שתף קטע נבחר

 

רה"מ: מקווה לחדש את המו"מ בשבועות הקרובים

לאחר נאומיהם של פרס, ברק ופיאד אתמול, חתם נתניהו את כנס הרצליה בנאום משלו. בפתח דבריו הבטיח: "יש לי יסוד לקוות, באופן מציאותי, שבשבועות הקרובים נחדש את תהליך השלום, ללא תנאים מוקדמים". מאידך, הזהיר כי "צורכי הביטחון שלנו ילכו ויגדלו במהלך שני העשורים הקרובים"

"יש לי יסוד לקוות, באופן מציאותי, שבשבועות הקרובים נחדש את תהליך השלום עם הפלסטינים, ללא תנאים מוקדמים". כך אמר הערב (יום ד') ראש הממשלה בנימין נתניהו, מיד בפתח נאומו בכנס הרצליה, שננעל הערב במרכז הבינתחומי בעיר. "אני אומר זמן רב שבתוך המערכת הבינלאומית הבשילה ההכרה שישראל רוצה ומוכנה לחדש את תהליך השלום, ומהרגע שהבשילה ההכרה הזו בקרב הגורמים המרכזיים במערכת הבינלאומית, מבשילה גם ההיתכנות המעשית של הצעד הזה".


"במזרח התיכון דרושים שלושה לטנגו" (צילום: אורי פורת)

 

"נוהגים לומר שדרושים שניים לרקוד טנגו", הוסיף. "במזרח התיכון, לפעמים דרושים שלושה כדי לרקוד טנגו, או לפחות כדי להתחיל לרקוד. אחר כך, נועל להמשיך בריקוד זוגי. אני מקווה שאם יש רצון בצד הפלסטיני, לא רק לבנות את הכלכלה הפלסטינית ואת המוסדות הפלסטניים, אלא להתחיל לבנות את השלום עצמו - אנחנו נראה בהתחדשות התהליך בשבועות הקרובים".

 

לאחר ההקדמה המדינית הקצרה, ביקש ראש הממשלה לעבור לדבר על נושאי חינוך, שלהם הוקדש רוב נאומו. "אני יודע שאחד מקודמי, אריאל שרון, דיבר מעל במה זאת על ההתנתקות. היום אני מבקש לדבר לא על התנתקות, אלא דווקא על התחברות - למורשת, לציונות, לעברנו - ולעתידנו. פה בארץ אבותינו, שהיא גם ארץ ילדינו ונכדינו. כדי להמשיך לשלוט בגורלנו, אנחנו צריכים לבסס את היכולת הקולקטיבית בשלושה תחומים עיקריים: בביטחון, בכלכלה ובחינוך".

 

אך לפני שפנה לחינוך, ביקש נתניהו לומר מספר מילים קצרות בנושאי ביטחון וכלכלה: "אנחנו נצטרך להמשיך לטפח ולחזק את כוחנו הצבאי. חלשים אינם שורדים במרחב הגיאוגרפי הקשה שבו אנו נמצאים, ועם חלשים גם לא עושים שלום. אני רוצה להבהיר שצורכי הביטחון שלנו ילכו ויגדלו במהלך העשור הקרוב, ולדעתי במהלך שני העשורים הקרובים".

 

"אנחנו נכנסים לעולם אחר, שבו לתוקף יש יתרונות מסוימים", הסביר. "הוא יכול לשגר... זה לא טילים, זה פשוט חלקי מתכת שיש להם מנוע די פרימיטיבי, דלק וחומר נפץ. אנחנו, כדי לפגוע בכדור המוטס הזה, צריכים להשקיע השקעה גדולה מאוד. לפעמים לתוקף יש יתרון, ואנו צריכים להשקיע הרבה מאוד כדי להסיר את היתרון הזה. בכוחנו לעשות זאת, אבל זה עולה הרבה כסף. הביטחון דורש כלכלה חזקה וכלכלה חזקה נותנת ביטחון חזק. לכן אין דרך לענות על צורכי הביטחון של מדינת ישראל בעשור הקרוב, כשם שאין דרך לענות על צרכי החינוך, הבריאות והמלחמה בפשיעה בסמים, בנגע האלכוהול. הכל מחייב כסף. מאין יבוא הכסף? הוא יבוא רק מצמיחה כלכלית. אין מקור אחר למימון הצרכים האלה בהיקפים של מיליארדים רבים".


נתניהו מול באי הכנס (צילום: אורי פורת)

 

בנושא הכלכלי, אמר ראש הממשלה כי בשבועות הקרובים תוצג בפני הממשלה תוכנית שתכלול שני מרכיבים עיקריים: תוכנית תחבורה ארצית, שתחבר את כל המדינה ברשת רכבות וכבישים; ורפורמה "מהפכנית" בתכנון ובבנייה, שתאפשר, לדבריו, ליזמים לבנות "בכל מקום". "זה לא ייקח שנים, זה יכול לקחת חודשים", הבטיח. "זה לא יעבור דרך פקידים ואשנבים מורטי עצבים. זה הולך באינטרנט. אנחנו נבסס ונעמיק את מקומנו כמעצמה טכנולוגית עולמית".

 

"זה תנאי הכרחי, אבל לא מספיק", סיכם חלק זה בנאומו. "כי צבא חזק וגם כלכלה חזקה אינם מהווים ערובה מספקת לקיומנו כאן, אם אין לנו את המחויבות להיות כאן מלכתחילה. את זה ניתן לייצר רק באמצעות דבר אחד - החינוך. הוא כור ההיתוך שבו נוצק החוסן הלאומי שלנו. ובחזון שלי, אנחנו נבסס את ישראל כמעצמה טכנולוגית עולמית".

 

"להמחיש את צדקת הדרך, קודם כל כלפי עצמנו"

בהמשך עבר ראש הממשלה לדבר על "הכלים והידע להעצמת היכולות של ילדינו", כשהוא מדגיש את הצורך במצוינות - "להפיק מכל ילד, לתת לו את היכולת לדעת אנגלית ולדעת מחשבים ומתמטיקה ולדעת מדעים ולדעת לחבר משפט למפשט. מילה למילה. לבטא את עצמו. כל הדברים האלה הם חיוניים. על כך עמל שר החינוך. אני שוחחתי על כך הרבה פעמים וגם עם רבים מכם - זה נושא מרכזי, אבל זה לא הנושא של דברי הערב".

 

"אני מדבר על דבר עוד יותר בסיסי. אני מדבר על החינוך לערכי זהות ומורשת. החינוך לידיעת קורות עמנו, החינוך לצעירים ומבוגרים להעמקת הקשר שלנו אחד עם השני ועם המקום הזה. אני חושב שהחינוך הזה מתחיל קודם כל בספר הספרים. הוא מתחיל בתנ"ך, נושא שקרוב ללבי מאוד בימים אלה". רק אתמול זכה בנו של ראש הממשלה, אבנר נתניהו, בחידון התנ"ך בירושלים. "הוא מתחיל קודם כל שם, ועובר באמצע דרך כל תולדות עמנו", המשיך. "בית שני, ימי הביניים, תנועת ההשכלה והיציאה מהגטאות, עליית הציונות והזמן החדש ומערכות ישראל. עם חייב לדעת את עברו כדי להבטיח את עתידו".

 

"זאת אמר יגאל אלון", הוסיף. "עם שאינו זוכר את עברו, ההווה שלו אינו בטוח והעתיד שלו לוט בערפל. כלומר, הערובה לקיומנו תלויה בראש ובראשונה במטען הידע והרגש הלאומי שאנחנו מנחילים כהורים לילדים וכמדינה במערכת החינוך שלה. היא תלויה בתרבות ובגיבורי תרבות. היא תלויה ביכולות שלנו להמחיש את צדקת הדרך, קודם כל כלפי עצמנו ואחר כך כלפי אחרים. אם הדור הצעיר שלנו לא יהיה מחויב לעם ולמדינה, אם הוא לא יאהב את הריגוש החלוצי, אם הוא לא יאהב לטייל בארץ, אם הוא לא יאהב להירתם ולהקריב - אז עתידנו לוט בערפל".

 

לכן, הסביר נתניהו, הוא מתכוון להציג בפני הממשלה "תוכנית לאומית לשיקום והעצמת אתרי מורשת". לדבריו, "אנחנו הולכים לשמר אתרי התיישבות, אתרים ארכיאולוגיים, מבנים לשימור, מוזיאונים היסטוריים. אנחנו גם נשמר תשתיות פחות פיזיות, פחות מוחשיות - ארכיונים, תמונות בסרטים, ספרים, מוזיקה. אנחנו נהפוך את כל אלה לנגישים. נשתמש בטכנולוגיות החדשות כדי שזה יהיה נגיש לכל ילד וילדה בישראל, לכל בית, לכל משפחה, לכל אזרח".

 

על-פי התכנית שאני אביא בפני הממשלה, אנחנו נחנוך, לצד 'שביל ישראל', שני שבילים נוספים - האחד הוא השביל ההיסטורי של ארץ ישראל, שיחבר בין עשרות אתרים ארכיאולוגיים עתיקים. השביל השני הוא שביל החוויה הישראלית - שביל של מטמוני הארץ, והוא יהיה למעשה מוזיאון ארץ-ישראל, שיחבר בין עשרות תחנות בתולדות היישוב - מבנים לשימור ואתרי התיישבות, מוזיאונים קטנים, אנדרטאות וסיפורים אישיים, מהם מורכב הנכס הציוני".

 

פיאד: אתם בונים על האדמה שלנו

גולת הכותרת המדינית של כנס הרצליה, הייתה נאומו של ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד, אמש. פיאד השתתף בכנס למרות שלדברי גורמים בפמלייתו, הוא קיבל איומים על חייו בעקבות הודעתו כי ינאם בכנס.

 

בדבריו התייחס פיאד בין היתר בהרחבה לעימות הישראלי-פלסטיני סביב הקפאת הבנייה בהתנחלויות: "שואלים מדוע הפלסטינים עושים כל כך הרבה רעש על ההתנחלויות. הנושא מוצג בצורה מאוד חומרית, ומנסים להציג את זה בצורה מאוד פשטנית. הפלסטינים מצהירים כי המדינה שלהם צריכה לקום בדיוק בשטחים בהם אתם בונים". הוא לא הותיר מקום לספק בשאלה מה בדיוק כוללים שטחים אלה: "מזרח ירושלים היא חלק אינטגרלי ממדינת פלסטין העתידה לקום".

 

לפניו דיבר שר הביטחון אהוד ברק, שאמר בין היתר כי בתקופת כהונתו כראש ממשלה, אמר הן ליושב-ראש הרשות דאז,

יאסר ערפאת, כמו גם למחליפו אבו מאזן, כי "את ההכרעות קשות ביותר צריך לקבל מול בני עמך. גם נתניהו יצטרך לקבל החלטות עם הציבור שלנו. ההחלטות קשות. בישראל יש רוב דומם בעד שלום, למרות שבקלפיות הוא נוטה ימינה".

 

נשיא המדינה, שמעון פרס, חלק שבחים בנאומו אתמול לפיאד, על צעדיו לבניין המדינה הפלסטינית וקידום השלום. בין היתר, כינה אותו "הבן-גוריוניסט הראשון של הפלסטינים". פרס הסביר כי תהליך השלום בערוץ הפלסטני מתנהל בשני תחומים. הראשון הוא מאמץ לחידוש המו"מ המדיני, והשני הוא בניין המדינה הפלסטינית, באישורה של ישראל. הוא הביע תמיכה מלאה בצעדיו של פיאד לבניין מוסדות ה"מדינה שבדרך": "אנו מסכימים שהפלסטינים יבנו כוח מגן משלהם, וישפרו את הכלכלה", אמר. "אנו מסייעים להם, מורידים מחסומים. לראשונה, הם בונים עיר חדשה".


פורסם לראשונה 03/02/2010 19:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו נואם בכנס
צילום: אורי פורת
מומלצים