כל אחד והקרינה שלו
מכל עבר מציעים לנו מחשבים ניידים וטלפונים סלולריים זולים ונוצצים, רבים מאיתנו רוצים להיות מחוברים בכל רגע, אבל טומנים את הראש בחול בכל הקשור לסיכונים. אנחנו מתהלכים, עובדים, לומדים ואפילו שותים קפה בתוך ענן של קרינה. אל תתעוררו בעוד 20 שנה ותגידו "לא ידענו"
המחשבים הניידים הם הטרנד הלוהט בשוק הגדג'טים הישראלי. חברות התקשורת מציעות מחשבים ניידים בשלל מבצעים ומסלולים, חנויות המחשבים מקדמות אותם כאילו מדובר בעפרונות ומחקים לתלמידים, ואפילו משתמשים בהם לקידום מכירות של חטיפים.
לכאורה זה מצויין, כי ככל שיש יותר מבצעים כך מתרחבת התחרות, המחירים יורדים ואנחנו הופכים להיות ניידים ומחוברים יותר מאי פעם. אבל שאלתם את עצמכם מה המשמעות הסביבתית של המיחשוב הזמין הזה? האם זה טוב לנו להיות מחוברים בכל רגע ומקום למחשב או טלפון נייד?
לפי כמות המחשבים הניידים שרואים בכל פינה, ולפי כמות מבצעי הטלפונים הסלולריים שבפרסומות, נדמה לי שרבים מאיתנו פשוט מתלהבים מהנוחות ומעדיפים לטמון את הראש בחול. נדמה לי גם שיבוא היום ונצעק "לא ידענו שזה מסוכן".
בחצר האחורית של כלל טכנולוגיות התקשורת החדשות, יש פסולת רבה - אריזות קרטון, פלסטיק בלתי מתכלה, סוללות וכבלים. יש גם לא מעט חומרים רעילים שנפלטים כדי לייצר את המחשב והטלפון הנייד. המכשירים הללו צורכים אנרגיה (כלומר פולטים גזי חממה) וגם פולטים לא מעט קרינה.
ענן קרינה סוגר מכל עבר
קרינה היא אחת הצורות להעברת אנרגיה - בתהליכים טבעיים ומלאכותיים. קרינת השמש מעניקה לנו חיים, אבל כולם יודעים שחשיפה מוגברת לשמש מסוכנת. חשיפה בלתי מבוקרת לקרינה ברמות מסוימות ולאורך זמן יכולה להיות הרסנית, ולהוביל למחלות דוגמת מחלת הסרטן.
ה"דו-פרצופיות" הזאת של הקרינה עומדת במרכז המאבק שלנו עם עצמנו, בין "אני חייב" ל"אני רוצה"; ובין "לא הוכיחו שזה מסרטן" לבין "לא אמרו לי שזה יכול לפגוע לי בבריאות". לכן ענן הקרינה שהולך וסוגר עלינו מכל עבר חייב להדאיג אותנו ולהעלות כמה שאלות נוקבות.
המחשבים הניידים פולטים קרינה לא מבוטלת מהסוללת שמתחת למקלדת. מאחר שאנו משתמשים בהם כשהם קרובים יותר לגופנו מאשר מחשבים נייחים, יותר הקרינה נקלטת בגוף שלנו. גם נתבי הרשת אליהם מתחברים המחשבים פולטים קרינה. בסופו של יום, הבית שלנו, המשרד ואפילו בית הקפה השכונתי הופכים למלכודת קרינה אחת גדולה.
| ||||||
|
העשור החולף התאפיין בשתי מהפכות גדולות - המהפכה התקשורתית והמהפכה הסביבתית. שתיהן הפכו את העולם לכפר גלובלי קטן, והשפיעו על תהליכים פוליטיים, כלכליים וחברתיים. אבל הן שונות בתכלית: למהפכה הסביתית יש עבר ארוך של זיהום ופגיעה בסביבה ובבריאות שהיא רוצה לתקן למען העתיד. למהפכה התקשורתית אין אתמול; היא רצה קדימה בלי מחשבה או תכנון.
אני לא אומר שצריך להחזיר את הגלגל לאחור, אבל אפשר בהחלט ללמוד מניסיון העבר ולנהוג על פי עיקרון הזהירות המונעת. אנחנו רוצים תקשורת מהירה וניידת, אבל אסור לנו לשכוח שהטכנולוגיה היא הכלי ולא היעד, ועם כלים מסויימים צריך לעבוד בזהירות.