גנרל אמריקני: יש צורך בפשרה עם הטליבאן
ארה"ב מתכננת מהלומה צבאית על החמושים האפגנים, אולם מפקד הכוחות אינו סבור כלל שניתן להגיע להכרעה בשדה הקרב. לדבריו, יש להוביל לריכוך הטליבאן ושילובו במערכת הציבורית. נשיא אפגניסטן וראש ממשלת בריטניה תומכים
מפקד הכוחות האמריקנים באפגניסטן, הגנרל סטנלי מקריסטל, סבור שלא ניתן להכריע את הטליבאן במלחמה ונדרשות פשרות פוליטיות פנימיות עקב כך. בראיון שהעניק היום (יום ב') לעיתון "פיננשל טיימס" אמר מקריסטל כי המערכה הצבאית שמתכנן צבא ארה"ב השנה באפגניסטן, עם הגעתם של 30 אלף חיילים נוספים למדינה, אמורה להוביל לשיחות שלום עם טאליבן.
דבריו יוצאי הדופן של מקריסטל באו לקראת הוועידה הבינלאומית על הנעשה באפגניסטן, שיכנס ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, בהמשך השבוע בלונדון. בוועידה ישתתפו נציגים מהמדינות הלוחמות במסגרת נאט"ו ומחוץ לארגון כתף אל כתף לצד ארה"ב.
מקריסטל צפוי להציג אסטרטגיה הכוללת הפעלת לחץ צבאי, שירכך את מהיגי האויב ויאלצם לשבת לשולחן המשא ומתן לדיונים על ההסדר העתידי באפגניסטן. יצויין כי מקריסטל שיבח לפני כחודש את התוכנית הצבאית של הנשיא אובמה לאפגניסטן והגדיר אותה "הדרך לניצחון", זאת על-אף שדרישתו לכ-40 אלף חיילים נוספים - לא נענתה במלואה.
"התחושה האישית שלי כחייל היא שדי במלחמה שמתנהלת עכשיו. מה שאנחנו צריכים לנסות לעשות הוא ליצור תנאים שיאפשרו לאנשים להגיע לפתרון צודק כיצד העם האפגני ינוהל", אמר. עוד הוסיף מקריסטל כי המהלומה הצבאית שמתכוון צבא ארה"ב להנחית על טליבאן תביא גם להגברת הפיגועים בניסיון לחבל באסטרטגיה האמריקנית.
לשאלה אם הוא יהיה מוכן לראות את מנהיגם טאליבן בממשלה עתידית בקאבול, השיב מקריסטל: "כל אפגני יכול למלא תפקיד אם הוא מתמקד בעתיד ולא בעבר". דברי הגנרל האמריקני מבטאים את העמדה לפיה לא יהיה ניתן להכריע את טאליבן באופן צבאי ויש לפעול להחלשתו וריכוכו. דברים ברוח זו אמר גם מזכיר ההגנה, רוברט גייטס, במהלך ביקורו בטורקיה לפני כמה ימים. לדבריו, יש להכיר בכך שטליבאן הוא חלק מ-"המרקם הפוליטי" באפגניסטן.
נשק תמורת צירוף למערכת
עם זאת, ישנם גם בכירים בממשל המתנגדים לעמדה שמציגים מקריסטל וגייטס. השליח האמריקני המיוחד לפקיסטן ואפגניסטן, ריצ'רד הולברוק, אמר בראיון לרשת MSNBC כי כ-70 אחוז מהלוחמים לצד טליבאן אינם תומכים אידיאולוגים בארגון, אלא אזרחים העושים זאת מסיבות כלכליות.
הולברוק האשים את ממשל בוש כי מדיניות שריפת גידולי האופיום מבלי למצוא פתרונות פרנסה חלופיים, דחפו אפגנים רבים לזרועות הטליבאן. הולברוק, דיפלומט ותיק שהיה מעורב בעבר בפתרון משברים גדולים מוויטנאם ועד לקוסובו, הוסיף כי המצב באפגניסטן הוא המורכב ביותר בו נתקל לאורך הקריירה שלו.
מדיניות "הושטת היד" לטליבאן זכתה היום לחיזוק גם מצדו של נשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי. בביקור באיסטנבול אמר קרזאי כי ארה"ב ובנות בריתה האירופיות תומכות בכוונתו להזמין דמויות מרכזיות בטליבאן להניח את נשקם בתמורה לצירופם למערכת הציבורית במדינה.
נשיא אפגניסטן, שישתתף בוועידה בלונדון, הוסיף כי הוא מצפה שהדיונים יסובו סביב מאמצי הממשלה לשכנע את החמושים להנשיח את נשקם. הוא הדגיש כי ההצעה תקפה רק כלפי חמושים שאינם חלק מאל-קאעידה או ארגוני טרור אחרים. גם ראש ממשלת בריטניה אמר היום כי הוועידה שתתקיים בלונדון אמורה לאשר תוכניות לפיוס עם חלק מהפלגים הלוחמים, בתמורה להנחת נשקם.