שתף קטע נבחר

 

כולם מרוצים מביהמ"ש: "שהמשטרה תבין הרמז"

המשטרה ספגה שתי מכות מבתי המשפט בירושלים, שקבעו כי ההפגנות בשייח ג'ראח חוקיות וכי אין צורך להשאיר את הרב שפירא במעצר. בימין ובשמאל הפגינו איחוד כוחות לא שגרתי: "המשטרה פוגעת בזכויות האדם, צעדיה - סכנה לציבור"

מעטים הם הגורמים שיכולים להביא את השמאל והימין בישראל לשלב ידיים, אבל בשבועות האחרונים, דווקא סביב אירועים שמדגישים שוב עד כמה עמוקים הפערים האידיאולוגיים בין שני המחנות, נמצא גורם שכזה: המשטרה.

 

הפגנות השמאל בשכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים, שפוזרו בכוח ותוך מעצר עשרות פעילי מחאה, ומעצרו של הרב יצחק שפירא, בחשד שידע כי תלמידים מישיבתו הציתו את המסגד בכפר יאסוף, עוררו זעם משני קצותיה של המפה הפוליטית. הביקורת שמתחו אתמול (יום ה') בתי המשפט בירושלים על המשטרה בשני המקרים, רק שכנעה אותם עוד יותר בצדקתם.

 

מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח, חגי אלעד, נעצר בעצמו בשייח ג'ראח לפני כשבועיים, יחד עם 16 מחבריו. אחרי 36

שעות שבהן שהו במעצר, שוחררו כל המפגינים ללא תנאים מגבילים, ומבלי שהוגשו נגדם כתבי אישום. "מצער שנדרשו שתי החלטות של שופטי בית משפט השלום בירושלים כדי להראות למשטרה את מה שהיה צריך להיות מובן מאליו", אמר בשיחה עם ynet.

 

בדיון שנערך אחר הצהריים בבית משפט השלום בירושלים בעניין כתבי האישום שהוגשו נגד 18 בני אדם שנעצרו בשייח ג'ראח בשבוע שעבר, קבע השופט גד ארנברג כי בניגוד לטענת המשטרה ההפגנות מעין זו שבה נעצרו הן חוקיות, והם אינם צריכים לבקש רישיון כדי לקיימן. במקביל דחה היום בית המשפט המחוזי בעיר את הערעור על החלטת בית משפט השלום בה מאתמול לשחרר ממעצר את הרב יצחק שפירא מישיבת "עוד יוסף חי" ביצהר, במכה נוספת למשטרה.

 

 "האגודה לזכויות האזרח מברכת על החלטת בית המשפט, שמַגנה על קיומן של משמרות מחאה בישראל", אמר אלעד. "ההחלטה היא ניצחון לחופש הביטוי של כל אזרח שמבקש לבטא את עמדותיו". האגודה לזכויות האזרח אינה מארגנת את ההפגנות במזרח ירושלים, אך לוקחת בהן חלק פעיל.

 

מנכ"ל האגודה הביע תמיהה גם על מעצרו של הרב יצחק שפירא: "מבלי להתייחס לפרטי המעצר של הרב, תופעת השימוש של המשטרה במעצרים ענישתיים נגד אנשים שאינם דרושים לצורכי חקירה ואינם מהווים סכנה לציבור, היא תופעה פסולה, שמקומה לא יכירנה במשטר דמוקרטי".

 

"לצאת למלחמה על זכויות האדם"

לילה מרגלית, ראש תחום זכויות בפלילים באגודה, מתחה גם היא ביקורת חריפה על הבאת הרב שפירא לדיון בהארכת מעצרו כשהוא כבול בידיו וברגליו. "החוק שנועד לצמצם את הפגיעה בכבוד העצורים קובע כי עצור לא יהיה כבול במקום ציבורי, אלא אם יש חשש סביר שהוא עלול להימלט, לגרום נזק, לפגוע בראיות או לבצע מעשים דומים. במקרה זה, כך נראה, לא הייתה כל הצדקה לכבילתו של הרב שפירא בידיו וברגליו, ונראה כי מדובר במקרה נוסף שבו המשטרה לא פעלה כראוי להגנה על כבודו של עצור".

 

אבל כשם שבשמאל תוקפים את מעצרו של הרב שפירא, גם בימין מתייצבים באופן מפתיע לצד המפגינים בשייח ג'ראח, סביב זכותם העקרונית למחות. מנכ"ל הפורום המשפטי למען ארץ-ישראל , נחי אייל, אמר כי זכויות האדם אינן נר לרגלי המשטרה, וכי הדבר ידוע לכל מי שניסה אי פעם להפגין בישראל. "הביקורת החריפה שמותחים שופטים על

התנהלות המשטרה מול צעירים וצעירות המבקשים למחות על מדיניות הממשלה ביהודה ושומרון, הפכה כבר לאייטם קבוע במהדורות החדשות. לא תמיד המשטרה מבינה את הרמז", הוא אמר.

 

אייל קרא למשטרה להתעשת, והדגיש כי הביקורת שמותח לאחרונה בית המשפט עליה ועל רשויות האכיפה בכלל, מבהירה כי יש צורך בשינוי חד בהתנהלות, אך אינה מספיקה. הוא אמר כי על מערכת המשפט ושאר הרשויות לצאת למלחמה על זכויות האדם הבסיסיות של האזרחים. לדבריו, הפורום המשפטי יפנה אל יו"ר ועדת הפנים של הכנסת בבקשה לזמן דיון דחוף בסוגיית השמירה על זכויות האדם, "ההולכות ונפגעות ללא סיבה ובניגוד ליסודות הדמוקרטיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בשייח ג'ראח. "במשטרה לא מאמינים בזכויות אדם"
צילום: AFP
הרב שפירא. מעצר הכרחי?
צילום: גיל יוחנן
חגי אלעד. "מעצרים שאין להם מקום בדמוקרטיה"
מומלצים