ההתחממות ממליחה את הדלתא של הנילוס
מחקר שמומן על ידי ממשלת מצרים: עליית מפלס פני הים מציפה את השדות החקלאיים במי מלוחים, שגם חודרים למאגרי מי התהום. הפגיעה בחקלאות תגרור פגיעה חמורה בכלכלה וגם גלי הגירה של חקלאים שיאבדו את פרנסתם
הדלתא של הנילוס - אסם התבואה של האזור מאז העידן העתיק - הופך לביצה מלוחה בגלל עליית מפלס פני הים - כך מזהירים מדענים. החוקרים טוענים כי במאה שחלפה עלה מפלס פני הים באזור ב-20 סנטימטרים, ומי ים מלוחים הציפו שטחים חקלאיים גדולים.
המומחים טוענים כי להתחממות כדור הארץ תהיה השפעה דרמטית לא רק על האקולוגיה והחקלאות של אזור הדלתא, כי אם גם על האוכלוסיה. אבדן השטחים החקלאיים יגרור גלי הגירה של חקלאים שילכו לחפש מקור פרנסה במקום אחר.
המחקר שמומן על ידי ממשלת מצרים צופה שבחופה של העיר אלכסנדריה, מפלס פני הים יעלה בהתמדה ויציף שטחים גדולים של קרקע. "עלייה של 30 סנטימטרים במפלס פני הים צפויה עד 2025, ותציף שטח של כ-200 קילומטרים רבועים", העריכו החוקרים. כתוצאה מכך, כחצי מיליון תושבים באזור יאלצו לעבור למקום אחר, וכ-70 אלף מקומות עבודה יאבדו.
הנזק הסביבתי לאזור הדלתא עדיין אינו נמצא בעדיפות גבוהה עבור מצרים, אולם המדענים מזהירים כי ללא התערבות המצב ידרדר במהירות וצפוי גם מחסור במזון. "מצב כזה עלול להפוך שבעה מיליון איש לפליטי סביבה עד סוף המאה", אמרו.
הדלתא מספקת כיום כשליש מכל הגידולים החקלאיים עבור 80 מיליון תושבי מצרים. כמויות גדולות של תוצאת חקלאית מיוצאת לחו"ל, והיא אחד ממקורות ההכנסה המשמעותיים ביותר של הממשלה.
שינויי אקלים גרמו כבר עתה לחקלאים לזנוח שטחים שהוצפו במי ים, ואחרים מייבאים חול ומפזרים אותו על פני הקרקע, כדי שיסנן את המים המלוחים. חברות הנדסה מנסות למצוא פתרונות ארוכי טווח, כמו למשל הקמת סוללה שתמנע ממי הים להציף את השדות. החומה תיבנה גם לעומק האדמה, כדי למנוע ממי הים לחדור לתת-הקרקע ולהמליח את מאגרי מי המים העמוקים. תוכנית שכזו כבר הוגשה לעיון הממשלה אך טרם קיבלה אישור, מחשש שהיא תפגע בחופים ובתיירות לאזור.
"אנו רואים בנושא הזה עניין של ביטחון לאומי", אמר מוחמד אל-רעי, מהמרכז הלאומי לתגובה לאסונות אזוריים. "יש לתכנן מחדש את החקלאות בדלתא כדי להתמודד עם השינויים באקלים כדור הארץ".
אך במצרים גם יש מי שאומרים שהם סובלים ומשלמים כעת על הטעויות וההתנהלות המזוהמת של מדינות המערב, בעוד שמצרים עצמה אחראית רק ל-0.6 מפליטות גזי החממה לאטמוספירה.