שתף קטע נבחר
 

הריבית לחודש פברואר תישאר 1.25%

כפי שהעריכו רוב הכלכלנים, בחר נגיד בנק ישראל להותיר את הריבית לחודש פברואר ברמתה הנוכחית, לאחר שתי העלאות רצופות, בעקבות מדד המחירים לצרכן שאותת על כך שאיום האינפלציה פחת בחודש האחרון

הריבית לחודש פברואר תישאר ברמתה הנוכחית - 1.25%. כך החליט ביום ב' נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. הערכות מוקדמות דיברו על כך שהריבית תישאר ללא שינוי, לאחר שתי העלאות רצופות, היות והחששות מאינפלציה פחתו בחודש האחרון.

 

בבנק ישראל ציינו במיוחד את הירידה במחירי הדיור, שהתבטאה בירידה של 0.8% ברכיב הדיור בבעלות במדד המחירים. לפי נתוני הבנק, בשנת 2009 הסתכמה האינפלציה ב-3.9%, ובניכוי העלאות המחירים שנבעו משינויים במיסוי ובהיטלים - בכ-2.8%, בחלק העליון של תחום יעד האינפלציה.

 

בחודש שעבר, החליט נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית לחודש ינואר ב-0.25% לרמה של 1.25%. זו הייתה העלאה שנייה ברציפות של הריבית, לאחר שבחודש נובמבר העלה פישר את הריבית לחודש דצמבר ב-0.25% לרמה של 1%.

 

הצפי בקרב הכלכלנים היה כי לאחר שתי העלאות רצופות, יחליט הפעם בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי. בית ההשקעות ברקליס קפיטל היה כמעט בודד בהערכתו שפישר דווקא יעלה את הריבית.

  

"במונחים שנתיים, אינפלציית הדיור ירדה לשיעור של 5.6% אחרי פרסום מדד חודש דצמבר", אמרו כלכלני סיטיגרופ. "בהשוואה לשיעור ממוצע של 12.6% במהלך שנת 2009. שתי העלאות הריבית של בנק ישראל היו מספיקות דיין כדי להבהיר לשוק כי בנק ישראל לא רואה את עליות המחירים בחיוב".


 

נציין שבעוד שהעלאת ריבית בישראל מצמצמת את הביקושים ולפיכך תורמת להרגעת האינפלציה, סביבת ריבית נמוכה מעודדת את הפעילות הכלכלית ומאיצה את הצמיחה. זאת, משום שריבית נמוכה מציעה תגמול נמוך על פקדונות ותוכניות חסכון ומעודדת צריכה והשקעה בעסקים.

 

העלאת הריבית אינה מבשרת טובות לדולר ולייצואנים. משמעותה היא העלאת תשואה על השקל, שעשויה לתרום להמשך התחזקותו ולפגיעה נוספת בייצואנים המקבלים פחות שקלים עבור הכנסותיהם הדולריות בחו"ל. זאת, ללא העלאת ריבית מקבילה של הדולר מטבעות נוספים, המבוששת לבוא בשל התאוששות איטית יותר של מדינות המערב ואינפלציה נמוכה.

 

נציגי התעשיינים הביעו, כצפוי, שביעות רצון נוכח השארת הריבית ברמתה הנוכחית. אורי יהודאי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, ברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. "אין הצדקה בעת הזו להמשיך בהעלאת הריבית זאת לנוכח האינפלציה הנמוכה הצפויה בחודשים הקרובים ולאור הזאת שאינפלציה צפויה השנה להיות בטווח היעד", אמר יהודאי. "שער החליפין הוא האיום המהותי כיום להתאוששות המשק הישראלי, זאת לצד סיכונים רבים נוספים להמשך התאוששות הכלכלה הישראלית והעולמית, ולכן יש להיזהר מהעלאות ריבית נוספות, בטרם עת".

 

נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאיים בישראל - יהודה טלמון, מסר ש"נגיד בנק ישראל יוצר בועה כלכלית בישראל, שמנותקת מהמציאות הכלכלית בעולם. התנהלותו של הנגיד פוגעת ישירות בעצמאיים בישראל ובבעל העסק הקטן, שנלחם על ההישרדות שלו מידי יום". טלמון הוסיף עוד כי: "התחזית היא, כי האינפלציה תתמתן ולכן אין שום הצדקה להשאיר את הריבית בגובהה הנוכחי. אני קורא לנגיד בנק ישראל להיות קשוב לרחשי המגזר העסקי – ולהוריד את הריבית לפחות בחצי אחוז".  

 

בבנק ישראל ציינו, כי בעוד שנה תעמוד הריבית על 2.8%, לפי ממוצע תחזיות, ולפי שוק ההון - על 2.5%.


פורסם לראשונה 25/01/2010 17:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים