההיסטורי של משפחת קנדי עשוי לרמוז על מה שצפוי למפלגה הדמוקרטית בבחירות לסנאט ולבית הנבחרים בנובמבר 2010. "זאת סטירת לחי למורשת הנפלאה של הסנאטור קנדי, וזה צריך להציב בפניו את כל התמרורים לגבי השנה הבאה. האמריקנים מצביעים לפי מצב הכיס שלהם וכנראה שהם לא מרוצים מהאלטרנטיבות הכלכליות שאובמה מציע להם".
מאינטרסים לאידיאולוגיה
עם זאת, מדגיש פרופ' גוטפלד כי מוקדם להספיד את נשיא ארה"ב ואת תוכניתו לחולל רפורמה במערכת הבריאות. "אובמה הוא עדיין האדם עם הכוח הרב ביותר בעולם. בכל זאת מדובר בקרב אחד - ולא בכל המלחמה. תמיד יש הפתעות, כמו עצם הבחירה של מדינה דמוקרטית בסנאטור רפובליקני כבראון. אובמה לא ירים ידיים מהרפורמה בבריאות ואם הוא יזדקק לגבש בפרשה - הוא יעשה זאת".
אלא שלדברי ד"ר מיכאל זכים המשמעות האמיתית של הניצחון הרפובליקני במסצ'וסטס גדולה הרבה יותר ממשחקי פרלמנט. "כוחות ההפרטה זכו פה בניצחון מאוד משמעותי", טען ד"ר זכים, אף הוא מומחה לארצות הברית מאוניברסיטת תל אביב. "זה מחליש את האג'נדה הדמוקרטית".
לדבריו, "למרות מה שנוטים לחשוב, אובמה לא נבחר כי הוא שחור. זה סמלי וקל להתייחס לכך, אבל זה לא רלוונטי - הוא נבחר כדי לבלום את מגמת ההפרטה השולטת באמריקה ב-20 השנים האחרונות. התקופה הנוכחית עומדת בסימן
הסולידריות והחתירה לצדק חברתי מול הניסיון לבלום אותו".
ד"ר זכים סבור כי המכה לאובמה ולדמוקרטים אינה גדולה כפי שמתוארת בכלי התקשורת, אך היא מבליטה את הפילוג העמוק בחברה האמריקנית ואת המעבר לפוליטיקה המונעת מאידיאולוגיה ולא אינטרסים.
"מבחינה מוראלית, זה לא יערער את השקפת העולם של הדמוקרטים, אבל זה בהחלט מחדד את המאבק הפוליטי. המפלגה הרפובליקנית, מצדה, חותכת ימינה. ניתן לומר שלמרות הכוח שעדיין יש לאובמה, נוצרה בשנה האחרונה פוליטיקה מאוד אידיאולוגית בארצות הברית. וזה דבר שהוא כל כך אופייני לה. המערכת הפוליטית שם בדרך כלל לא מבוססת על השקפות אידיאולוגית, אלא על אינטרסים פוליטיים אישיים".