תאגידים בארה"ב: סנקציות על איראן יפגעו בכולנו
הקונגרס בדרך לאשר החוק שיעניש כל חברה המעורבת בעסקת נפט מזוקק עם טהרן. לשכת המסחר של ארה"ב הזהירה את הבית הלבן: "זה יפגע באינטרסים הכלכליים והביטחוניים של אמריקה". חברת סימנס הגרמנית: לא נסחור עם איראן
לשכת המסחר האמריקנית הזהירה היום (ד') את הבית הלבן מפני תוכנית הקונגרס להרחיב את הסנקציות על איראן. בכירי התעשייה והמשק בארצות הברית טוענים כי הכנסת חברות נוספות ל"רשימה השחורה" תחתור תחת הכלכלה האמריקנית ותפגע באינטרסים הביטחוניים של המדינה.
"הסנקציות שהוצעו יציתו עימותים כלכליים, דיפלומטיים וחוקיים עם בעלות בריתה של ארצות הברית וכן עלולים לסכל פעולה משותפת נגד איראן", נטען במכתב שניסחו איגוד לשכות המסחר וכמה חברות ותאגידים בארה"ב.
המכתב הנזעם שנשלח לבית הלבן נמסר בעקבות תוכניתו של מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד, להרחבת הסנקציות. ריד אמר אתמול כי
יפעל לאישור בתוך שבועות ספורים הצעת חוק שתרחיב את מעגל הסנקציות בדרך כזו שתכלול חברות המספקות נפט למשטר האייתוללות.
"צעד זה יפעיל לחץ חדש על הממשל האיראני ויעזור לסכל את מאמציה להשיג נשק גרעיני", אמר הסנאטור ריד בנאום שנשא בבית המחוקקים. "אני פונה לעמיתיי הרפובליקנים כדי שיעזרו לי למצוא את הדרך לאישור החוק בתוך כמה שבועות".
בית הנבחרים האמריקנים אישר הצעת חוק דומה בדצמבר האחרון, הקוראת להטיל סנקציות על מכירת נפט מזוקק לאיראן. ההחלטה, שאושרה ברוב עצום - 412 תומכים מול 12 מתנגדים - טעונה את אישור הסנאט, שבו ריד הוא דמות מובילה. לאחר מכן, דרוש אישור מצד הנשיא, ברק אובמה.
התאגידים האמריקנים כתבו ליועץ לביטחון לאומי של אובמה, הגנרל ג'יימס ג'ונס, כי הם תומכים במאמצים למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. עם זאת, הם הביעו דאגה מכך שיוזמות החקיקה בקונגרס "ימנעו מכל חברה אמריקנית לנהל עסקאות רגילות עם שותפות חיוניות ברחבי הגלובוס, גם כאשר עסקאות אלה כלל לא משפיעות על איראן. הסנקציות יכולות להשפיע על חלק נכבד מהסחר העולמי וההשלכות לא נבחנו לעומק".
החקיקה נועדה להפעיל לחץ על חברות המספקות נפט מזוקק לאיראן. היא תקפה לגבי חברות תובלה, חברות הביטוח להובלה ימית, בנקים, חברות הקשורות במימון של העברות הנפט וחברות שירותים וטכנולוגיה שונות.
אישור סנקציות על ייצור נפט מזוקק לאיראן הוא מהלך שאם יתקבל בזירה הבינלאומית - יציב את הרפובליקה האיסלאמית בפני משבר אנרגיה פנימי מיידי. על אף שאיראן היא אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, אין לה די בתי זיקוק, והיא נאלצת לייצא 25-40 אחוז מהתצרוכת שלה, על-מנת לרכוש אותה חזרה מוכנה לשימוש.