שתף קטע נבחר

 

סקר בטורקיה: התמיכה בארדואן בשפל גדול

לראשונה מאז עלתה לשלטון ב-2002 יורדת המפלגה האיסלאמית בראשותו של רג'פ טאיפ ארדואן מתחת לרף 30 האחוזים. האופוזיציה החילונית מתחזקת. הסיבה להיחלשות - המשבר הכלכלי והאבטלה הגואה

האם ההקצנה של טורקיה כלפי ישראל מבטאת מצוקה פוליטית? מפלגת השלטון הטורקית בראשותו של ראש ממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, צונחת בסקרים וזוכה על-פי סקר אחרון לפחות מ-30%. מנתונים שפרסם מכון "סונאר" בימים האחרונים עולה כי מפלגת "הצדק והפיתוח" (AKP) האיסלאמית זוכה ל-28% - הנתון הגרוע ביותר מאז נכנסה לפרלמנט ב-2002.

 

"מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP) החילונית מתחזקת על-פי הסקר וזוכה לכ-26%. במקום השלישי נמצאת מפלגת הימין הקיצוני "התנועה הלאומית" (MHP) עם 19%. כל יתר הקולות ניתנים על-פי הסקר למפלגות שלא עוברות את אחוז החסימה הגבוה (10%).

 

עוד מצביע הסקר על הירידה המתמשכת בפופולאריות של מפלגת השלטון. כך לדוגמא, בעוד בבחירות הכלליות ב-2007 זכתה המפלגה ב-46%, בבחירות המקומיות ב-2009 ירד כוחה ל-39% וכעת כאמור הידרדר כוחה עוד. כשנשאלו המצביעים על בעיותיה של טורקיה, ענו 69.7% מהמצביעים כי האבטלה והמשבר הכלכלי הם הנושאים הבוערים ביותר. שם גם ככל הנראה נעוצה הסיבה לצניחה בפופולאריות של ארדואן ומפלגתו. 

 

"ההרגשה היא שמפלגת השלטון מאבדת תמיכה וזו רק צפויה להימשך", אמר ל-ynet אונור אוימן, בכיר במפלגת האופוזיציה החילונית בטורקיה. לדבריו, תהליך השחיקה בבסיס הכוח של מפלגת "הצדק והפיתוח" מעיד על חזרת הקולות הצפים לחיק המפלגות החילוניות. "ב-2002 הענישו אותנו בגלל כישלון הממשל, אבל עכשיו אותם אנשים מענישים את ארדואן על האבטלה הגבוהה".

 

מי שנשמע ספקן יותר הוא מנכ"ל משרד החוץ לשעבר ושגריר ישראל בטורקיה לשעבר, אלון ליאל. "סקרי אמצע קדנציה הם עדיין לא אינדיקציה. קשה לי להאמין שדניז בייקל (מנהיג האופוזיציה החילונית) יקבל 26 אחוז בבחירות. אם הבחירות היו מתקיימות בחודש הבא, הסקר הזה היה סנסציוני. הוא היה מעיד שארדואן זקוק לקואליציה וזה היה גדר סנסציה". ליאל הוסיף כי הבוחר הטורקי ידוע כלא נאמן לנבחריו. "ארדואן נמצא שבע שנים בשלטון, וזה נדיר בפוליטיקה הטורקית. הציבור הטורקי מורידות מפלגות שלטון די מהר".

 

ובתוך כך, הכחיש אמש רמטכ"ל צבא טורקיה, הגנרל אילקר בסבוג, דיווחים בעיתונות המקומית לפיהם הצבא זמם להדיח את הממשלה.

 בנאום טלוויזיוני הזהיר בסבוג כי סבלנות הצבא להאשמות שווא אלה - מוגבלת, וציין כי הפיכות צבאיות בטורקיה שייכות לעבר וכי חילופי שלטון צריכים להתבצע רק בדרכים דמוקרטיות.

   

על-פי הדיווחים, לפני כשבע שנים התכוון הצבא לשתול פצצות במסגדים על-מנת ליצור כאוס שיוביל להפיכה. הדיווחים התבססו על שורת הדלפות ממסמכים משפטיים. פרשה אחרת להפלת שלטון ארדואן, בה היו מעורבים קצינים בכירים בדימוס, היא פרשת "ארגנקון". עשרות הועמדו לדין במסגרת חקירת הפרשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. האבטלה מדאיגה
צילום: AFP
מומלצים