שתף קטע נבחר

 

סערת חוק עוקף בג"ץ: "זריקת נעל על העליון"

הצעת החוק שפורסמה ב-ynet - ואם תאושר תשלול הלכה למעשה את יכולתו של בית המשפט העליון לבצע ביקורת שיפוטית - עוררה זעם במערכת הפוליטית. בכירים במערכת המשפט: "זו תהיה קטסטרופה, ישראל תהפוך מדינה הזויה"

תגובות נזעמות נשמעו אמש (יום ג') במערכת המשפט ובכנסת, בעקבות הצעת החוק החדשה שפורסמה אתמול ב-ynet, שהגישו 17 חברי כנסת מסיעות שונות, לפיה תוגבל מאוד סמכותו של בג"ץ לבטל חוקים המנוגדים לעקרונות חוקי היסוד. בשיחה עם ynet אמר גורם משפטי בכיר כי במקרה שההצעת החוק תאושר, "זו תהיה קטסטרופה".

 

לדברי הגורם, "משמעות החוק היא שכל הצעה הזויה שתזכה לתמיכת 61 חברי כנסת לא תיפסל, מבלי להתחשב כלל במי היא עלולה לפגוע". לדבריו, יוביל הדבר לכך שישראל תהפוך למה שהגדיר "מדינה הזויה ובלתי דמוקרטית".

 

ביקורת נוקבת על ההצעה הטיח גם גורם נוסף, שאמר כי "גם בגרמניה של שנת 1936 היה רוב ומיעוט. ברור שיש מתח בין שלושת הרשויות, אבל במדינה דמוקרטית, הרעיון הוא שרשות אחת מאזנת את השנייה". לדבריו, "אם בית המשפט העליון לא יוכל לבטל חוקים, חברי הכנסת לחוקק כל שעולה על דעתם".

 

שר המשפטים לשעבר, הפרופסור דניאל פרידמן, ציין בשיחה עם ynet את ההצעה שהגיש בתקופת כהונתו, שלפיה יוכל בית המשפט העליון לבטל חוקים המנוגדים להוראות חוקי היסוד, אך תוך שהכנסת מחזיקה ביכולת להתגבר על כך ברוב של 61 קולות של חברי המליאה. פרידמן אמר כי ההצעה החדשה "מרחיקת לכת", והדגיש כי תוכניתו אפשרה לכנסת לאשר מחדש את החוקים שנפסלו, לעתים תוך שינויים שאיפשרו לה לעקוף את בג"ץ.

 

עם זאת, הבהיר פרידמן כי הוא "תומך בהסדרת היחסים בין הכנסת לבין בית המשפט, וכן באפשרותה של הכנסת להתגבר על פסק דין של העליון המבטל חוק, באופן שיאפשר לכנסת להחזיר לחוק את מלוא תוקפו. עם זאת, בהצעה מתקופת כהונתי, נקבע כי הכנסת תוכל לעשות זאת ברוב של 61 חברי כנסת, ובתנאי שמספר המתנגדים לא יהיה יותר מ-56".

 

"ניסיון להרוס את בית המשפט"

בין מגישי הצעת החוק חברי סיעות האיחוד הלאומי, יהדות התורה, הליכוד, ש"ס, קדימה וישראל ביתנו. על ההצעה חתמו, בין היתר, חברי הכנסת יעקב כץ, משה גפני, יואל חסון, אריה אלדד ועוד.  אחד מיוזמי ההצעה, ח"כ יריב לוין, אמר ל-ynet: "המטרה היא להביא להסדרה ולשרטוט קו ברור של גבולות הפרדת הרשויות בין בית המשפט לבין הכנסת. ראוי שבית המשפט יימנע מלהתערב בעבודת הכנסת ופסילת חוקיה, ולטעמי עקרון זה צריך להיקבע במסגרת חוק יסוד שטרם נחקק".

 

התנגדות עזה להצעה הביע יו"ר מרצ, חבר הכנסת חיים אורון. "הצעת החוק הזו, כמו דברים נוספים שקורים בכנסת, ובהם ועדת חקירה על 'הקרן החדשה', מהווה למעשה רצון לבטל את האיזון ההכרחי בכל מערכת דמוקרטית בין החקיקה שהכנסת אחראית לה, לבין הביקורת השיפוטית", הוא אמר.

 

אורון האשים ש"הכנסת עוסקת בסתימת פיות", והביע חשש כי אם תצא התוכנית אל הפועל, "תירשם כל הצעת חוק שהתקבלה ברוב מקרי בספר החוקים, מבלי ששום ביקורת שיפוטית תופעל עליה. יש מדינות שזה מתנהל כך, שישראל לא רוצה להיות דומה להן". 

 

גם ח"כ איתן כבל מהעבודה מחה על ההצעה. "האיש מהרחוב זורק נעליים, האיש מהכנסת זורק חוקים והמטרה של שניהם אחת: ניסיון להרוס את בית המשפט.

 אבוי לישראל אם הצעה כזו תכנס לספר החוקים. זה יהיה תחילת סוף הדמוקרטיה שלנו".

 

חבר הכנסת אחמד טיבי מרע"מ-תע"ל השווה בין הצעת החוק לבין אירוע זריקת הנעל על נשיאת בית המשפט העליון, ואמר: "חברי הכנסת מנסים להקנות לעצמם מעמד של מחוקקים, פוסקים ומתעמרים - ללא אפשרות בקרה או הצבת בלמים ואיזונים. ההצעה הזו היא מעין זריקת נעל על בית המשפט העליון. צר לי על הנהירה הפופוליסטית של חברים רבים בבית למגמה להגביל את יכולתו של בית המשפט העליון להגן על חוקי וערכי היסוד", אמר.


פורסם לראשונה 02/02/2010 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרידמן. "הצעה מרחיקת לכת"
צילום: עופר עמרם
טיבי. נהירה פופוליסטית
צילום: אורי פורת
מומלצים