"בישראל יכולה להיות רעידת אדמה כמו בהאיטי"
בדיון מיוחד בעקבות רעידת האדמה בהאיטי, אמר יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה כי בישראל יכולה להיות רעידה חזקה כמו בהאיטי, והזהיר כי ישראל לא ערוכה בשל כשל מתמשך: "מה שהורג את האנשים זו הבנייה"
לומדים לקח מהאסון מהאיטי?
יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה, ד"ר אבי שפירא הזהיר היום (ג') בכנסת כי "בישראל תתרחש בוודאות רעידת אדמה חזקה". לדבריו, "רעידת אדמה חזקה יכולה להיות חזקה גם כמו זו שהתרחשה בהאיטי ואולי אפילו חזקה ממנה".
בדיון שנערך בוועדת הפנים בעקבות האסון בהאיטי, אמר שפירא כי הוא אינו יודע מתי תתרחש הרעידה, אך "אנחנו יודעים היכן אפשר שיהיה מוקד התרחשותה של אותה רעידת אדמה חזקה ורעידות אדמה חזקות רבות".
שפירא ציין כי "אומנם אי אפשר לחזות אותן או את מועדן, אבל חייבים להפנים כי מה שיהרוג אנשים זו לא רעידה האדמה. מה שהורג את האנשים זו הבנייה".
לדבריו, "ההרג יתרחש בהתמוטטות המבנים וזה כבר אסון מעשה ידי אדם. יש כשל מתמשך בבנייה יציבה, מה שהופך את המבנים למלכודת מוות". "העולם כבר הוכיח שהוא יודע לבנות בניינים שלא יתמוטטו כליל ברעידת אדמה, אלא רק יינזקו".
עם זאת, שפירא אמר כי "יש כשל מתמשך בעניין זה. לא מיישמים את התקן כתוצאה מכך שאין אכיפה מספקת של הבנייה התקנית וחייבים לפעול במהירות האפשרית, לפחות לחיזוק מבני הציבור".
יעקב בר לביא ממרכז מיפוי ישראל אמר כי מתוך 650 אלף מבנים בישראל, יש 96 אלף מבני מגורים שלגביהם קיימת סכנת התמוטטות ברעידת אדמה חזקה. הממונה על תקינת הבנייה במשרד הפנים אמר שהמשרד מאוכזב מאי הצלחת תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 38) להגנת מבנים קיימים מרעידת אדמה ובינתיים תוקף התוכנית הוארך בחמש שנים.
נושא נוסף שעלה בדיון הוא הבעיה של זיהוי חללים כשיהודה משי זהב מזק"א,
שחזר מהאיטי, ציין כי בישראל אין מענה בכלל והבעיה היא בעיקרה הלכתית כי לא מקובל לקבור חללים בקברי אחים. יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי קרא בהקשר זה בסיכום הדיון להכשיר מיד עתודות לזיהוי חללים למקרה אסון המוני כמו רעידת האדמה בהאיטי.