שתף קטע נבחר

 

פרס בבונדסטאג: "נתונים לאיומי השמדה בגרעין"

ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה עמד נשיא המדינה לפני חברי הבונדסטאג בברלין ונשא לפניהם נאום, שהתייחס הן למאורעות העבר אך גם לסכנות העתיד, ובמרכזן תוכנית הגרעין של איראן. "לא עוד סמכות להכחיש שואה, אנו שוללים שלטון פנאטי המשמיע איומי השמדה מלווה בטילים", אמר הנשיא והדגיש: "השלום דרוש כדי למנוע שואה נוספת"

"לא עוד התעלמות מדיקטטורים צמאי דם המתחבאים מאחורי מסכות דמגוגיות, ובפיהם סיסמות רצח. הם מהווים סכנה לעולם כולו". זה המסר שעמד במרכז הנאום שנשא בצהריים (יום ד') בעברית נשיא המדינה, שמעון פרס, לפני הנהגת גרמניה - בבונדסטאג שבברלין.

 

בפתיחת הנאום קרא פרס קדיש. "במדינת ישראל וברחבי העולם פרשים ניצולי השואה אט אט מארץ החיים. מספרם מתמעט מיום ליום. באותו הזמן, עדיין חיים על אדמת גרמניה, באירופה ובמקומות אחרים בעולם, אלה שעסקו במלאכה הבזויה ביותר עלי אדמות - רצח עם. אנא, עשו הכול כדי למצות עמם את הדין", אמר הנשיא.

 

הנאום המלא בפרלמנט הגרמני

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנשיא התייחס בנאומו לזכרונותיו מעיירת הולדתו בבלארוס, עת שזו נכבשה בידי הנאצים, וכן לדמותו של סביו שהותירה עליו חותם חשוב עד ימינו אנו. בהמשך דבריו, דבר על הקמתה של מדינת ישראל ואמר כי אם היה נמנע ה"איחור בהקמתה", כלשונו, יכול היה הדבר למנוע את השואה.

 

"כישראלי, אני מבכה את האיחור הטרגי בהקמתה של מדינת היהודים, שהותיר את עמי ללא חוף מבטחים. איני מסוגל להשלים עם אובדנם של מיליון וחצי ילדים - הפוטנציאל האנושי והיצירתי הגדול ביותר שעשוי היה לשנות את גורלה של ישראל. גאה אני על תקומת ישראל, שהיא התשובה המוסרית וההיסטורית לניסיון למחוק את העם היהודי מעל פני האדמה", אמר פרס. 


פרס בבונדסטאג. דיבר על המורשת המשפחתית (צילום: רויטרס)

 

בהמשך כיוון הנשיא את דבריו היישר לעבר טהרן. "עכשיו נותרנו עם הלקח המכריע - לעולם לא עוד. לא עוד תורה גזענית, לא עוד רגש עליונות. לא עוד סמכות כביכול אלוהית להסית, לרצוח, לצפצף על החוק. להכחיש אלוהים ושואה".

 

פרס הוסיף: "האיומים בהשמדת עם ומדינה מושמעים בצילו של פיתוח נשק להשמדה המונית, בידיים שאינן שקולות, בדעה שאינה שפויה, בלשון שאינה דוברת אמת", אמר הנשיא והדגיש: "כדי למנוע שואה נוספת חובתנו לקיים יחסי עמים בדרכי שלום, ולכבד את התרבות הפרטיקולארית ואת הערכים האוניברסאליים, כך שנדפיס בכל פעם מחדש את עשרת הדיברות".

 

"הניצחונות במלחמות לא שמו קץ לסכנות"

בהמשך דבריו התייחס פרס לקשיים שעמם נאלצה ישראל להתמודד עם הקמתה, בעקבות המלחמה שנפתחה נגדה על ידי ארצות ערב.

"צה"ל ניצח במערכה הנואשת הזו, כאשר צדק היסטורי וגבורה אנושית חברו יחד. אבל הניצחונות לא שמו קץ לסכנותיה של ישראל. שילמנו מחיר במלחמות, לא היססנו לשלם מחיר עבור השלום. גם היום אנו נכונים לוותר על שטחים כדי להגיע לשלום עם הפלסטינים, שיקימו מדינה משלהם, עצמאית, משגשגת ושוחרת שלום", אמר הנשיא.

 

לדבריו, "כמו שכנינו, גם אנחנו מזדהים עם מיליוני האיראניים המתקוממים נגד דיקטטורה ואלימות. כמוהם אנו שוללים שלטון פנאטי, הסותר את מגילת היסוד של האו"ם. שלטון המשמיע איומי השמדה, מלווה בכורים וטילים גרעיניים, ומפעיל טרור בארצו ובארצות אחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות הערוץ ה-1
פרס בברלין. האיחור הטראגי בהקמת המדינה
באדיבות הערוץ ה-1
מומלצים