ראשי רשויות מקדימה: לא להקדמת הפריימריז
רק 15 ראשי רשויות מטעם קדימה הגיעו למפגש עם צמרת המפלגה. הם מתחו ביקורת על התנהלותה של לבני - אך רובם הביעו התנגדות להקדמת הפריימריז. ראש העיר כרמיאל, עדי אלדר, פנה למופז: "אין סיבה לקבוע פריימריז, אלא שנה לפני הבחירות. עד אז כולם צריכים לתת גב ליושב ראש"
על רקע הקרע הפנימי והמתיחות בצמרת קדימה, התכנסו היום (ה') כמה ראשי ערים ומועצות מטעם קדימה לפגישה עם ציפי לבני, שאול מופז, אבי דיכטר וחברי כנסת נוספים מהסיעה. לפגישה הוזמנו כל ראשי הרשויות מטעם קדימה, 45 במספר, אולם רק 15 בחרו להגיע.
ראשי הרשויות מתחו ביקורת חריפה על חברי הכנסת של קדימה ועל התנהלותם בכנסת והלינו על כך שהם לא מסייעים להם מספיק במאבק על מענקי האיזון לרשויות המקומיות. יו"ר המפלגה לבני חטפה ביקורת מצד ראשי הרשויות, שהתלוננו על כך שאינה מתקשרת עמם מספיק. "אתם מתעסקים עם עצמכם ולא עוזרים לנו", הטיחו ראשי הרשויות בבכירי המפלגה.
לבני אמרה בפגישה כי מפלגה לא נועדה רק להגיע לשלטון, אלא לקדם השקפת עולם. "אסור להיות בשלטון רק כדי לשבת שם ובחירות הן לא תהליך שבסופו מחלקים תיקים", הבהירה יו"ר האופוזיציה, "בכל החלטותיי אני מסתכלת בראש ובראשונה על הציבור, על מה שהוא מצפה מאיתנו, מה יהיה ראוי לאמונו ומה יהיה מעילה בו".
"כדמוקרטיה אנחנו מתפוררים", הוסיפה לבני, "לא מדובר רק בנעל שנזרקת על נשיאת בית המשפט העליון, אלא ליחס הכולל לרשויות השלטון ולגורמי אכיפת החוק. זה מתחיל ביחס לראשי הערים, לאלימות המופגנת כנגדם ומגיע לכל מקום ולכל רשות. ככל שלא מכירים בבעיה ומטפלים בה - נחצים עוד קווים אדומים".
"תפסיקו לרוץ אחרי כסאות"
רוב הנוכחים במפגש הביעו התנגדות לדרישתו של מופז, מספר שתיים בקדימה, להקדים את הפריימריז לראשות המפלגה. עם זאת, מקורבים למופז טוענים כי בידיהם רשימה חתומה של יותר מעשרים ראשי רשויות אשר תומכים בהקדמת הפריימריז וקוראים ללבני לקבוע מועד לקיומם. גם פורום פעילי השטח שיגר לאחרונה מכתב לחברי הכנסת של הסיעה, והביע התנגדות להקדמת הפריימריז.
"אני מתנגד נחרצות להקדמת הפריימריז", אמר חיים געש, ראש מועצת פרדס חנה-כרכור. "אי אפשר לנהל ככה מפלגה. תפסיקו לרוץ אחרי כסאות". לדבריו, "צריך לחזק את קדימה, ולא לפלג אותה בפריימריז". הוא מתח ביקורת על ח"כ רונית תירוש, שכינתה את קדימה "מפלגה דמיקולו" ואמר: "הייתי ימאי, ואני יודע לקלל ב-75 שפות. מי שאומר דמיקולו, לא יודע על מה הוא מדבר". תירוש, שהשתתפה בפגישה, התנצלה על השימוש במילה דמיקולו, אך לא חזרה בה מהביקורת שהטיחה בלבני.
ראש העיר שדרות, דוד בוסקילה, וראש העיר ראש העין, משה סיני, קראו לאחדות שורות במפלגה. "מי שלא שומר על המפלגה, הורס את עצמו", אמר בוסקילה, וסיני הבהיר: "יש דבר כזה קדימה, ומי שלא רוצה להיות בה, צריך להראות לו את הדלת. פריימריז צריך לעשות רק לפני בחירות".
"הדיבורים על פרישה - כמו סכין בלב"
ראש העיר כרמיאל, עדי אלדר, אמר: "אנחנו צריכים להתנהג כמו אופוזיציה אמיתית. בבוקר שפרצה הידיעה על החכ"ים שרוצים לעזוב, היתה לי תחושה כאילו תקעו לי סכין בלב. תפעלו בשיקול דעת. תגלו אחריות לבוחרים שלכם. אתם צריכים לגלות הרבה יותר רצינות".
הוא קרא לשאול מופז לוותר על הקריאה להקדים את הפריימריז. "אני אומר לך את זה, שאול.
ברגע שהחלטת להישאר, בזה נסגרת הדלת על הבחירות, וצריך להתמקד בטובת המפלגה. הדרך לשלטון עוברת באופוזיציה. אין סיבה לקבוע פריימריז, אלא שנה לפני הבחירות. עד אז כולם צריכים לתת גב ליושב ראש. ככה אני התחנכתי. זו הדמוקרטיה. אסור להתעסק כל הזמן בעצמנו". גם יואל לביא מרמלה הביע התנגדות להקדמת הפריימריז.
חבר הכנסת אבי דיכטר הביע גם הוא התנגדות לדרישתו של מופז להקדים את הפריימריז. "פריימריז בקדימה אינה סוגיה אישית של איש, אלא חלק מתרבות פוליטיקה אחרת". הוא הציג הצעה לקבוע בתקנון שכאשר יו"ר המפלגה אינו ראש הממשלה, הפריימריז יתקיימו בין 16 ל-20 חודשים אחרי הבחירות.
לעומת זאת, ראש מועצת סג'ור, חמוד ג'בר, דווקא לא הביע התנגדות להקדמת הפריימריז. "מתי שיהיה התאריך זה פחות חשוב. זה לא צריך להעסיק את כל מדינת ישראל. זה יכול להיות גם תוך שנה. אני לא רואה מה הבעיה".
חברת הכנסת רונית תירוש שוב מתחה ביקורת על הנהגת המפלגה - וקראה ללבני להצטרף לממשלה. "קדימה שורפת גשרים עם מפלגות סקטוריאליות שבעתיד יעזרו לנו להרכיב ממשלה", אמרה תירוש, "קדימה צריכה להצטרף לממשלת אחדות, ואני עקבית בדרכי. קדימה אינה מתנהלת כפוליטיקה אחרת. פיצצו את ישיבת הוועדה לענייני מפלגה בדרכים של מאפיה. היו שם מכשירי האזנה ומצלמות".