שתף קטע נבחר

 

סין: לעסקת הנשק בין ארה"ב לטייוואן יהיו השלכות

המחלוקות בציר וושינגטון-בייג'ינג רק הולכות וגוברות ומעמידות בספק את יכולתה של ארה"ב לרתום את סין לסבב הסנקציות הבא על איראן. בכיר סיני: נקדם צעדי גומלין שאיש אינו רוצה לראות. עסקת הנשק היא התערבות בענייניה הפנימיים של סין

מערכת היחסים בין וושינגטון לבייג'ינג ממשיכה להידרדר: סגן שר החוץ הסיני, הא יאפיי, אמר הלילה (שבת) כי ארצו "זועמת" על עסקת הנשק המתגבשת בין ארה"ב לטייוואן, וציין כי למהלך יהיו "השלכות שליליות רציניות" על שיתוף הפעולה בין שתי המעצמות.

 

הא מסר כי סין העבירה אזהרה לשגריר ארה"ב בבייג'ינג, ג'ון האנטסמן, אולם לא פירט כיצד יפגעו היחסים בין המדינות. על-פי ההערכות, עסקת הנשק עם טייוואן עלולה לסכן את הסיוע שמעוניינת ארה"ב לקבל מסין כדי להתמודד עם המשבר הכלכלי בו היא נתונה, וכן בסוגיית ההתחממות הגלובלית ובנוגע למשבר עם איראן וצפון-קוריאה.

 

אתמול הודיע הממשל האמריקני לקונגרס כי עסקת הנשק עם טייוואן נאמדבת בכ-6.4 מיליארד דולר וכוללת מכירת מסוקי "בלק הוק", סוללות יירוט מתקדמות מסוג "פטריוט" ושתי ספינות לאיתור מוקשים. עם זאת, העסקה לא תכלול ככל הנראה מטוסי קרב מסוג F-16, על אף בקשתה של טייוואן.

 

"עסקת הנשק הזו היא התערבות אכזרית בענייניה הפנימיים של סין, הפוגעת מאוד בביטחון הלאומי שלה. בכוונתנו לקדם צעדי גומלין שאיש אינו רוצה לראות", אמר הא והאיץ בארה"ב להשעות את ביצוע העסקה.

 

המשבר סביב עסקת הנשק מצטרף לשורה של סכסוכים בציר וושינגטון-בייג'ינג. שתי המעצמות חלוקות בנושאי סחר, שערי מטבע, זכויות אדם בסין, כוונתו של הנשיא אובמה להיפגש עם מנהיג טיבט הדלאי למה, ופרשת גוגל. אי ההסכמות בין שתי המעצמות עלולות לסכן בין היתר את יכולתה של ארה"ב לרתום את סין לאישור סבב הסנקציות הבא על איראן במועצת הביטחון.

 

אמש הזהירה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, את סין כי היא מסתכנת בבידוד דיפלומטי ובשיבושים באספקת האנרגיה שלה, אם לא תסייע למנוע מאיראן לפתח כלי נשק גרעיניים. היא אמרה כי על סין יופעל מעתה לחץ רב כדי שתסכים להטלת עיצומים נוספים על טהרן.

   

"בוא נחכה ונראה מה הם עושים, לא מה הם אומרים. לעתים מילים תקיפות בסין הן תחליף לפעולה תקיפה", אמרה סוזן שירק, לשעבר בכירה במחלקת המדינה האמריקני שהייתה אחראית ליחסים עם סין וטייוואן. "סין עלולה להשעות את שיתוף הפעולה שלה בלחץ על איראן בסוגיית הגרעין".

 

עסקת הנשק הנוכחית היא חלק מעסקה גדולה יותר שקידם נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש, ב-2008 עם טייוואן בסך 11 מיליארד דולר.

 בעקבות כך, צמצמה סין את קשריה עם בכירים בפנטגון והחלה לבחון טכנולוגיות צבאיות חדשות ליירוט טילים.

  

בטייוואן פועל שלטון עצמאי מאז ברחו אליה הלאומנים המובסים בתום מלחמת האזרחים הסינית ב-1949. בייג'ינג טוענת מאז כי טייוואן היא חלק בלתי נפרד מסין, אולם מדינות המערב מכירות בשלטון המקומי ומסייעות לו. ב-1979 חוקק הקונגרס חוק המחייב את ארה"ב לסייע לטייוואן להגן על עצמה וקורא לסין ליישב את הסכסוך עם טייוואן בדרכי שלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
מסוק בלק הוק (ארכיון)
צילום: אפי שריר
קלינטון. סין מסתכנת בבידוד
צילום: AFP
מומלצים