היום: זוכרים את השואה - תוקפים את איראן
שורת טקסי זיכרון לשואה ייערכו בפולין, גרמניה ומדינות נוספות באירופה - בהשתתפות נציגים בכירים מישראל. הנשיא פרס יאמר בפרלמנט הגרמני "קדיש" על ששת המיליונים - בהם סבו וסבתו. רה"מ נתניהו ינאם באושוויץ. המסר המרכזי: היטלר השמיד אז - אחמדינג'אד מאיים היום
"יש ללמוד את הלקח מהשואה". זה המסר שיעמוד בבסיס נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו באושוויץ, היום (ד'). נתניהו צפוי לקשור בין האסון של העם היהודי ועמים אחרים במלחמת העולם השנייה, לניסיונות האיראנים להתחמש בנשק גרעיני ובטילים ארוכי טווח, המכוונים לישראל ולחלקים אחרים בעולם החופשי.
בטקס הזיכרון המרכזי באושוויץ ישתתפו לצד נתניהו נשיא פולין, לך קצ'ינסקי, נשיא הפרלמנט האירופאי יורי ביוז'ק, ומשלחת חברי כנסת מישראל. בנוסף, תיערך תהלוכה לאור נרות לציון שחרור אושוויץ, בה ישתתפו בין היתר ניצולי המחנה וכמה ממשחרריו.
גם הנשיא שמעון פרס יישא נאום חשוב ביום השואה הבין לאומי בבונדסטאג שבברלין, בירת גרמניה. מליאת הפרלמנט תאזין לנאום שיינשא בעברית, ויכלול אמירת "קדיש" על הקורבנות. הנשיא עתיד לסגור מעגל לאומי ואישי ולהספיד את זכרם של ששת מיליוני היהודים שנרצחו בשואה וביניהם גם סבו וסבתו שנשרפו חיים בבית כנסת מעץ בעיירה ווישניבה.
הנשיא פרס עם נשיא גרמניה בברלין (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
גם פרס יקדיש חלק מנאומו לאנשים הממשיכים את דרכו של היטלר, בהם נשיא איראן. בדבריו תהיה התייחסות גם ליחסי ישראל-גרמניה בעת הנוכחית, ולמאמץ להשיג שלום עם הפלסטינים. סביב נאום הנשיא בבונדסטאג ישנה התעניינות בינלאומית והוא עתיד להיות מסוקר ומשודר בערוצים רבים ברחבי העולם.
אמש כבר הזהיר הנשיא בפני מארחו הגרמני, הורסט קוהלר, כי "השלטון של אחמדינג'אד קורא בגלוי להשמיד את ישראל. מכחיש את השואה. מונע שלום עם הפלסטינים. מערער את המצב בלבנון ובתימן, ומנסה להשתלט על עיראק".
בפגישה שנערכה אתמול עם הקנצלרית אנגלה מרקל, שמע פרס כי ייתכן שכבר בחודש הבא יוטלו סנקציות נוספות על איראן. "גרמניה וצרפת פועלות בתיאום ובשותפות ואנו מצפים שצרפת, שהופכת להיות נשיאת מועצת הביטחון של האו"ם בפברואר הקרוב, תוביל צעדים משמעותיים ביותר כנגד איראן", אמרה מרקל.
נתניהו: אזרחי ישראל למדו את הלקח
במקביל יישאו נאומים ברחבי העולם שרים ואישים נוספים מישראל, בהם שר החוץ אביגדור ליברמן שידבר בבודפשט שבהונגריה, סגנו דני איילון בברטיסלבה שבסלובקיה, ושרת התרבות והספורט לימור לבנת, בפריז.
נתניהו כותב בספר האורחים במוזיאון בוורשה (צילום: אבי אוחיון , לע"מ)
אתמול כבר החלה שורת הטקסים בהשתתפות הבכירים. ראש הממשלה נתניהו, שביקר במוזיאון להנצחת השואה בוורשה, כתב בספר המבקרים כי "אזרחי ישראל למדו את הלקח".
ד"ר משה קנטור, יו"ר הארגון "הקונגרס היהודי העולמי", אמר אמש
כי בנוסף לארועים הללו יתכנס פורום מיוחד תחת הכותרת "שלח את עמי", ובמרכזו - הניסיון ליישם את לקחי השואה בנוגע לאתגרים הפוקדים כעת את העולם. בנושא זה התמקדו דבריו קנטור בעיקר באיראן וחיזבאללה, שמהוות את האיום הרציני ביותר לדבריו על הביטחון הלאומי.
"ששת-אלפים חברות אירופאיות מנהלות את עסקיהן עם איראן, למרות שהן פועלות בתוך מדינות הקוראות לחרם על איראן", האשים קנטור וקרא לנקיטת קו פרגמטי: "מדינות אינן יכולות להתעלם מקיפוח ואיומים, מתוך אמונה שאלה ייפסקו". יצוין כי מסרים ברוח זו מעבירים הבכירים הישראלים בפגישותיהם בפולין ובגרמניה.