שטייניץ יפעל להפיכת ישראל למרכז פיננסי אזורי
שר האוצר הודיע כי בכוונתו לעודד בנקים ובתי השקעות בעולם להקים שלוחות בישראל, ובכך להרחיב את פעילותם בכיוון האזורי. הממונה על אגף התקציבים: הסיכון ב-2010 עדיין גבוה
שר האוצר, יובל שטייניץ, הודיע היום כי הוא בוחן צעדים להפיכת ישראל למרכז פיננסי אזורי. הכוונה לעודד בנקים ובתי השקעות, זרים ויהודים בעולם, להקים שלוחות בישראל, ובכך להרחיב את פעילותם בכיוון האזורי.
שטייניץ אמר זאת בתום הכנס השנתי של אגף התקציבים שנערך בירושלים. הוא ציין כי המשימה העיקרית של האוצר היא להבטיח צמיחה איכותית שתהיה מלווה בצמצום הפערים בחברה. הוא אמר כי שילוב זה בעייתי, אבל יש לנצל את היתרונות הכלכליים של המדינה ושל ההתמודדות עם המשבר הכלכלי העולמי בכך שכל רובדי החברה ייהנו מפירות הצמיחה.
הדבר יהיה אפשרי, לדבריו, במאמץ מיוחד של הרחבת שוק העבודה בעובדים ישראלים על חשבון הפחה דרמטית של מספר העובדים הזרים כשמדיניות ההגירה החדשה, עליה הוכרז השבוע, היא חלק מהמהלך הזה.
השר ציין כי כניסת המגזרים החרדיים והלא יהודים למעגל העבודה תתאפשר בין השאר בצמצום מספר הזרים אשר נוכחותם בשוק העבודה בא על חשבון החלשים, בכך שהם לוחצים את השכר כלפי מטה. "הצמיחה צריכה להיות של כולם ולא עוד שתחזק רק את העשירונים העליונים ותחליש את החלשים", אמר. הוא ציין כי האוצר מוביל את מדיניות ההגירה מכיוון שמדובר בתפיסה רלוונטית לכלכלה, ולכן המשרד הציב אותה בראש סולם העדיפויות.
הממונה על התקציבים: אין להסתפק בחצי הכוס המלאה
השר הוסיף כי הוא מקווה שגם התקציב הבא יהיה דו שנתי בהיקף מלא והאחריות התקציבית תישמר למרות שזו איננה משימה קלה במשטר הקואליציוני. הממונה על אגף התקציבים, ד"ר אודי ניסן אמר בהקשר זה כי הבעיה היא לשמור על איזון בין הוצאות הממשלה למדיניות הפחתת המיסים.
ניסן ציין כי רמת הפערים היא בעייתית וכן גם צמצום אי השוויון שאיננו רק כספי. לדבריו, מדידת העוני היא בעייתית כשלעצמה, אבל אין ברירה, אלא לראות את צמצום הפערים כחלק ממדיניות האוצר לטווח ארוך.
ניסן תמך בהמשך התקציב הדו שנתי בכך שהוא מאפשר לאוצר לקחת פסק זמן לחשיבה אסטרטגית ללא לחצים, ואכן בחודשים האחרונים עבודת האגף היתה יותר שיטתית.
ניסן ציין עוד כי היקף כניסת ההון הזר למשק הישראלי צריך להילקח חשבון בתמונת המצב של המשק. הוא הסתייג מהקולות האופטימיים שעולים היום בתהליך היציאה מהמשבר. לדבריו, אין להסתפק בראיית חצי הכוס המלאה, ואין מקום להשוות את מצבה של ישראל למדינות עם תוצר גבוה. הוא הדגיש כי רמת הסיכון ב-2010 עדיין גבוהה ואין לדעת אם צפוי לנו משבר נוסף, אבל אם הדבר ייקרה, המשק צריך להיות מוכן להיכנס אליו בצורה טובה עם גירעון נמוך ככל האפשר.