נתניהו סייר; בצה"ל מתלבטים על גדר באילת
בסיור בגבול מצרים, שמע רה"מ נתונים עדכניים על מספר המסתננים לישראל - כאלף בחודש האחרון - ואמר שעכשיו הוא מודאג יותר. הוא מתכוון להקצות 1.35 מיליארד שקל להקמת הגדר. למרות התנגדות צה"ל לגדר באזור אילת, אמר מנכ"ל משרד רה"מ כי גם שם תוקם גדר. נתניהו: הצבא יחליט
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, סייר היום (ה') בגבול ישראל-מצרים, ולמד מקרוב על בעיית המסתננים. רק בחודש האחרון, כך סיפרו לו קציני צה"ל, נכנסו לישראל 800-1,000 מסתננים, רובם ממדינות אפריקה ומיעוטם מטורקיה.
נתניהו עם חיילות מגדוד קרקל, במהלך הסיור (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
במהלך הסיור, אמרו לנתניהו קציני צה"ל, בהם אלוף פיקוד הדרום יואב גלנט, כי אין להערכתם צורך בהקמת גדר באזור ההררי הסמוך לאילת. נתניהו השיב כי הצבא הוא שיחליט בעניין, אך בתום הסיור הבהיר מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, כי יש עדיין כוונה להקים את הגדר באזור, למרות עמדת צה"ל - בשל קרבתה לעיר, ובשל תוואי השטח ההררי המבותר באזור, המאפשר למסתננים להתחמק בקלות יחסית.
על רקע הנתונים שקיבל, מעריך נתניהו שהמסתננים מהווים איום של ממש על החברה הישראלית. "המסתננים גורמים לנזק תרבותי, חברתי וכלכלי, ומושכים אותנו לעולם השלישי", אמר מוקדם יותר בכנס של תעשיינים.
במסוק היסעור שבו נערך הסיור טסו נתניהו, גבאי, האלוף גלנט וסגן הרמטכ"ל, האלוף בני גנץ. נתניהו ערך תצפית וקיבל הסברים ליד בסיס צה"ל בהר שגיא. כמו כן צפה בתצוגת אמצעים שבהם משתמשים מבריחי הגבול, לצד לוחמים ולוחמות של צה"ל הפועלים נגדם. בסוף הסיור צפה ראש הממשלה על נקודה רגישה לא פחות - חיבור גבולות ישראל ומצרים עם רצועת עזה, בצפון-מערב הנגב.
24 שעות, 24 מסתננים
רק ביממה האחרונה, כך למד נתניהו, נלכדו בגבול 24 מסתננים. מפקד הגזרה, תת-אלוף א', סיפר שמבריח בדואי משתכר כ-2,000 דולר עבור כל מוברח לישראל: "זו תופעה מדאיגה של סחר בבני אדם, שבסיסה כלכלי-פלילי". לדבריו, הדבר היחיד שמצליח למנוע כניסת מסתננים הוא הפעילות האינטנסיבית של חיילי צה"ל.לדברי נתניהו, חלק מהנתונים שנחשפו בפניו, בעיקר בתחום איום הטרור, לא היו ידועים לו ומגבירים את דאגתו. הוא מתכוון להאיץ את הקמת הגדר, ויעלה את הנושא בישיבת הממשלה בעוד שבועיים וחצי. לדבריו, נמצא מקור תקציבי למימון הקמת הגדר, שעלותה מוערכת ב-1.35 מיליארד שקל. להערכתו, הקמתה תושלם בתוך שנתיים עד שלוש. "אי אפשר לאטום לחלוטין את הגבול, אבל אפשר לחסום חלק ניכר מכניסת המסתננים", אמר.
גבול ישראל-מצרים. גדר בתוך שנתיים-שלוש (צילום: AP)
עוד שמע ראש הממשלה, שהגבול הפרוץ עם מצרים, משמש להברחה אינטנסיבית של סמים - 160 ק"ג הרואין וכ-1.3 טון חשיש בשנה האחרונה. כן מוברחים בגבול רבבות חפיסות סיגריות, שרק שווי אובדן המס בגינן נאמד ביותר מ-10 מיליון שקל בשנה.
בביקור בגדר באזור עזה, שמע ראש הממשלה מקציני הצבא על התופעה של הירי של החיילים המצרים המוצבים באזור הגבול לעבר המסתננים, הסודנים ברוברם.
לדברי אחד הקצינים, "המצרים יורים על כל דבר, לפעמים גם עלינו. אנחנו צריכים לתאם את זה מול המצרים ברמה המדינית, שיעזבו את המסתננים ולא יהרגו אותם. המסתננים רצים אלינו ומרימים ידיים כי הם יודעים שפה בטוח". לראש הממשלה הוצג במקום סרט שבו נראים המצרים יורים בקבוצת סודנים.
נושא הגדר עלה בפגישתו האחרונה של נתניהו עם נשיא מצרים, חוסני מובארק. למצרים ברור שאם וכאשר אכן תוקם גדר שכזאת, היא תותיר את בעיית המסתננים האפריקנים בתחומם. בירושלים מקווים שסגירת הגבול ופעילות מצרית בחצי האי סיני תרחיק את המסתננים מגבולה של ישראל.